Skocz do zawartości

Ocena Rosiczki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Naturalne starzenie się liści.

Drugie zdjęcie pokazuje że liść który się jeszcze nie rozwinął, już podsycha. To raczej nie jest naturalne. Ale jeśli wszystkie liście tak nie wyglądają to raczej wszystko jest ok.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...
  • Odpowiedzi 436
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 9 months later...

Witam Was, mam pytanie dotyczące mojej rosiczki wsiałem ją z nasionek i już dosyć duża urosła:) i chciałem ją przesadzić bo jest jej chyba za ciasno czy można już ją przesadzać czy jest jeszcze za wcześnie??.

post-7540-1502099771_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

To pewnie Capensis (tak to mi wygląda) więc możesz w sumie przesadzać o każdej porze. Tym bardziej przesadziłbym bo masz w torfie wykwity i na godzinie 7-8 widać pleśń na ściance. Podłoże wysokości doniczki no i bym zmienił wodę do podlewania.

Odnośnik do odpowiedzi

To pewnie Capensis (tak to mi wygląda) więc możesz w sumie przesadzać o każdej porze. Tym bardziej przesadziłbym bo masz w torfie wykwity i na godzinie 7-8 widać pleśń na ściance. Podłoże wysokości doniczki no i bym zmienił wodę do podlewania.

Wody nie zmienię bo jest destylowana innej nie używam a nie jest zbyt mała żeby już ją przesadzać ??.

Edytowane przez fajny09
Odnośnik do odpowiedzi

Wody nie zmienię bo jest destylowana innej nie używam a nie jest zbyt mała żeby już ją przesadzać ??.

Myślałem że to sprawka wody. Jeśli używasz destylowanej to podłoże do kitu było. Nic im się nie stanie złego jak przesadzisz. Jeśli koniecznie chcesz poczekać to też im się raczej nic złego nie stanie (na razie). Capensis i Nidiformis są nie do zdarcia.

Edytowane przez grabi
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Cześć, około 1,5 miesiąca temu kupiłam dwie rosiczki przylądkowe. Po dwóch tygodniach straciły lepką ciecz na listkach i do tej pory jej nie odzyskały. Ponadto w ostatnim tygodniu niektóre listki zaczęły usychać na końcach. Kwiatki trzymam na nasłonecznionym oknie, codziennie podlewam wodą przegotowaną. Czy wiecie co może być przyczyną takiego zachowania rośliny?

post-7685-1503917231_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że główną przyczyną tego stanu jest za niska wilgotność powietrza. Nie dopuszczaj do wysychania podstawki z wodą, zwłaszcza w gorące i słoneczne dni.

Nie dopuszczam do wyschnięcia podstawki, zawsze ma przynajmniej 1cm wody. W moim mieście jest twarda woda, zastanawiam się czy to nie jest przyczyną. Myślisz, że pomogłoby kupienie wody destylowanej?

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

jestem nowy na forum. Rośliny owadożerne kupiłem na festiwalu roślin owadożernych. Bardzo mi się spodobały i chciałem uprawiać je u siebie w domu. Wszystko wydawało mi się ,że robię dobrze ( podlewanie wodą przegotowaną , 1cm wody w podstawce itp) i Rosiczka rosła i kwitła aż do pewnego czasu jak zauważyłem ,że coś się dzieję złego. Czy roślinka jest jeszcze do uratowania ? Co mam zrobić żeby ładnie się rozwijała ?

post-7688-1504076188_thumb.jpg

post-7688-1504076201_thumb.jpg

post-7688-1504076209_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednak niezbyt dobrze, bo rośliny podlewa się wodą demineralizowaną, z filtra RO lub deszczówką. Rosiczka została posadzona w jakieś podłoże - jeśli nie jest to czysty torf tylko np. "ziemia kwiatowa", to mamy kolejny powód do zmartwień. Roślinę da się na tym etapie uratować opłukując korzenie i sadząc w dobry, kwaśny torf.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...