comandos21 Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 nowe liście wypuszczają zdrowe ale tylko po jednym capensisy red wszystkie mają full rosy a te na fotach suche ... 3 dni temu miały rosę a teraz nagle pogubiły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 Capensis nie bez powodu jest numerem jeden w najłatwiejszej hodowli. ;-) Niska wilgotność i wysoka temperatura robią swoje. Muszą się przystosować do warunków. Po prostu... trochę więcej cierpliwości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 oki, uspokoiliście mnie ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 Tylko mi się wydaje czy ten pęd kwiatowy zdechł? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 24 Maja 2014 Share Napisano 24 Maja 2014 (edytowane) hmmm, też mi się tak wydaje... jakby ciupkę zgniły? Jeszcze ja się podepnę bo kolejne siewki rosiczek mi schną... Tydzień temu ponad były zdrowiutkie na maxa a tu z dnia na dzień schną ale wypuszczają nowe listki, czy to efekt aklimatyzacji? zaczynam mieć wrażenie, że albo woda którą wcześniej podlewałem była po przegotowaniu za twarda lub im po prostu ten torf nie odpowiada. Wodę już wymieniłem na demineralizowaną, zobaczy się co będzie dalej.. Tak to wygląda: Edytowane 24 Maja 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alonso Napisano 5 Czerwca 2014 Share Napisano 5 Czerwca 2014 Witam wszystkich jestem nowy na forum jednak samo forum sledze juz od jakiegos tam czasu. Ostatnio kupilem w kauflandzie rosiczke zdecydowalem sie bo widzialem w jakim byly stanie[tragiczny] moze chociaz jedna odratuje Po paru zabiegach owa rosiczka "odzyskala przytomnosc" jednak martwia mnie koncowki niektore zwiniete jakby tez suche czy taki listek moglbym jakos przyciac czy calkowicie ? Po jakim czasie moglbym sie spodziewac efektow w postaci kropelek ? Podlewam woda destylowana doniczke trzymam w pojemniczku wysypanym keramzytem i zalanym woda wiekszosc czasu roslinka spedza na oknie zachodnim jednak kiedy jest mozliwosc laduje tez na wschodnim. Co do doniczki,ziemi narazie sie wstrzymalem z przesadzaniem...dodaje 2 fotki Dziekuje i Pozdrawiam http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6279bc0c7ac10ab8.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1f420d6b9186574d.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 5 Czerwca 2014 Share Napisano 5 Czerwca 2014 Robisz ten sam błąd co ja podstawka nie może być prawie doniczką, średnica powinna być kilka cm szersza niż doniczka, liście uschnięte odcinaj w tym miejscu gdzie są suche z pewnym zapasem. Co do podłoża to nie mam zastrzeżeń. + wiem, capensisy mogą mieć mokro, ale lepiej dmuchać na zimne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alonso Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Ooooo to dziekuje za dobra rade zaraz to zmienie tylko poszukam czegos odpowiedniego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Nie przenoś jej z jednego miejsca na drugie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Przy normalnych roślinach odzyskanie kropelek to zwykle kwestia paru dni. Przy mocniej zmaltretowanych dłużej. Ale jak listki były mocno złachane i włoski są poniszczone to na tych liściach może już kropelek w ogóle nie być, dopiero na nowych. To co suche możesz odciąć, zielonego nie ruszaj I wystarczy najzwyklejsza podstawka głęboka na 2 cm i ze 2 cm szersza niż doniczka. Keramzyt jest niepotrzebny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alonso Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Dziekuje za wszystkie wskazowki...mam nadzieje ze uda sie odratowac ta roslinke... jeszcze tylko zeby pogoda sie poprawila i bedzie dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 To Capensis nie martw się, ona nawet w zimie nie musi mieć doświetlania, więc w wiosnę (prawie lato) tym bardziej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spid2755 Napisano 16 Sierpnia 2014 Share Napisano 16 Sierpnia 2014 Witam , zakupiłem rosiczkę w kauflandzie.Jak ją przywiozłem było widać że ma za sucho , od razu wstawiłem ją do podstawki i nalałem wody.Mam takie pytanie czy mogę odcinać suche liście czy zaczekać zanim się pojawią kropelki ???. Zauważyłem że sadzonki mają bardzo odsłonięte korzenie nasypać torfu w środek , przesadzać ją czy zostawić tak jak jest ?? z góry dzięki za odpowiedz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 16 Sierpnia 2014 Share Napisano 16 Sierpnia 2014 odsłonięte korzonki - złe warunki (podłoże, woda, światło) usychające liście - jak zielone zostawiamy, jak brązowe odcinamy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spid2755 Napisano 16 Sierpnia 2014 Share Napisano 16 Sierpnia 2014 Jak ją kupiłem już tak miała , stoi na południowym oknie , podlewam wodą destylowaną.Co mam zrobić przesadzić , dosypać torfu czy poczekać aż się zaklimatyzuje i wtedy przesadzić a może poczekać do wiosny ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi