Daner Napisano 6 Maja 2016 Share Napisano 6 Maja 2016 (edytowane) Kwitnienie mocno osłabiają rosiczkę, szczególnie nidiformis.Jeśli nie zależy ci na nasionach powinieneś uciąć pędy kwiatowe, prawdopodobnie to jest przyczyną gorszej kondycji rośliny. Co do 2 pytania to rosiczka pędem nie strawi owada, możesz przenieść. Edytowane 6 Maja 2016 przez Daner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabi Napisano 7 Maja 2016 Share Napisano 7 Maja 2016 Dzięki za info odnośnie pędu. Co do pierwszego pytania to znalazłem odpowiedź. Posprzątałem trochę martwe liście i podlałem roślinę wodą destylowaną z góry i wyszły na wierzch larwy ziemiółek i jakieś szare robaczki podobne do mszyc (ok 1mm wielkości). Niestety bez chemii się nie obejdzie bo pewnie inne kwiaty też je mają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Luna_ Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 W sobotę udało mi się kupić pierwszą rosiczkę. Jako że pochodzi z Obi na początku wyglądała dość marnie, teraz chyba jest lepiej. Zabarwiła się na różowo i ma kropelki. Zamierzam ją teraz przesadzić i stąd małe pytanko. Lepiej wsadzić całą kępę do jednej doniczki czy porozdzielać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 Zdecydowanie warto było bo je porozdzielać do osobnych doniczek, lub chociaż zmniejszyć ich gęstość. Nie dobrze jest jak rośliny są zbyt blisko siebie i jest taka ciasnota. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 20 Maja 2016 Share Napisano 20 Maja 2016 (edytowane) Witam, Proszę o radę w sprawie przesadzeniu rosiczek bo już chyba najwyższy czas. Rośliny będą miały jakieś dwa lata. Nie wiem ,czy przesadzać je do osobnych doniczek a może do jednej podłużnej. Od dołu są jakby powysychane i nie mam pojęcia czy mają tak wyglądać... Zamówiłem już torf Sphagnum z perlitem ,ale trochę się obawiam ,że po przesadzeniu może coś być nie tak.Proszę o wszelkie rady. Edytowane 20 Maja 2016 przez frugosz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 20 Maja 2016 Share Napisano 20 Maja 2016 Tak wyglądają aktualnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabi Napisano 20 Maja 2016 Share Napisano 20 Maja 2016 Ja nigdy nie przesadziłem razem do jednej ale noszę się z tym zamiarem dlatego proszę o odpowiedź kogoś kto próbował. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idolomantisdiabolico Napisano 20 Maja 2016 Share Napisano 20 Maja 2016 Ja przesadzalem rosiczki capensis nidiformis spatulata binata i alicje do jednej doniczki do mieszanki torf : perlit 5:1 i rosna bardzo dobrze, nie zauwazylem zadnego problemu :} Choć trzeba przyznać ze moje roslinki sa dosyc doze;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 20 Maja 2016 Share Napisano 20 Maja 2016 (edytowane) To nic złego, że liście u podnóża łodygi usychają To taka kolej rzeczy, roślina wypuszcza nowe liście u góry, te starsze na dole powoli usychają, dzieje się tak zawsze. Niektóre osoby trzymają rośliny w niższych temperaturach lub wyższej wilgotności, rosiczki wtedy ciupeczkę wolniej rosną, ale za to nie usychają im tak szybko starsze liście. Ale w Twoich warunkach (parapetowych) takie usychanie jest jak najbardziej normalne, nie ma się czego bać - możesz je usunąć jeśli nie wygląda to dla Ciebie estetycznie. Co do podłoża, ja osobiście stosuje do capensisów najprostszą mieszankę torf-drobnoziarnisty piasek w różnych proporcjach - zdaje to dobrze egzamin. Możesz użyć perlitu, ale on po dłuższym czasie się rozpada i jeśli dałeś go dużo to może to wpłynąć na lekką zmianę odczynu gleby (jeśli czegoś nie pomyliłem). Tak więc nie szalej z dużą jego ilością edit: taka mała rada: weź coś podstaw pod tę podstawkę, tak aby rośliny były na wysokości okna, a nie poniżej (daj im trochę więcej światła). Edytowane 20 Maja 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 20 Maja 2016 Share Napisano 20 Maja 2016 (edytowane) Tak muszę coś podstawić pod tę podstawkę. Za nisko mają zdecydowanie. A może ktoś wie jakie mam tam dokładnie odmiany rosiczek bo miały być cztery odmiany (D. capensis,jest bankowo i te z prawej strony to chyba Drosera aliciae) ,ale z tego co widzę to nie wszystkie zakiełkowały. Co do mieszkanki torfu z perlitem to sprzedawca pisał że 2:1 Edytowane 20 Maja 2016 przez frugosz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 20 Maja 2016 Share Napisano 20 Maja 2016 Masz: D. capensis albino + typical, spatulate oraz nataliensis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 20 Maja 2016 Share Napisano 20 Maja 2016 A mam jeszcze jedno pytanko... Z prawej strony zdjęcia są rosiczki które rosną w kupie. Tak wykiełkowały i tak już zostało,ale to przecież nie jest jedna roślina..Mogę je porozdzielać? Która to Drosera natalensis ,a Drosera aliciae ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 20 Maja 2016 Share Napisano 20 Maja 2016 Masz: D. capensis albino + typical, spatulate oraz nataliensis. Spatulata czyli łyżeczkowata? Szkoda że nie ma takich kolorów jak powinna posiadać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Luna_ Napisano 10 Lipca 2016 Share Napisano 10 Lipca 2016 Brązowieją końce liści moich rosiczek, czym to może być spowodowane? Stoją na południowym parapecie, pilnuje żeby miały cały czas wilgotne podłoże, podlewam destylowaną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabi Napisano 10 Lipca 2016 Share Napisano 10 Lipca 2016 Naturalne starzenie się liści. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi