KamJ Napisano 23 Kwietnia 2015 Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Nawet jeśli miała by Ci uschnąć (oby nie) to nie wyrzucaj jej. Od korzeni powinny powyrastać małe roślinki... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kleopatra Napisano 24 Kwietnia 2015 Share Napisano 24 Kwietnia 2015 No właśnie zauważyłam, że mimo usychania, wypuszcza nowe pędy. Czy może stać w nocy na dworze, czy jednak ja chować? Myślę, że takie przekładanie nie za dobre jest dla rośliny, a w nocy u mnie jest powyżej 10 stopni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 24 Kwietnia 2015 Share Napisano 24 Kwietnia 2015 Masz jakieś okno południowe lub wschodnie? Jak masz to lepiej narazie weź ją do domu i niech w stabilnych warunkach dojdzie do siebie. Zbyt wysokie amplitudy nie są dla Capensisa najlepsze, a zwłaszcza spadki do 10 stopni. W Australi żadko bywa taka temperatura:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 24 Kwietnia 2015 Share Napisano 24 Kwietnia 2015 D.capensis rośnie w Australii?? Radzę doczytać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kleopatra Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Jedyne okna jakie mam to południowy zachód, więc tego światła to chyba nie za wiele na owadożera? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daner Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Dla D.capensis jak najbardziej wystarczająco. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kleopatra Napisano 27 Kwietnia 2015 Share Napisano 27 Kwietnia 2015 Ok, to mnie uspokoiłeś, bo już myślałam, że musiałabym zrezygnować z hodowli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daner Napisano 10 Maja 2015 Share Napisano 10 Maja 2015 Witam, mam 3 rosiczki w tym tylko jedna niedawno przybyła ma się nieźle ale 2 pozostałem które mam już chyba rok praktycznie nie rosną, czekałem na wiosnę z przesadzeniem z myślą że po tej operacji ich kondycja się poprawi ale na razie nie średnio wyglądają.Przesadziłem jakieś 2 tygodnie temu, może trzeba jeszcze trochę poczekać? Okno wsch. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 10 Maja 2015 Share Napisano 10 Maja 2015 Witam, mam 3 rosiczki w tym tylko jedna niedawno przybyła ma się nieźle ale 2 pozostałem które mam już chyba rok praktycznie nie rosną, czekałem na wiosnę z przesadzeniem z myślą że po tej operacji ich kondycja się poprawi ale na razie nie średnio wyglądają.Przesadziłem jakieś 2 tygodnie temu, może trzeba jeszcze trochę poczekać? Okno wsch. Widzę, że nowe liście rozwijają się normalnie, stare zapewne uschną do końca. Jak dużo dałeś perlitu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daner Napisano 10 Maja 2015 Share Napisano 10 Maja 2015 1:1 wiem że nie najlepsza opcja ale nie powinno chyba na początku zaszkodzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 10 Maja 2015 Share Napisano 10 Maja 2015 1:1 wiem że nie najlepsza opcja ale nie powinno chyba na początku zaszkodzić. Zdecydowanie za dużo. Fakt w ten sposób przepuszczalność powietrza i wody jest lepsza, ale problem jest taki, że znacznie szybciej torf zmieni swoje pH. Perlit ma pH =7 i z czasem podnosi pH torfu. Poczekaj z 1-2 miesiące i przesadź rośliny do mieszanki z mniejsza zawartością perlitu. Min 10% max 20% objętości podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 10 Maja 2015 Share Napisano 10 Maja 2015 ... Poczekaj z 1-2 miesiące i przesadź rośliny do mieszanki z mniejsza zawartością perlitu. ... Na co ma czekać? Przesadź niezwłocznie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sztandi Napisano 13 Maja 2015 Share Napisano 13 Maja 2015 Dzisiaj zakupiłem swoją 1 rosiczkę, tak naprawdę nigdy nie miałem z nimi większej styczności bo zajmowałem się hodowlą dzbaneczników i muchołówek, rosiczkę kupiłem w Leroy Merlin i próbóję ja zidentyfikować myślę że to może byc d.capensis albo d.anglica był bym wdzięczny aby ktoś powiedział co to jest , również bym prosił o ocenę stanu zdrowia. Rosiczka nie ma rosy ale czytałem ze to może być spowodowane mała ilością wody i słońca. Gdy ja 1 raz podlałem piła wodę na potęgę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 13 Maja 2015 Share Napisano 13 Maja 2015 Drosera capensis w bardzo dobrej kondycji, zważywszy na to, że musiała "męczyć się" w hipermarkecie. Brak rosy naturalny, była lekko przesuszona i ma stres spowodowany zmianą lokalizacji. Za kilka dni dojdzie do normy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sl30625 Napisano 23 Maja 2015 Share Napisano 23 Maja 2015 Witam. Mam parę pytań odnośnie moich rosiczek: -czy mam już przesadzić rosiczki do większej doniczki? -czy ta różowa część przy ziemi, to jest korzeń rosiczki, bo wcześniej nie było tego widać? -czy ewentualnie tą różową część podczas przesadzania schować pod ziemią? -w jakiej odległości od siebie rozsadzić te dwie roślinki, a może posadzić w oddzielnych doniczkach? Pozdrawiam. Dziękuję za odpowiedź i przepraszam za jakość zdjęć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi