Skocz do zawartości

Ocena Rosiczki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 436
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No właśnie zauważyłam, że mimo usychania, wypuszcza nowe pędy.

Czy może stać w nocy na dworze, czy jednak ja chować?

Myślę, że takie przekładanie nie za dobre jest dla rośliny, a w nocy u mnie jest powyżej 10 stopni.

Odnośnik do odpowiedzi

Masz jakieś okno południowe lub wschodnie? Jak masz to lepiej narazie weź ją do domu i niech w stabilnych warunkach dojdzie do siebie. Zbyt wysokie amplitudy nie są dla Capensisa najlepsze, a zwłaszcza spadki do 10 stopni. W Australi żadko bywa taka temperatura:)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam, mam 3 rosiczki w tym tylko jedna niedawno przybyła ma się nieźle ale 2 pozostałem które mam już chyba rok praktycznie nie rosną, czekałem na wiosnę z przesadzeniem z myślą że po tej operacji ich kondycja się poprawi ale na razie nie średnio wyglądają.Przesadziłem jakieś 2 tygodnie temu, może trzeba jeszcze trochę poczekać?

9JUcl0.jpg

WW8f6V.jpg

LRx7m0.jpg

gu4aQ9.jpg

Okno wsch.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam 3 rosiczki w tym tylko jedna niedawno przybyła ma się nieźle ale 2 pozostałem które mam już chyba rok praktycznie nie rosną, czekałem na wiosnę z przesadzeniem z myślą że po tej operacji ich kondycja się poprawi ale na razie nie średnio wyglądają.Przesadziłem jakieś 2 tygodnie temu, może trzeba jeszcze trochę poczekać?

9JUcl0.jpg

WW8f6V.jpg

LRx7m0.jpg

gu4aQ9.jpg

Okno wsch.

Widzę, że nowe liście rozwijają się normalnie, stare zapewne uschną do końca. Jak dużo dałeś perlitu?

Odnośnik do odpowiedzi

1:1 wiem że nie najlepsza opcja ale nie powinno chyba na początku zaszkodzić.

Zdecydowanie za dużo. Fakt w ten sposób przepuszczalność powietrza i wody jest lepsza, ale problem jest taki, że znacznie szybciej torf zmieni swoje pH. Perlit ma pH =7 i z czasem podnosi pH torfu. Poczekaj z 1-2 miesiące i przesadź rośliny do mieszanki z mniejsza zawartością perlitu. Min 10% max 20% objętości podłoża.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj zakupiłem swoją 1 rosiczkę, tak naprawdę nigdy nie miałem z nimi większej styczności bo zajmowałem się hodowlą dzbaneczników i muchołówek, rosiczkę kupiłem w Leroy Merlin i próbóję ja zidentyfikować myślę że to może byc d.capensis albo d.anglica był bym wdzięczny aby ktoś powiedział co to jest :), również bym prosił o ocenę stanu zdrowia. Rosiczka nie ma rosy ale czytałem ze to może być spowodowane mała ilością wody i słońca. Gdy ja 1 raz podlałem piła wodę na potęgę eeek

30mafwk.jpg

16m6izc.jpg

jzt5g.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Drosera capensis w bardzo dobrej kondycji, zważywszy na to, że musiała "męczyć się" w hipermarkecie. Brak rosy naturalny, była lekko przesuszona i ma stres spowodowany zmianą lokalizacji. Za kilka dni dojdzie do normy.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam.

Mam parę pytań odnośnie moich rosiczek:

-czy mam już przesadzić rosiczki do większej doniczki?

-czy ta różowa część przy ziemi, to jest korzeń rosiczki, bo wcześniej nie było tego widać?

-czy ewentualnie tą różową część podczas przesadzania schować pod ziemią?

-w jakiej odległości od siebie rozsadzić te dwie roślinki, a może posadzić w oddzielnych doniczkach?

Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedź i przepraszam za jakość zdjęć.

post-6989-1432400967_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi