Maks02 Napisano 2 Stycznia 2018 Share Napisano 2 Stycznia 2018 (edytowane) Wygląda jak korzeń podporowy. Wysokie capensis też takie mają. Edytowane 2 Stycznia 2018 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gdynianin Napisano 2 Stycznia 2018 Share Napisano 2 Stycznia 2018 A jak można by ocenić jej stan? Mam doświadczenie z drosera capensis natomiast regię mam od października i po raz pierwszy doświetlam roślinę. Dodam jeszcze jedno jej zdjęcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 2 Stycznia 2018 Share Napisano 2 Stycznia 2018 Swoją drogą, ten biały nalot na powierzchni doniczki to nie pleśń przez przypadek (chyba że to biały piasek lub osad węglanów z twardej wody)? Jeśli tak, może warto się z nią rozprawić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gdynianin Napisano 2 Stycznia 2018 Share Napisano 2 Stycznia 2018 Na powierzchni jest warstwa wypłukanego piasku aby nie dopuścić do złożenia jaj przez ziemiórki. Ta pleśń pojawiła się już dawno. W pewnym momencie polałem powierzchnie środkiem grzybobójczym i wtedy prawie całkiem zniknęła i w jej miejsce powierzchnia się zazieleniła. Po pewnym czasie pleśń wróciła ale raczej na obrzeżach przez co nie decyduję się na ponowne użycie chemii, szczególnie że nie chciałbym traktować rosiczki takimi środkami. Podlewam wodą demineralizowaną przez podsiąkanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 2 Stycznia 2018 Share Napisano 2 Stycznia 2018 A jak można by ocenić jej stan? Mam doświadczenie z drosera capensis natomiast regię mam od października i po raz pierwszy doświetlam roślinę. Dodam jeszcze jedno jej zdjęcie W porównaniu do tej z oddali nie doświetlonej rosiczki to ta ma się dobrze i z tego co widzę to trochę się wybarwia . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gdynianin Napisano 2 Stycznia 2018 Share Napisano 2 Stycznia 2018 Tak, ta w tle to drosera capensis, którą przesadziłem z innej doniczki, w której mam ich sporą grupę i teraz się przyjmuje. Rośnie powoli ale myślę, że przetrwa, bo capensis nigdy nie doświetlałem :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 4 Stycznia 2018 Share Napisano 4 Stycznia 2018 Hej, jak zbliżam zdjęcie to widzę, że na mchu są wykwity soli, czym podlewasz? Proponuję wymień na powierzchni ten piasek, połóż świeże podłoże i nie ubijaj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gdynianin Napisano 7 Stycznia 2018 Share Napisano 7 Stycznia 2018 Prawdę mówiąc, to chyba to tak wygląda jakby tam były kryształki soli, natomiast jest to raczej pleść, która pokryła piasek. Jak kupiłem ją w październiku na wystawie w palmiarni to nie przesadzałem do nowego torfu, bo postanowiłem to zrobić na wiosnę aby nie męczyć za bardzo rośliny podczas gdy i tak ma niedobór światła. Myślicie, że to dobry pomysł aby z przesadzaniem poczekać do wiosny kiedy będzie więcej słońca i rośliny ruszą ze wzrostem? Piasek był wypłukany w wodzie demineralizowanej i taką samą wodą podlewa przez podsiąkanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gdynianin Napisano 11 Stycznia 2018 Share Napisano 11 Stycznia 2018 Ponawiam pytanie, czy z przesadzaniem poczekać do wiosny czy zaryzykować i zrobić to teraz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 11 Stycznia 2018 Share Napisano 11 Stycznia 2018 Ponawiam pytanie, czy z przesadzaniem poczekać do wiosny czy zaryzykować i zrobić to teraz? Raz dałem Ci chyba link.Przeczytaj dokładnie stronę a dowiesz się czy przesadzać http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/drosera-regia.php Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gdynianin Napisano 13 Stycznia 2018 Share Napisano 13 Stycznia 2018 Oj, to jeśli dałeś mi linka wcześnie to wybacz, nie zauważyłem. Napisane jest, aby przesadzać zimą ale chyba najlepiej późną zimą, prawda? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 13 Stycznia 2018 Share Napisano 13 Stycznia 2018 Ja sadzę swoje rosiczki kiedy mi się podoba i żyją i są ładne.Po prostu ją przesadź. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo666ovi Napisano 1 Lutego 2018 Share Napisano 1 Lutego 2018 Witam, mam na imię Adam i jestem na forum nowy .Jeśli pomyliłem tematy to przepraszam ale tu chyba ktoś obejrzy moją roślinkę i rozwieje wątpliwości. Jest to rosiczka ponoć łyżeczkowata ale nie mam pojęcia jak dokładnie, dostałem ją w prezencie od kolegi z pracy końcem listopada. Jej ówczesne miejsce bytowania to stanowisko na lodówce przy oknie, w kuchni panuje zazwyczaj temperatura ponad 20 stopni (więc raczej ok), roślinka cały czas w swojej prowizorycznej podstawce ma wodę destylowaną (jest uzupełniana przynajmniej raz na 48 godzin) od kilku dni obumierają jej listki i pojawia się na nich biały nalot, nie wiem czy to pleśń czy może jest wszystko w porządku a ja tylko panikuje, a może to jakaś choroba. W dodatku nowe liście rosną bardzo powoli i nie jestem pewien czy roślina rozwija się prawidłowo,tak mi się nasuwa że raczej powinna rosnąc a na razie jakby zanika. Roślina nigdy nie była przesadzana, w tej doniczce dostał ją kolega jako gratis do kilku innych roślin i ponoć nie ma potrzeby jej przesadzać. Proszę o opinie i pomoc w temacie, sam jestem trochę w kropce nie wiem czy ją przesadzić, spryskać czymś, przestać na jakiś czas podlewać Z góry dziękuje za uwagę i pozdrawiam Adam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 1 Lutego 2018 Share Napisano 1 Lutego 2018 Nie żartuj że trzymasz ją na lodówce Okno południowe najlepiej i ma stać na parapecie a jak nie możesz to doswietlaj.Rosline spryskaj topsinem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo666ovi Napisano 1 Lutego 2018 Share Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) Nie żartuj że trzymasz ją na lodówce Okno południowe najlepiej i ma stać na parapecie a jak nie możesz to doswietlaj.Rosline spryskaj topsinem. Na lodówce przy południowym oknie, obok niej muchołówka i posiane inne rosiczki. Czyli nalot to pleśń? Powinienem ograniczyć podlewanie? Mogę ją nakryć, zrobiłem im mini szklarnie z diodami led ale nie wiem czy to nie zaszkodzi (nie ograniczy cyrkulacji powietrza),może się ktoś wypowie czy to nie pogorszy sprawy. Jeśli chodzi o parapet to przy gotowaniu często jest uchylane okno i na nim nie stoją bo boje się że zmarzną, co o tym sądzicie? PS. widać po niej jak to dokładnie roślinka czy w obecnym stanie nie da się odgadnąć? Edytowane 1 Lutego 2018 przez Adamo666ovi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi