Gdynianin Napisano 14 Listopada 2017 Share Napisano 14 Listopada 2017 Dzięki za odpowiedź. Mógłbyś jeszcze wyjaśnić o co chodziło z zasadowością piasku? Co Ci to zasugerowało? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 14 Listopada 2017 Share Napisano 14 Listopada 2017 Po prostu pytam czy znasz odczyn, czy nie odkwasza tofru. Może mieć drobinki muszli, a to odkwasza glebę, bo zwapniałe skorupy się rozkładają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Droserator Napisano 20 Listopada 2017 Share Napisano 20 Listopada 2017 Cześć! Moje pytanie dotyczy rosiczki przylądkowej. Podobne w sumie już występowały, ale wolę się upewnić, najwyżej potem się usunie ;p Otóż ostatnio zaczęły mi czernieć niektóre liście rosiczki, głównie w dolnej części rośliny. Podlewać staram się regularnie, aby zawsze miała wodę w podstawce, dla wilgotności kładę stary ręcznik na kaloryferze, który moczę co najmniej 2 razy na dobę. Mimo to wygląda ona tak, jak na zdjęciu. Jednak wypuszcza też nowe listki. Czy to jest normalne usychanie ze starości, czy mam powody do obaw? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 20 Listopada 2017 Share Napisano 20 Listopada 2017 Oczywiście, że jest to normalne. Nie ma powodów do obaw. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 7 Grudnia 2017 Share Napisano 7 Grudnia 2017 Witam ktoś może powiedzieć co to za rośliny po bokach ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 7 Grudnia 2017 Share Napisano 7 Grudnia 2017 Struś napisał: Witam ktoś może powiedzieć co to za rośliny po bokach ?? To bardzo powszechny chwast - szczawik. Najpewniej Oxalis corniculata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 7 Grudnia 2017 Share Napisano 7 Grudnia 2017 Ptaah napisał: To bardzo powszechny chwast - szczawik. Najpewniej Oxalis corniculata. A te po lewej stronie na pierwszym zdjęciu przypominające trochę jak pień Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 7 Grudnia 2017 Share Napisano 7 Grudnia 2017 Struś napisał: A te po lewej stronie na pierwszym zdjęciu przypominające trochę jak pień To jakiś gatunek rośliny z gromady wątrobowców. Też niespecjalnie mile widziany w doniczkach z roślinami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 7 Grudnia 2017 Share Napisano 7 Grudnia 2017 Ptaah napisał: To jakiś gatunek rośliny z gromady wątrobowców. Też niespecjalnie mile widziany w doniczkach z roślinami. Ok dzięki za pomoc wezmę to usunę delikatnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Julian Napisano 27 Grudnia 2017 Share Napisano 27 Grudnia 2017 Witam, trzymam moją rosiczkę w okresie zimowym na parapecie północnego okna. Ma dużo światła i temp. ok. 20-27 Celsjusza. Nie wiedzieć dlaczego coraz więcej gałązek gnije lub usycha (stosuję co jakiś czas preparaty grzybobójcze; rosiczka stoi w wodzie destylowanej, pleśni nie widać). Czy ktoś wie czemu roślina mi się przerzedza? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 27 Grudnia 2017 Share Napisano 27 Grudnia 2017 Julian napisał: Witam, trzymam moją rosiczkę w okresie zimowym na parapecie północnego okna. Ma dużo światła i temp. ok. 20-27 Celsjusza. Nie wiedzieć dlaczego coraz więcej gałązek gnije lub usycha (stosuję co jakiś czas preparaty grzybobójcze; rosiczka stoi w wodzie destylowanej, pleśni nie widać). Czy ktoś wie czemu roślina mi się przerzedza? Zdjęcie rośliny jest wymogiem to uzyskania jakiekolwiek konkretnej odpowiedzi. Nie będę już mówił o tym że wypadało by napisać co to za rosiczka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reprospro Napisano 27 Grudnia 2017 Share Napisano 27 Grudnia 2017 a co sądzicie o mojej rosiczce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 28 Grudnia 2017 Share Napisano 28 Grudnia 2017 Reprospro napisał: a co sądzicie o mojej rosiczce Zdjęcie mało wyraźne, ale z tego co widać brakuje jej światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reprospro Napisano 29 Grudnia 2017 Share Napisano 29 Grudnia 2017 tracer274 napisał: Zdjęcie mało wyraźne, ale z tego co widać brakuje jej światła. Aha dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gdynianin Napisano 1 Stycznia 2018 Share Napisano 1 Stycznia 2018 Ostatnio u mojej rosiczki królewskiej wyrosły dwie "kulki" przy podstawie. Czy ktoś wie może co to jest? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi