Skocz do zawartości

Ocena Rosiczki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ją kupiłem już tak miała , stoi na południowym oknie , podlewam wodą destylowaną.Co mam zrobić przesadzić , dosypać torfu czy poczekać aż się zaklimatyzuje i wtedy przesadzić a może poczekać do wiosny ???

Ja bym dosypał torfu albo w ostateczności przesadził do świeżego, postawił ją na południowym oknie i zapewnił dostatek wody i ona odżyje (a jeśli masz brązowe liście możesz je odciąć, jeśli Ci nei przeszkadzają to zostaw) .

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 436
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jak to zwykłe korzenie i roślina się mało stabilnie trzyma to możesz podsypać albo pęsetą wcisnąć ją głębiej w podłoże. Ale bez tego też da radę. A jak to korzenie podporowe wyrastające z boku łodygi to zostaw.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam,

u mojej Regii zaczynają czernieć liście. Powinienem się martwić, czy jest to normalne?

Mam ją od 12 dni, siedzi w dość wysokiej doniczce, podłoże - torf ze żwirkiem. Nie wiem jakie dokładnie proporcje, bo sypałem na oko, ale na pewno więcej jest torfu. Na spód doniczki dałem troszkę keramzytu. Woda demineralizowana cały czas w podstawce (najpierw 1/3 wysokości doniczki, teraz po ochłodzeniu 1/4. Raz zdarzyło się, że przez prawie dzień nie było wody w podstawce), podłoże jest stale wilgotne. Trzymam ją na południowym balkonie, przy oknie.

Nie wiem, czy te czarne liście są spowodowane aklimatyzacją, czy ostatnim ochłodzeniem albo po prostu stare liście zaczynają umierać (chociaż roślinka wygląda na młodą). A może ja coś robię źle? Złe podłoże, złe warunki?

Dodam jeszcze, że kilka dni temu zaczęły się pojawiać kropelki z cieczą.

Bardzo proszę o poradę jak doprowadzić moją rosiczkę do normalnego stanu :)

Pozdrawiam

post-5649-1409139594_thumb.jpg

post-5649-1409139619_thumb.jpg

post-5649-1409140922_thumb.jpg

Edytowane przez Marcin
Odnośnik do odpowiedzi

Jest z nią wszystko OK. Stare liście usychają po aklimatyzacji, no i są stare, taka kolej rzeczy. Widać, że nowe liście są już fajnie wybarwione. Tylko ten torf średnio wygląda..

Edytowane przez Sevillo
Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za ocenę. No właśnie też mnie martwił ten torf jak przesadzalem swoje nowe rośliny, a teraz zmartwiłem się jeszcze bardziej. Ma on ciemną barwę i jest gliniasty. Dużo grudek. Myślałem, że będzie ok, bo to torf kwaśny znanej firmy athena.

Jutro albo pojutrze wstawię zdjęcia torfu w odpowiednim temacie, bo teraz to nie wiem, czy kupić lepszy i przesadzić, czy jednak ten da radę.

Dzięki!

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie też mnie martwił ten torf jak przesadzalem swoje nowe rośliny, a teraz zmartwiłem się jeszcze bardziej. Ma on ciemną barwę i jest gliniasty. Dużo grudek. Myślałem, że będzie ok, bo to torf kwaśny znanej firmy athena.

Sama używam "atheny" i jest to najlepszy torf z jakim miałam do czynienia. Jak dla mnie podejrzana jest jedynie bardzo skąpa ilość żwirku - wygląda jakby to był sam torf. Niewielka ilość perlitu też by raczej nie zaszkodziła. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

To co mam zrobić? Wykopać roślinę i dołożyć więcej perlitu, żwirku, czy już jej nie męczyć i poczekać z tym do wiosny?

No i nie wiem, czy poszukać lepszego torfu. Wiem, że Athena jest ok, ale może trafiłem na jakąś gorszą partię...

Zrobię pojutrze fotkę i wrzucę na forum

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
Potwierdzam, że to jest pulchella. Jednak ta rosiczka sie różni od pulchelli x nitidula ;).

Sorry za offtop, ale Sevillo Twój post za bardzo nic nie wnosi :) chroman91 już mi wyjaśnił co to za rosiczka, a wiadome jest te że się różni jednak podobieństwa trochę zostało :)

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, kupiłem w minioną środę drosera madagascariensis . Przyjechała ładnie zapakowana i miała kropelki i ogólnie wyglądała na zdrową. Od kilku dni wydaje mi się że marnieje. Pręciki na których są krople zaczynają opadać w dół. Czy to normalne przy aklimatyzacji?

post-6872-1411935664_thumb.jpg

post-6872-1411935652_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi