Skocz do zawartości

Ocena Rosiczki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

- Jak masz ochotę, a korzeń z doniczki już wyrasta dołem?

- Tak to jest korzeń podporowy.

- Tak możesz go zakopać, nic złego się nie stanie.

- Odległość jest obojętna to znaczy, mogą rosnąć tak jak teraz rosną. Jeśli chcesz podziwiać pojedyncze rośliny w doniczkach to możesz je przesadzić do oddzielnych.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 436
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

- Jak masz ochotę, a korzeń z doniczki już wyrasta dołem?

- Tak to jest korzeń podporowy.

- Tak możesz go zakopać, nic złego się nie stanie.

- Odległość jest obojętna to znaczy, mogą rosnąć tak jak teraz rosną. Jeśli chcesz podziwiać pojedyncze rośliny w doniczkach to możesz je przesadzić do oddzielnych.

Z jednego z otworów, korzeń którejś z roślinek delikatnie wystaje. Jeśli przesadzać to do dużo większej doniczki. Może być 10 cm wysokości, średnica 12 cm? Doniczka na zdjęciu ma 6 cm wysokości i średnicę około 5 cm. Jak rosiczki znoszą sam torf bez domieszek?

Edytowane przez sl30625
Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już coś tam wystaje to możesz je przesadzić. Potem może jak za dużo wyrośnie to będzie niewygodnie przesadzać. Tak może być dla nich taka nowa doniczka. Bez problemu mogą rosnąć razem. D. capensis bardzo dobrze rośnie w samym torfie :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Witam.

Mam pytanie odnośnie tworów, które utworzyły mi się po przesadzeniu rosiczki do większej doniczki. Dodam, że podczas przesadzania rosiczki zachowałem bryłę podłoża z poprzedniej doniczki (torf był raczej dobrej jakości i bałem się uszkodzenia korzeni). Właśnie na tej części podłoża z poprzedniej doniczki zaczęły się tworzyć biało-pomarańczowe grudki. Wertowałem fora i na ten temat są podzielone zdania, część uważa, że są to sole i minerał, które się wytrąciły, część, iż jest to jakiś rodzaj grzyba. Roślinki podlewam cały czas wodą demineralizowaną. Moje pytanie brzmi co to jest według Was i czy zagraża to roślince?

Z góry dziękuję za pomoc i udzielone odpowiedzi.

post-6989-1434651257_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

To są wykwity minerałów, soli etc. Jak weźmiesz to między palce i zgnieciesz, zobaczysz, że przypomina to zgnieciony osad (np. taki jak obserwujemy w czajniku) . Z tego co widać to Capensis, jemu to nie zaszkodzi.

Edytowane przez wksek
Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli podlewam wodą demineralizowaną, to wykwity powstają z podłoża? Na części podłoża, na którym są teraz widoczne nie pojawiały się przez około 3 miesiące (podłoże razem z roślinką zostało przeniesione z innej doniczki). Pojawiły się nagle po przesadzeniu w ciągu niecałego miesiąca.

Po rozgnieceniu przypomina bardziej jakąś maź.

Edytowane przez sl30625
Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie tak. Nie widzę innej możliwości. Niektóre partie torfu trafiają się tragicznej jakości, nawet torf tego samego producenta może się bardzo różnic, między poszczególnymi partiami.

Edytowane przez wksek
Odnośnik do odpowiedzi

Stoją w takich warunkach jak tam cały czas czy gdzieś przy oknie?

Odnośnik do odpowiedzi

smokey86 podobnie jak u sl30625 ten torf pozostaje wiele do życzenia ale najwidoczniej roślinie to odpowiada bo kwitnie. Znając mnie zapewne zmieniłbym podłoże bo mnie najwyraźniej drażnią te wykwity. Oczywiście jeśli zamierzasz przesadzić to po kwitnieniu.
Odnośnik do odpowiedzi

Roślinki normalnie stoją na parapecie, akurat trzeba było je chwilowo przemieścić i miałem okazje porobić kilka zdjęć.

Torf faktycznie kiepsko wyglada, to dlatego, ze malo bywam w domu i nigdy nie ma czasu. Na razie musza się jeszcze pomęczyć.

Odnośnik do odpowiedzi

"smokey86 podobnie jak u sl30625 ten torf pozostaje wiele do życzenia ale najwidoczniej roślinie to odpowiada bo kwitnie. Znając mnie zapewne zmieniłbym podłoże bo mnie najwyraźniej drażnią te wykwity. Oczywiście jeśli zamierzasz przesadzić to po kwitnieniu."

Bardziej doświadczeni koledzy podpowiedzcie, czym się kierować wybierając torf?

Edytowane przez sl30625
Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej doświadczeni koledzy podpowiedzcie, czym się kierować wybierając torf?

To czy torf się nadaje czy nie można określić z skali van Posta. Im mniejszy punkt w skali tym lepiej.

Edytowane przez tracer274
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam, chciałem zapytać o stan mojego capensisa. Po pierwsze, od kilku dni listki mają mniej kropel cieczy, domyślam się że może się to dziać z powodu wyższej temperatury. Trzeba coś z tym zrobić? Po drugie, jakiś czas temu rosiczka położyła się na ziemi i wydaje mi się że wykształciła stożek wzrostu, ale łodyżka od ziemi to tego stożka jest bardzo cienka. Zrobiłem widoczną na zdjęciu konstrukcję, żeby podnieść roślinkę z ziemi, ale jak widać po czasie wypuściła dwa korzenie, czy coś takiego (kiedy zdecydowałem się ją podnieść, jeszcze ich nie było). Czy teraz należy umieścić je w ziemi?

PS: To mój pierwszy post więc pozdrawiam wszystkich użytkowników :D .

post-7102-1436087297_thumb.jpg

post-7102-1436087316_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi