Skocz do zawartości

Fotki allgreen.

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 4 weeks later...

Dzięki, dzbanki są w nieco ocienionym miejscu.

Edit: Na zdjęciu moja testowa Drosera adelae (myślę że w pełni) zaadaptowana do warunków zewnętrznych tzn. południowy balkon z bezpośrednim słońcem od 12:00 do ok 15:00.

Niestety nie chce się ładnie wybarwić cała na czerwono :(

post-5686-1377256715_thumb.jpg

post-5686-1377256728_thumb.jpg

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Kilka zdjęć na końcówkę tego sezonu. Większość moich roślin straci niedługo urok, ponieważ nie doświetlam roślin. Oczywiście dla jednych koniec np. rosiczki tropikalne a dla innych początek jak dla r. miniaturowych i bulwiastych :)

Drosera capensis 'Broad leaf' kwiat:

thumb_SAM_1452.JPG

D. regia czasem jej soczystość mnie przeraża. Łapie wszystko co się da, nie przepuści niczemu-owija się wokół wszystkiego co złapie nawet płatki pelargonii i inne takie śmiecie z powietrza przynoszone z wiatrem :P

thumb_SAM_1484.JPG

thumb_SAM_1485.JPG

Mam cię robaczku- moje tłustosze zawsze miło witają ziemiórki

P. gracilis x moctezumae:

thumb_SAM_1515.JPG

Młode Drosera pulchella x nituda :

thumb_SAM_1504.JPG

thumb_SAM_1506.JPG

No i taka ciekawostka na temat ostatnio omawianych na forum rosiczek bulwiastych.

Zawsze gdy na nowo sadze bulwę rosiczki to jest to około 1,5 cm pod powierzchnią torfu.

Tu widoczna bryła torfu: thumb_SAM_1490.JPG

odwrócona do góry dnem o wysokości doniczki 10 cm. Jak widać bulwka Drosera menziesii przeniosła się 9 cm w głąb doniczki a pewnie mogła by i bardziej gdyby miała taką możliwość dlatego zalecam doniczki 15-20 cm wysokości a nawet i więcej może to być np. jednorazowy kubek taki jak ten, wiem że są takie duże chyba 0,5L powinny pasować idealnie. Spytacie się czemu takie a nie zwykła doniczka? Odpowiem tak : są tanie i w dużych ilościach więc spokojnie mogą zastąpić doniczki. Są przeźroczyste więc w miarę mamy kontrolę nad tym co się dzieje pod powierzchnią torfu czyli wgląd na bulwy\ korzenie rosiczek i w czasie spoczynku letniego stan podłoża czy jest odpowiednio wilgotne co świetnie widać w takich kubeczkach, bo gdy jest za mokre to wyraźnie skrapla się woda na ściankach a gdy za suche to widać kolor przesuszonego torfu.

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie bardzo soczysta regia. Mógłbyś w dwóch słowach opisać warunki w jakich ją trzymasz? Moja wygląda ładnie, ale ilości cieczy nie ma co porównywać. Może to kwestia wieku rośliny bo jest już bardzo duża.

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie bardzo soczysta regia. Mógłbyś w dwóch słowach opisać warunki w jakich ją trzymasz? Moja wygląda ładnie, ale ilości cieczy nie ma co porównywać. Może to kwestia wieku rośliny bo jest już bardzo duża.

Nie ma sprawy. Ale niestety nie podam szczegółów, bo roślina hodowana w warunkach zewnętrznych. Ogólnie co mogę powiedzieć to to że roślina trzymana cały sezon na południowym balkonie osłoniętym od bezpośredniego deszczu. Bezpośrednie słońce w sezonie letnim od 12 do 20 a reszta dnia to światło rozproszone. Temperatury takie jakie to panowały na dworze czyli bardzo zmienne. Na doniczkę wys. 7 cm około 1,5cm wody cały czas w podstawku (starałem się aby nie było przerw podlewaniu). Podłoże: torf, suszony torfowiec, perlit 3;2;1

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka fotek Drosera prolifera i Drosera villosa var. ascendens.

W super macro:

thumb_22222.JPGthumb_SAM_1521.JPG

I normalnie ;) :

thumb_SAM_1531.JPGthumb_SAM_1517.JPG

Na dodatek powiem że do hodowli Drosera prolifera nie trzeba jakiś wymyślnych terrariów. Wystarczy taki oto zwykły pojemnik do przechowywania żywności jak na powyższym zdjęciu.

Gdyby ktoś się pytał czy łatwo się rozmnaża D. prolifera? Oto odpowiedź, jeden listek sześć młodych okazów.

thumb_SAM_1542.JPG

Odnośnik do odpowiedzi