Skocz do zawartości

Ocena Rosiczki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Bo Scorpioidesów się nie spoczynkuje...

Mam nadzieje, że piszesz o spoczynku zimowym, bo latem scorpiodisy poddaje się spoczynkowi a właściwe same wchodzą letni spoczynek :) Ja mogę po swojej hodowli stwierdzić, że scorpioides normalnie przechodzą letni ciepły spoczynek.

W przypadku pominięcia letniego spoczynku (zimna piwnica) lub źle przeprowadzonego np. trzymana w cieniu i mocno podlewana- wydają mniej lub w ogóle nie wyjdą gemmae i często padają na zimę lub wchodzą w taki właśnie stan utajenia.

Więc jak dla mnie, zdrowo jest dać im chwilę wytchnienia w czasie letnich skwarów :)

Teraz tak. Kubaniec czy one były przesadzane lub są w takim stanie od czasu zakupu? Bo jest możliwość, że korzenie zostały naruszone a wtedy to już nic nie poradzisz.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 436
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Nie jestem pewien ale chyba nie powinno się jednak przesadzać z zbyt dużym naświetlaniem bo jeśli jest za duże słońce dla rośliny wybarwi się na czerwono przestanie rosnąć i nie wytworzy rzęsek z rosą.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Proszę o ocenę :) Mam zamiar przesadzić tą grupkę na wiosnę, bo chyba zaczyna im się robić ciasno. Roślinki uratowane z kauflanda, w tej grupce naliczyłam osiem roślinek :O Z maluchem nie wiem co się dzieje, żółkł na jesień a teraz strasznie zmarniał. Miałam małe problemy z mszycami, ale spray na nie pomógł. No i pozostaje problem z umieraniem końcówek, które staram się przycinać :/ Nie wiem czy to dobrze czy nie, przynajmniej nie gniją/pleśnieją jak wcześniej

pvN7Tnl.jpg

eA5xszB.jpg

jfrPfNw.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczki wyglądają "zimowo" - widać, że cierpią nie niedostatek światła, ale z każdym dniem powinno być lepiej - zapewnij im okno południowe (najlepiej) i wodę destylowaną w podstawku (jak już na dobre się ociepli).

Jeśli chodzi o rozsadzanie tej grupki, to możesz, ale nie musisz. To już jest kwestia Twojego gustu. Jeśli będziesz przesadzać, to pamiętaj, żeby torfu nałożyć do doniczki "pełno" - do krawędzi, trochę ubić, bo świeży i tak nieco osiądzie. Na drugim zdjęciu rosiczka jest posadzona za nisko, krawędź doniczki niepotrzebnie będzie zasłaniał światło.

Ogólnie wyglądają całkiem dobrze.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dziś dostałem rosiczke, pocztą niestety nie wygląda za dobrze, co sądzicie, chyba nie nadaje się tylko do wyrzucenia? :) słabe (niestety) zdjęcia w załacznikach.

Zdjęcie tutaj w załączniku

post-6963-1426275054_thumb.jpg

Edytowane przez Cephalotus
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Witam, wczoraj w Łodzkim Leroy Merlin zakupiłem Rosiczke (zapewne sztuk kilka) :). Proszę o pomoc, rosiczka nie ma kropelek, ale liście na obrzeżach są czerwone, i roślina puszcza pęd kwiatowy. Martwi mnie też ich ilość. Nie jest im w tej małej doniczce za ciasno? A, no i proszę o identyfikację, gdyż na etykiecie jest tylko napisane "Fly trap mixed", wydaje mi się, że to rosiczki Alicji, ale nie jestem pewny. Zdjęcia:

rdcmSFk.jpg

Z559wae.jpg

G5o8Mog.jpg

PS. Przepraszam za jakość zdjęć, ale robione kalkulatorem <_<

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to D. aliciae. Stare liście będą w naturalny sposób obumierały, a tworzyły się nowe. Krople to kwestia czasu - roślina potrzebuje chwilę na adaptację do nowych warunków. Sugeruję Ci ustawić rosiczkę w najbardziej nasłonecznionym miejscu, wlać wodę do podstawka i nic więcej nie robić. Kwiatostan to kwestia gustu - podoba się, to zostaw, nie - utnij.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to D. aliciae. Stare liście będą w naturalny sposób obumierały, a tworzyły się nowe. Krople to kwestia czasu - roślina potrzebuje chwilę na adaptację do nowych warunków. Sugeruję Ci ustawić rosiczkę w najbardziej nasłonecznionym miejscu, wlać wodę do podstawka i nic więcej nie robić. Kwiatostan to kwestia gustu - podoba się, to zostaw, nie - utnij.

Niestety, mamy piękną zimę tej wiosny i słońca jest nie wiele. Chwilowo doświetlam ją żarówka energooszczędną 6500k, ale za tydzień w piątek będę kupował Grow Led`a więc pod tym będzie jej pewnie lepiej. Wtedy też będę je rozsadzał. Co do pędu- chodziło mi o to, że się dziwie. Kropelek nie ma- co może sugerować złe warunki, lecz w złych warunkach chyba by pędu nie puściła?

Odnośnik do odpowiedzi