Skocz do zawartości

Ocena Rosiczki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Kwitnienie mocno osłabiają rosiczkę, szczególnie nidiformis.Jeśli nie zależy ci na nasionach powinieneś uciąć pędy kwiatowe, prawdopodobnie to jest przyczyną gorszej kondycji rośliny.

Co do 2 pytania to rosiczka pędem nie strawi owada, możesz przenieść.

Edytowane przez Daner
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 436
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzięki za info odnośnie pędu.

Co do pierwszego pytania to znalazłem odpowiedź. Posprzątałem trochę martwe liście i podlałem roślinę wodą destylowaną z góry i wyszły na wierzch larwy ziemiółek i jakieś szare robaczki podobne do mszyc (ok 1mm wielkości). Niestety bez chemii się nie obejdzie bo pewnie inne kwiaty też je mają.

Odnośnik do odpowiedzi

W sobotę udało mi się kupić pierwszą rosiczkę. Jako że pochodzi z Obi na początku wyglądała dość marnie, teraz chyba jest lepiej. Zabarwiła się na różowo i ma kropelki. Zamierzam ją teraz przesadzić i stąd małe pytanko.

Lepiej wsadzić całą kępę do jednej doniczki czy porozdzielać?

RosiczkaJ_sarexpe.jpg

Rosiczka-_sarexhh.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam,

Proszę o radę w sprawie przesadzeniu rosiczek bo już chyba najwyższy czas. Rośliny będą miały jakieś dwa lata. Nie wiem ,czy przesadzać je do osobnych doniczek a może do jednej podłużnej. Od dołu są jakby powysychane i nie mam pojęcia czy mają tak wyglądać...

Zamówiłem już torf Sphagnum z perlitem ,ale trochę się obawiam ,że po przesadzeniu może coś być nie tak.Proszę o wszelkie rady.

post-6335-1463761156_thumb.jpg

Edytowane przez frugosz
Odnośnik do odpowiedzi

To nic złego, że liście u podnóża łodygi usychają :)

To taka kolej rzeczy, roślina wypuszcza nowe liście u góry, te starsze na dole powoli usychają, dzieje się tak zawsze.

Niektóre osoby trzymają rośliny w niższych temperaturach lub wyższej wilgotności, rosiczki wtedy ciupeczkę wolniej rosną, ale za to nie usychają im tak szybko starsze liście.

Ale w Twoich warunkach (parapetowych) takie usychanie jest jak najbardziej normalne, nie ma się czego bać - możesz je usunąć jeśli nie wygląda to dla Ciebie estetycznie.

Co do podłoża, ja osobiście stosuje do capensisów najprostszą mieszankę torf-drobnoziarnisty piasek w różnych proporcjach - zdaje to dobrze egzamin.

Możesz użyć perlitu, ale on po dłuższym czasie się rozpada i jeśli dałeś go dużo to może to wpłynąć na lekką zmianę odczynu gleby (jeśli czegoś nie pomyliłem).

Tak więc nie szalej z dużą jego ilością ;)

edit: taka mała rada: weź coś podstaw pod tę podstawkę, tak aby rośliny były na wysokości okna, a nie poniżej (daj im trochę więcej światła).

Edytowane przez Iglacy
Odnośnik do odpowiedzi

Tak muszę coś podstawić pod tę podstawkę. Za nisko mają zdecydowanie.

A może ktoś wie jakie mam tam dokładnie odmiany rosiczek bo miały być cztery odmiany

(D. capensis,jest bankowo i te z prawej strony to chyba Drosera aliciae) ,ale z tego co widzę to nie wszystkie zakiełkowały.

Co do mieszkanki torfu z perlitem to sprzedawca pisał że 2:1

Edytowane przez frugosz
Odnośnik do odpowiedzi

A mam jeszcze jedno pytanko...

Z prawej strony zdjęcia są rosiczki które rosną w kupie. Tak wykiełkowały i tak już zostało,ale to przecież nie jest jedna roślina..Mogę je porozdzielać?

Która to Drosera natalensis ,a Drosera aliciae ?

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Brązowieją końce liści moich rosiczek, czym to może być spowodowane? Stoją na południowym parapecie, pilnuje żeby miały cały czas wilgotne podłoże, podlewam destylowaną.

Rosiczka1_sqqnpqp.jpg

rosiczka6_sqqnhps.jpg

rosiczka2_sqqnhxp.jpg

Odnośnik do odpowiedzi