daro7979 Napisano 5 Lipca 2015 Share Napisano 5 Lipca 2015 Wszystko z nią w porządku Te korzenie, to korzenie podporowe. Możesz ją wsadzić głębiej, aż po liście, albo zostawić. Jak Ci się bardziej podoba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rekda123 Napisano 5 Lipca 2015 Share Napisano 5 Lipca 2015 Dzięki za odpowiedź. Jeśli ją zostawię to korzenie będą rosły dalej? Chciałbym żeby roślinka była stabilna bez podtrzymywania, to może ją trochę obniżyć żeby te korzenie mogły zagłębić się w ziemię? Wykształci się wtedy grubsza i mocniejsza łodyga? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 5 Lipca 2015 Share Napisano 5 Lipca 2015 Te korzenie mają właśnie za zadanie utrzymać roślinne w miarę możliwości w pionie. Możesz trochę zakopać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kleopatra Napisano 8 Listopada 2015 Share Napisano 8 Listopada 2015 Od pewnego czasu coś niedobrego się dzieje u mojej rosiczki. Wszystkie liście z połowy doniczki, w której są rosiczki, zaczęły gnić. Nawet te nowe, malutkie listki. Co prawda słońca teraz mniej, no ale żeby aż tak marniały? Stoi na południowym zachodzie, jednak słońce w pewnym momencie chowa się za blok i jest go dużo mniej. Podlewam wodą destylowaną i rosiczka stoi w wodzi tak 2-3 cm. Może trzeba je rozdzielić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 8 Listopada 2015 Share Napisano 8 Listopada 2015 Ostatni raz kiedy były przesadzane ?. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 8 Listopada 2015 Share Napisano 8 Listopada 2015 (edytowane) Mam dziwne wrażenie że biegają tam bandy robali. Na kilku zdjęciach na liściach zauważyłem coś co może je przypominać, a z każdym zdjęciem coraz więcej. Edit. Teraz jestem pewien, szczególnie na ostatnim zdjęciu widać robaki dokładnie dorosłe formy i młode. Prawdopodobnie mszyca. Chociaż o tej porze roku? Proponuje wyciągnąć rośliny z podłoża, uciąć wszystkie liście oprócz tych jeszcze nie rozwiniętych, dokładnie obmyć wodą całą roślinę a na końcu dla pewności spryskać preparatem owadobójczym i posadzić na nowo. Edytowane 8 Listopada 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 8 Listopada 2015 Share Napisano 8 Listopada 2015 Tak jak napisał Tracer, na ostatnim zdjęciu widać mszyce. Albo walka mechaniczna, albo chemia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kleopatra Napisano 9 Listopada 2015 Share Napisano 9 Listopada 2015 Dzięki za odpowiedzi. Powiem szczerze, że dopiero na zdjęciu zobaczyłam ta "bandę robali" Bez okularów nie zauważyłam eh... ta starość Czy mogą mszyce przejść na inne rośliny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 9 Listopada 2015 Share Napisano 9 Listopada 2015 Dzięki za odpowiedzi. Powiem szczerze, że dopiero na zdjęciu zobaczyłam ta "bandę robali" Bez okularów nie zauważyłam eh... ta starość Czy mogą mszyce przejść na inne rośliny? Bardzo prawdopodobne, że inne rośliny też są zarażone, radzę przejrzeć też je. Mszyce potrafią napsuć krwi, ale nie ma problemu żeby je usunąć szczególnie przy pomocy dokładnych oprysków. Jednak na początek można się ich pozbyć w sposób mechaniczny lub za pomocą biedronek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kleopatra Napisano 9 Listopada 2015 Share Napisano 9 Listopada 2015 Ok, dzięki za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daner Napisano 6 Lutego 2016 Share Napisano 6 Lutego 2016 (edytowane) Witam Mam problem z nidiformis. http://zapodaj.net/3141d527d3f34.jpg.html http://zapodaj.net/0c7e2f70fe895.jpg.html Jak oceniacie jej stan? Dziwne jest że duże kropelki ma tylko na początku liścia a im dalej tym mniejsze, szczególnie dobrze widać to po lewej stronie, dla porównania wrzucam capensisa. Parapet wschodni , oświetlenie 36 led 16 godzin jakieś 23cm od rośliny, wydaje mi się że w takich warunkach powinna być trochę ładniejsza. Edytowane 6 Lutego 2016 przez Daner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 6 Lutego 2016 Share Napisano 6 Lutego 2016 Witam Mam problem z nidiformis. http://zapodaj.net/3141d527d3f34.jpg.html http://zapodaj.net/0c7e2f70fe895.jpg.html Jak oceniacie jej stan? Dziwne jest że duże kropelki ma tylko na początku liścia a im dalej tym mniejsze, szczególnie dobrze widać to po lewej stronie, dla porównania wrzucam capensisa. Parapet wschodni , oświetlenie 36 led 16 godzin jakieś 23cm od rośliny, wydaje mi się że w takich warunkach powinna być trochę ładniejsza. Widzę, że twoja nidiformis puściła odrosty. U mnie też to tak wyglądało, że piękna nidiformis, po puszczeniu odrostu i dwóch pędów kwiatowych nieco zmarniała. Odrost przesadziłem, pędy kończą kwitnąć. Liczę że wkrótce się ogarnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysfor1 Napisano 29 Marca 2016 Share Napisano 29 Marca 2016 Witam właśnie przesadzona D.Capensis, mam pytanko wpuściłem kawałek łodyżki razem z korzeniem podporowym w torf czy to jakoś zaszkodzi roślince ? druga sprawa kiedy mogę zacząć zbierać nasiona? Nie zaszkodzi roślince, nawet dzięki temu będzie stabilniejsza Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaha Napisano 29 Marca 2016 Share Napisano 29 Marca 2016 Myślę, że autor pytania w ciągu trzech lat już znalazł na nie odpowiedź. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabi Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 Mam problem z moją rosiczką. Kupiłem ją z miesiąc temu i przez dłuższy czas wszystko było ok. Liście zaczynają brązowieć i strasznie schnąć,a ja nie wiem przez co. Jest tam mały glon (ma ok 1cm średnicy), ale to chyba nie przez niego bo jest on na obrzeżu doniczki, a zaczyna rosnąć i mech i roślinka ma kwiaty. Drugie pytanie dotyczy pędu kwiatowego. Na drugim zdjęciu widać muszkę, która przykleiła się do pędu (nie mogła odlecieć). Czy rosiczka może ją strawić, czy lepiej przenieść ją na liść? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi