allgreen Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 Bo Scorpioidesów się nie spoczynkuje... Mam nadzieje, że piszesz o spoczynku zimowym, bo latem scorpiodisy poddaje się spoczynkowi a właściwe same wchodzą letni spoczynek Ja mogę po swojej hodowli stwierdzić, że scorpioides normalnie przechodzą letni ciepły spoczynek. W przypadku pominięcia letniego spoczynku (zimna piwnica) lub źle przeprowadzonego np. trzymana w cieniu i mocno podlewana- wydają mniej lub w ogóle nie wyjdą gemmae i często padają na zimę lub wchodzą w taki właśnie stan utajenia. Więc jak dla mnie, zdrowo jest dać im chwilę wytchnienia w czasie letnich skwarów Teraz tak. Kubaniec czy one były przesadzane lub są w takim stanie od czasu zakupu? Bo jest możliwość, że korzenie zostały naruszone a wtedy to już nic nie poradzisz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaniec Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 nie przesadzałem, stoją w tej samej doniczce od czasu przyjscia paczki z carnisany Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murfa Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Ratunku. bestia stoi na południowym parapecie. dlaczego nie ma kropel i zrobiła się czerwona Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadoCMG Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Ratunku. bestia stoi na południowym parapecie. dlaczego nie ma kropel i zrobiła się czerwona Wybarwiła Ci się od słońca Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Jeśli nie ma kropel to najprawdopodobniej jest za mała wilgotność powietrza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snello Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Nie jestem pewien ale chyba nie powinno się jednak przesadzać z zbyt dużym naświetlaniem bo jeśli jest za duże słońce dla rośliny wybarwi się na czerwono przestanie rosnąć i nie wytworzy rzęsek z rosą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Chyba troszkę się spiekła, ale nowe liście już będą przyzwyczajone do mocniejszego oświetlenia i powinna wytwarzać krople. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarenka Napisano 13 Marca 2015 Share Napisano 13 Marca 2015 Proszę o ocenę Mam zamiar przesadzić tą grupkę na wiosnę, bo chyba zaczyna im się robić ciasno. Roślinki uratowane z kauflanda, w tej grupce naliczyłam osiem roślinek Z maluchem nie wiem co się dzieje, żółkł na jesień a teraz strasznie zmarniał. Miałam małe problemy z mszycami, ale spray na nie pomógł. No i pozostaje problem z umieraniem końcówek, które staram się przycinać :/ Nie wiem czy to dobrze czy nie, przynajmniej nie gniją/pleśnieją jak wcześniej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 13 Marca 2015 Share Napisano 13 Marca 2015 Rosiczki wyglądają "zimowo" - widać, że cierpią nie niedostatek światła, ale z każdym dniem powinno być lepiej - zapewnij im okno południowe (najlepiej) i wodę destylowaną w podstawku (jak już na dobre się ociepli). Jeśli chodzi o rozsadzanie tej grupki, to możesz, ale nie musisz. To już jest kwestia Twojego gustu. Jeśli będziesz przesadzać, to pamiętaj, żeby torfu nałożyć do doniczki "pełno" - do krawędzi, trochę ubić, bo świeży i tak nieco osiądzie. Na drugim zdjęciu rosiczka jest posadzona za nisko, krawędź doniczki niepotrzebnie będzie zasłaniał światło. Ogólnie wyglądają całkiem dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati123 Napisano 13 Marca 2015 Share Napisano 13 Marca 2015 (edytowane) Witam, dziś dostałem rosiczke, pocztą niestety nie wygląda za dobrze, co sądzicie, chyba nie nadaje się tylko do wyrzucenia? słabe (niestety) zdjęcia w załacznikach. Zdjęcie tutaj w załączniku Edytowane 13 Marca 2015 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 13 Marca 2015 Share Napisano 13 Marca 2015 Stożek wzrostu wygląda zdrowo, liście się połamały, ale to nie jest sprawa nie do nadrobienia Dużo światła, dostęp do wody, a będzie dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati123 Napisano 13 Marca 2015 Share Napisano 13 Marca 2015 Dzięki za odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiwis Napisano 3 Kwietnia 2015 Share Napisano 3 Kwietnia 2015 Witam, wczoraj w Łodzkim Leroy Merlin zakupiłem Rosiczke (zapewne sztuk kilka) . Proszę o pomoc, rosiczka nie ma kropelek, ale liście na obrzeżach są czerwone, i roślina puszcza pęd kwiatowy. Martwi mnie też ich ilość. Nie jest im w tej małej doniczce za ciasno? A, no i proszę o identyfikację, gdyż na etykiecie jest tylko napisane "Fly trap mixed", wydaje mi się, że to rosiczki Alicji, ale nie jestem pewny. Zdjęcia: PS. Przepraszam za jakość zdjęć, ale robione kalkulatorem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 3 Kwietnia 2015 Share Napisano 3 Kwietnia 2015 Tak, to D. aliciae. Stare liście będą w naturalny sposób obumierały, a tworzyły się nowe. Krople to kwestia czasu - roślina potrzebuje chwilę na adaptację do nowych warunków. Sugeruję Ci ustawić rosiczkę w najbardziej nasłonecznionym miejscu, wlać wodę do podstawka i nic więcej nie robić. Kwiatostan to kwestia gustu - podoba się, to zostaw, nie - utnij. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiwis Napisano 3 Kwietnia 2015 Share Napisano 3 Kwietnia 2015 Tak, to D. aliciae. Stare liście będą w naturalny sposób obumierały, a tworzyły się nowe. Krople to kwestia czasu - roślina potrzebuje chwilę na adaptację do nowych warunków. Sugeruję Ci ustawić rosiczkę w najbardziej nasłonecznionym miejscu, wlać wodę do podstawka i nic więcej nie robić. Kwiatostan to kwestia gustu - podoba się, to zostaw, nie - utnij. Niestety, mamy piękną zimę tej wiosny i słońca jest nie wiele. Chwilowo doświetlam ją żarówka energooszczędną 6500k, ale za tydzień w piątek będę kupował Grow Led`a więc pod tym będzie jej pewnie lepiej. Wtedy też będę je rozsadzał. Co do pędu- chodziło mi o to, że się dziwie. Kropelek nie ma- co może sugerować złe warunki, lecz w złych warunkach chyba by pędu nie puściła? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi