Skocz do zawartości

Ocena Rosiczki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z rosiczką królewską. Kupiłem ją 15. października w palmiarni poznańskiej w której był festiwal roślin owadożernych. Z hodowlą roślin owadożernych mam już pewne doświadczenie ponieważ od kilku lat z powodzenie hoduję drosera capensis oraz nepenthes alata, natomiast obecnie przyszedł czas na regię.

Niestety, od czasu zakupy było dość mało światła słonecznego, a samej rośliny nie przesadzałem i nie wiem, czy ma zapewnione warunki (odpowiednia ilość piachu, drenaż itp.). Obecnie doświetlam ją małą żarówką do doświetlania roślin. Na początku, po przyniesieniu do mieszkania, ruszyła lekko ze wzrostem nowych liści, natomiast obecnie zwolniła, a te liście które były, zaczynają obumierać przez co obawiam się jak długo wytrzymają. W dodatku, żaden liść nie ma kropli na włoskach.

Dodam jeszcze, że parę dni temu miałem incydent z mszycami, które zdążyłem już wytępić.

Co w tym wypadku zrobić? Czy spróbować przesadzić do przygotowanej przeze mnie ziemi?

Nie mam doświadczenia z tym gatunkiem, dlatego nie wiem czego się obawiać, a co uznać za normę.

post-7737-1508998664_thumb.jpg

post-7737-1508998670_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 436
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Podaj bardziej szczegółowe informacje na temat miejsca w którym stoi roślina.Musi mieć dużo światła a nie powiedziałeś na którym oknie stoi (jeśli stoi na północnym to nie dziw się że taka jest ) . Druga sprawa to podłoże jaka jest proporcja między torfem a piaskiem? Wydaje mi się że piasku jest sporo więcej od torfu a powinno być 1:1 i na dodatek nie ma wody w podstawce.Moge się założyć że ta twoja alata to jest tak naprawdę ventrata ;). .Masz tu jeszcze link i poczytaj sobie http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/drosera-regia.php

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jeśli chodzi o dzbanecznika to faktycznie, to jest ventrata. Zapomniałem nazwy, więc podałem tę która była w sklepie przy sprzedaży, natomiast słyszałem, że alata dostępne w powszechnej sprzedaży to ventrata ;-)

Co do rosiczki to stoi na parapecie na południowej stronie. Słońca powinno być sporo ale to oczywiście zależy od pogody, a odkąd ją mam to promieni słonecznych dosyć brakuje. Jeśli chodzi o podłoże: nie wiem dokładnie jak wygląda jej struktura, bo nie przesadzałem jej po zakupie w palmiarni. Po tym jak przyniosłem ją do mieszkania, posypałem ziemię piaskiem z wierzchu, aby nie dopuścić ziemiórek do złożenia jaj (już kilkukrotnie stosowałem tę metodę i za każdym razem działa), dlatego ten piach to tylko na powierzchni. W podstawce nie ma wody, ponieważ czytałem na innej stronie by ziemia nie była cały czas mokra, a skoro na górze ma warstwę piachu to parowanie jest przez to zmniejszone i roślina może zacząć gnić, szczególnie na części przy stożku wzrostu.

Obecnie już trochę zgłupiałem i nie mam poymsłu na to co robić. Czy przesadzać i mieć pewność, ze jest warstwa drenażu i dobre proporcje z piachem, czy może lepiej ją zostawić i poczekać na rezultaty, bo może lepiej nie stresować rośliny. A jeśli zostawić to czy jeszcze czekać na przeschnięcie podłoża czy może podlać?

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura pokojowa, choć od okna może być lekko chłodniej.

