Skocz do zawartości

Ocena Rosiczki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 436
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Najpierw powiedz co to za warunki :)

Moze wchodzi w stan spoczynku?

zasadzona w torfie, woda w podstawce zawsze byla ok. 2cm

W zeszlym miesiacu sciagnalem ja z poludniowego balkonu na wschodni parapet. Wszystkie inne sa w porzadku, co prawda to jedyna zimujaca jaka mam, tez przeszlo mi przez mysl ze wchodzi w stan spoczynku dlatego testowo wystawilem ja znowu na balkon(zasuwany) i stoi razem z kapturkami.

Odnośnik do odpowiedzi

zasadzona w torfie, woda w podstawce zawsze byla ok. 2cm

W zeszlym miesiacu sciagnalem ja z poludniowego balkonu na wschodni parapet. Wszystkie inne sa w porzadku, co prawda to jedyna zimujaca jaka mam, tez przeszlo mi przez mysl ze wchodzi w stan spoczynku dlatego testowo wystawilem ja znowu na balkon(zasuwany) i stoi razem z kapturkami.

No i git :) przezimuje do wiosny .

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Cześć. Pojawił się u mnie problem z drosera scorpioides. Trzymam ją w takich samych warunkach od dłuższego czasu (wrzesień?) w terrarium, 21 stopni, wilgotność 54%, w podstawku woda cały czas. Rośnie w mchu i torfie. Miałem 6 sztuk wyrastajacych z jednego miejsca i po wydaniu gemmae cztery z nich zaczęły wypuszczać pułapki z uschnietymi końcówkami. Myślałem, że to objaw osłabienia po wydaniu gemmae co mi pasowało do faktu, że dwa, które nie usychały nie wydały gemów. Niestety ostatnio i te dwa zaczęły puszczać suche na końcu listki bez pułapki. Stąd moje pytanie co to może być?

post-7948-1546444798_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Nikt nie ma pomysłu? Wstawić więcej zdjęć, szczegółów? Nie ukrywam, że czas płynie a chciałbym odratować chociaż te dwie, jeszcze względnie żywe...

Na Twoim miejscu skupiłbym się na zbiorze i wysianiu gemmae, a umierające rośliny wyrzucił. Pigmejki rosną bardzo szybko więc do dorosłości niedaleko. Nie kojarzę wymagań rosiczek miniaturowych co do wilgotności podłoża (tzn. w jakim okresie trzymać je sucho, w jakim wilgotno), ale możliwe, że problem leży tutaj.

Odnośnik do odpowiedzi

Na Twoim miejscu skupiłbym się na zbiorze i wysianiu gemmae, a umierające rośliny wyrzucił. Pigmejki rosną bardzo szybko więc do dorosłości niedaleko. Nie kojarzę wymagań rosiczek miniaturowych co do wilgotności podłoża (tzn. w jakim okresie trzymać je sucho, w jakim wilgotno), ale możliwe, że problem leży tutaj.

Co mogłem, już wysiałem, choć ze względu na warunki musiałem je zebrać ciut wcześniej przez co nie są tak silne jak powinny... A jak na złość, pierwszą serię najładniejszych gemów wydałem, twierdząc, że zostawię sobie te ostatnie, bo krucho z miejscem ;(

Ignacy, a co może być z korzeniami? Pleśń/gnicie? Powinienem przesadzić do torfu bez mchu może?

Odnośnik do odpowiedzi

@Vinci: Dałbym sobie rękę uciąć, ale był tu jeszcze jeden post zaraz pod Twoim komentarzem, w którym ktoś pytał o D. regię i dwie dziwne "kulki" pojawiające się u nasady jej łodygi (obstawiłem, że to nowe korzenie, które puściła roślina).

Nie wiem gdzie ten post wyparował, ale moja wypowiedź nie była komentarzem do Twojego pytania x)

Edytowane przez Iglacy
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Cześć, zacząłem obawiać się o moją rosiczkę.

Listki czernieją (nawet te małe dopiero rozwijające się) w dodatku, do tej pory nie pojawiły się na niej kropelki. Obok stoi druga rosiczka madagaskarska i ona ma się dobrze - kiedy pojawiło się słońce - wybarwiła się i pojawiły się krople.

13352422594064510289_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Hej

Potrzebuje pomocy. Nie wiem co robię źle. Wszystkie rośliny rozdzielone miesiąc temu z jednej doniczki i od tamtej pory wyglądają tak jak na zdjęciach. Te w torfie od 1,5 tyg na dworze, widać, że więcej słońca maja ale wszystkie identycznie stoją w miejscu. Oczywiście podlewane wodą destylowaną(nie przesuszone nawet na chwile), te w mchu doświetlane na parapecie i nie widać nowego liścia. Możliwe, że tak pospolity gatunek przechodzi aklimatyzację tyle czasu? Czy jest sens podnosić wilgotność? To jedyne rozwiązanie jakie znalazłem(nie potwierdzone) na forum i połowie internetów. Ktoś miał coś podobnego?

post-8033-1559693122_thumb.jpg

post-8033-1559693126_thumb.jpg

post-8033-1559693130_thumb.jpg

post-8033-1559693134_thumb.jpg

(może istotne, że wcześniej rosły w czystym torfie, ale przy lepszych warunkach czyli mech i torf 3:1 z żwirkiem kwarcowym powinny już dawno rosnąć a nic się nie dzieje)

(na ostatnim zdj widać, że aż suszony mech robi się zielony a rosiczki nic, ale nie więdną)

Edytowane przez PaPi
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

Witajcie

Czy jest na forum lekarz :) Coś mnie tknęło, impuls i zakupiłem swoją pierwszą rosiczkę ale niestety z biedronki. Jakoś tak na mnie patrzyła to ją wziąłem, z malutkiej doniczki, przesadziłem ją do większej, kupiłem w casto Torf kwaśny pH 3,5 - 4,5 i tak oto sobie teraz żyje.

Rzeczy które mnie niepokoją:
- dzień  po zakupie w doniczce z biedry, pojawili się na listkach kleiste kropelki, ale nie dużo, z 10 może.  Mija 3 dzień od przesadzenia a na liściach nie pojawiła się ani jedna kropla
 - większe liście zaczynają jakby się zamykać do środka ( na pierwszym i drugim zdjęciu na dole widać wgłębienie
 - po przesadzeniu cześć liści ubrudziła się ziemią, czy powinienem je "umyć" czy zostawić

Rosiczka stoi na podkładce w której utrzymuje cały czas ~1cm wody ( z kranu, przefiltrowana, planuje zakup wody destylowanej), iphone podbija kolory, w rzeczywistości rosiczka nie jest AŻ tak zielona.

Dziękuje z góry za wszystkie porady!

Pozdrawiam

WhatsApp Image 2020-07-10 at 10.50.40(1).jpeg

WhatsApp Image 2020-07-10 at 10.50.40.jpeg

WhatsApp Image 2020-07-10 at 10.50.41.jpeg

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na ten torf - jak na moje oko jest jej o wiele za sucho. Torf, w jakim większość rosiczek żyje w naturze to bagno, a tu po zdjęciu wygląda na dość suchy.
Patrząc na rosiczkę - zależnie od gatunku i odmiany rosiczki wyglądają bardzo różnie, ale wydaje mi się mało wybarwiona. Podejrzewam, że ma za mało słońca (ale tu uwaga - najpierw więcej wody, potem więcej słońca, coby nie spalić), ale zastrzegam, że to opinia nie znając rodzaju rosiczki (np. capensis var. alba/albino są zupełnie zielone, nawet jak stoją na ostrym słońcu).

Odnośnik do odpowiedzi