Skocz do zawartości

Ocena Rosiczki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 436
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Po prostu pytam czy znasz odczyn, czy nie odkwasza tofru. Może mieć drobinki muszli, a to odkwasza glebę, bo zwapniałe skorupy się rozkładają

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Moje pytanie dotyczy rosiczki przylądkowej. Podobne w sumie już występowały, ale wolę się upewnić, najwyżej potem się usunie ;p Otóż ostatnio zaczęły mi czernieć niektóre liście rosiczki, głównie w dolnej części rośliny. Podlewać staram się regularnie, aby zawsze miała wodę w podstawce, dla wilgotności kładę stary ręcznik na kaloryferze, który moczę co najmniej 2 razy na dobę. Mimo to wygląda ona tak, jak na zdjęciu. Jednak wypuszcza też nowe listki.

Czy to jest normalne usychanie ze starości, czy mam powody do obaw?

post-7739-1511170705_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
  Struś napisał:
A te po lewej stronie na pierwszym zdjęciu przypominające trochę jak pień

To jakiś gatunek rośliny z gromady wątrobowców. Też niespecjalnie mile widziany w doniczkach z roślinami.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
Gość Julian

Witam, trzymam moją rosiczkę w okresie zimowym na parapecie północnego okna. Ma dużo światła i temp. ok. 20-27 Celsjusza. Nie wiedzieć dlaczego coraz więcej gałązek gnije lub usycha (stosuję co jakiś czas preparaty grzybobójcze; rosiczka stoi w wodzie destylowanej, pleśni nie widać). Czy ktoś wie czemu roślina mi się przerzedza? :cray2:

Odnośnik do odpowiedzi

Julian napisał:
Witam, trzymam moją rosiczkę w okresie zimowym na parapecie północnego okna. Ma dużo światła i temp. ok. 20-27 Celsjusza. Nie wiedzieć dlaczego coraz więcej gałązek gnije lub usycha (stosuję co jakiś czas preparaty grzybobójcze; rosiczka stoi w wodzie destylowanej, pleśni nie widać). Czy ktoś wie czemu roślina mi się przerzedza? :cray2:

Zdjęcie rośliny jest wymogiem to uzyskania jakiekolwiek konkretnej odpowiedzi. Nie będę już mówił o tym że wypadało by napisać co to za rosiczka.

Odnośnik do odpowiedzi