Niestety, nie mam mocnej żarówki, bo konkretnie to tę: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50317474/

Odkąd kupiłem (tj. od 15. października) nalewałem wodę (oczywiście demineralizowaną) do podstawka tak, aby ciągle tam była. Odkąd przeczytałem artykuł, w którym była mowa aby uważać na gnicie (tj. od paru dni), prawie nie podlewam, aby lekko przeschło wiedząc, że przez warstwę piachu schnie wolniej

Odnośnik do odpowiedzi

Podłoże ma być stale mokre a woda w podstawce może być w niewielkiej ilości.Lampka ta ma małą moc i dla rosiczki to nie wystarczy a na dodatek nie ma żadnych informacji jakie ta żarówka ma widmo.Ja swoją D.prolifera też lekko przesuszałem i nie miała kropelek i wolno rosła a teraz daje jej wody i rośnie jak na drożdżach.Jest możliwość że rosiczka się jeszcze aklimatyzuje bo zakupiłeś ją dopiero 12 dni temu ;) .

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
Gość kiciaboss

Witam,

Zakupiłam kilka tygodni temu rosiczkę na festiwalu roślin owadożernych. Od jakiegoś tygodnia po prostu... umiera. Zgniła/uschła prawie już całkiem. Pomóżcie :(

post-7744-1510393911_thumb.jpg

post-7744-1510393920_thumb.jpg

post-7744-1510393931_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast, mam dalej problem ze swoją drosera regia o której pisałem parę postów wyżej. Kupiłem ją także na festiwalu roślin owadożernych jakoś w połowie października. Kupiłem ją jako małą, potem liście, które były na początku uschły i w ich miejscu zaczęły pojawiać się nowe, niby po aklimatyzacji już. Widać to było po tym, że w czasie zakupu i do uschnięcia starych liści nie było na nich kropelek cieczy. Dopiero nowe liście mają włoski o czerwonej barwie i ładne, małe kropelki. Problem w tym, że każdy nowy liść jest mniejszy od poprzedniego.

Mam ją na parapecie, okno południowe lecz blok na przeciwko zasłania słońce od ok 13. Doświetlam dwiema żarówkami http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50317474/

Ziemia jest ta sama jaka była gdy ją kupiłem - nie przesadzałem. Podlewam tak, aby w podstawce była stale woda - dolewam po wyschnięciu.

post-7737-1510501507_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam tylko, że piach w doniczce dosypałem sam na górze aby odciąć ziemię od ziemiórek. Natomiast, to co jest pod warstwą piachu jest tym samym czym było kiedy kupowałem roślinę.

Czy byłoby dobrym pomysłem nałożenie czegoś na roślinę, co spełniało by rolę małej szklarni? Myślałem odcięciu górnej połowy butelki plastikowej 0,5l z odkręconym korkiem aby była wymiana powietrza ale jednocześnie można by zwiększyć trochę wilgotność i sprawić by nie zawiewało od okna może?

Co o tym sądzicie?

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz ją przykryć, a najlepiej włożyć do przezroczystego pojemnika, zwiększyć wilgotność powietrza, ale nie zamykać szczelnie,delikatnie przykryć. Jeżeli możesz to trochę doświetl czymś, zobaczysz czy się pozbiera... Co to za piasek? Nie jest o odczynie zasadowym?!

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem, doświetlam dwiema żarówkami http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50317474/

A po czym sądzisz, że jest o odczynie zasadowym? Tak prawdę mówiąc, to wziąłem go z piaskownicy ale dokładnie, kilkukrotnie wypłukałem najpierw kranówką, potem trochę przepłukałem destylowaną. ;-)

Czy lepsze będzie nałożenie jakiejś pokrywy, nawet jeśli przezroczystej, to i tak zatrzymującej część światła czy jednak zostawienie tak jak jest?

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co, może po prostu musi swoje „odczekać” po zmianach, wiesz jaką masz wilgotność powietrza? Myślę, że 60% byłoby optymalne. Utnij ten uschnięty liść, wychodzi nowy, ładny. Myślę że się pozbiera. Obserwuj czy dalej będą liście usychać.

Odnośnik do odpowiedzi