Hesperyda Napisano 10 Lipca 2016 Share Napisano 10 Lipca 2016 Naturalne starzenie się liści. Drugie zdjęcie pokazuje że liść który się jeszcze nie rozwinął, już podsycha. To raczej nie jest naturalne. Ale jeśli wszystkie liście tak nie wyglądają to raczej wszystko jest ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sajmoono Napisano 31 Października 2016 Share Napisano 31 Października 2016 Witam prosze o ocene mojej rosiczki. Roslinkę zakupilem 2 dni temu. Stoi na poludniowym parapecie. z gory dziekuje ;D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 31 Października 2016 Share Napisano 31 Października 2016 Roślinę oceniam na czwórkę z plusem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 31 Października 2016 Share Napisano 31 Października 2016 Wody, więcej wody a będzie dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fajny09 Napisano 7 Sierpnia 2017 Share Napisano 7 Sierpnia 2017 Witam Was, mam pytanie dotyczące mojej rosiczki wsiałem ją z nasionek i już dosyć duża urosła:) i chciałem ją przesadzić bo jest jej chyba za ciasno czy można już ją przesadzać czy jest jeszcze za wcześnie??. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabi Napisano 7 Sierpnia 2017 Share Napisano 7 Sierpnia 2017 To pewnie Capensis (tak to mi wygląda) więc możesz w sumie przesadzać o każdej porze. Tym bardziej przesadziłbym bo masz w torfie wykwity i na godzinie 7-8 widać pleśń na ściance. Podłoże wysokości doniczki no i bym zmienił wodę do podlewania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fajny09 Napisano 7 Sierpnia 2017 Share Napisano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) To pewnie Capensis (tak to mi wygląda) więc możesz w sumie przesadzać o każdej porze. Tym bardziej przesadziłbym bo masz w torfie wykwity i na godzinie 7-8 widać pleśń na ściance. Podłoże wysokości doniczki no i bym zmienił wodę do podlewania. Wody nie zmienię bo jest destylowana innej nie używam a nie jest zbyt mała żeby już ją przesadzać ??. Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez fajny09 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabi Napisano 7 Sierpnia 2017 Share Napisano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) Wody nie zmienię bo jest destylowana innej nie używam a nie jest zbyt mała żeby już ją przesadzać ??. Myślałem że to sprawka wody. Jeśli używasz destylowanej to podłoże do kitu było. Nic im się nie stanie złego jak przesadzisz. Jeśli koniecznie chcesz poczekać to też im się raczej nic złego nie stanie (na razie). Capensis i Nidiformis są nie do zdarcia. Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez grabi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karrash Napisano 28 Sierpnia 2017 Share Napisano 28 Sierpnia 2017 Cześć, około 1,5 miesiąca temu kupiłam dwie rosiczki przylądkowe. Po dwóch tygodniach straciły lepką ciecz na listkach i do tej pory jej nie odzyskały. Ponadto w ostatnim tygodniu niektóre listki zaczęły usychać na końcach. Kwiatki trzymam na nasłonecznionym oknie, codziennie podlewam wodą przegotowaną. Czy wiecie co może być przyczyną takiego zachowania rośliny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 28 Sierpnia 2017 Share Napisano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) Myślę, że główną przyczyną tego stanu jest za niska wilgotność powietrza. Nie dopuszczaj do wysychania podstawki z wodą, zwłaszcza w gorące i słoneczne dni. Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez NepenthesPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karrash Napisano 28 Sierpnia 2017 Share Napisano 28 Sierpnia 2017 Myślę, że główną przyczyną tego stanu jest za niska wilgotność powietrza. Nie dopuszczaj do wysychania podstawki z wodą, zwłaszcza w gorące i słoneczne dni. Nie dopuszczam do wyschnięcia podstawki, zawsze ma przynajmniej 1cm wody. W moim mieście jest twarda woda, zastanawiam się czy to nie jest przyczyną. Myślisz, że pomogłoby kupienie wody destylowanej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 28 Sierpnia 2017 Share Napisano 28 Sierpnia 2017 Myślę, że na pewno byłaby lepsza niż z kranu. Woda destylowana lub deszczówka (jeśli nie mieszkasz w mieście). Woda z kranu nie nadaje się do roślin owadożernych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość foris Napisano 30 Sierpnia 2017 Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Witam, jestem nowy na forum. Rośliny owadożerne kupiłem na festiwalu roślin owadożernych. Bardzo mi się spodobały i chciałem uprawiać je u siebie w domu. Wszystko wydawało mi się ,że robię dobrze ( podlewanie wodą przegotowaną , 1cm wody w podstawce itp) i Rosiczka rosła i kwitła aż do pewnego czasu jak zauważyłem ,że coś się dzieję złego. Czy roślinka jest jeszcze do uratowania ? Co mam zrobić żeby ładnie się rozwijała ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 30 Sierpnia 2017 Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Czyli jednak niezbyt dobrze, bo rośliny podlewa się wodą demineralizowaną, z filtra RO lub deszczówką. Rosiczka została posadzona w jakieś podłoże - jeśli nie jest to czysty torf tylko np. "ziemia kwiatowa", to mamy kolejny powód do zmartwień. Roślinę da się na tym etapie uratować opłukując korzenie i sadząc w dobry, kwaśny torf. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 11 Października 2017 Share Napisano 11 Października 2017 Witam Pleśń czy osad taki to normalne jest ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi