Elżbieta Napisano 21 Lipca 2013 Share Napisano 21 Lipca 2013 Adelae ma piękne kwiaty,ale ona u mnie nie chce rosnąć. Gratuluję kwiatów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 29 Lipca 2013 Autor Share Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) Dwie nowe fotki co by trochę odświeżyć temat. Jutro więcej Drosera regia Drosera hamiltonii z dedykacją dla Cefalotusa :-) Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) Nowe fotki Drosera burmannii Pinguicula esseriana Nepenthes 'Miranda' Nepenthes x ventrata Obydwa dzbanki trzymane na balkonie Ventratka mała bo wyhodowana z sadzonki. Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 22 Sierpnia 2013 Share Napisano 22 Sierpnia 2013 Masz bardzo ładne roślinki Dzbanki trzymasz na balkonie ?? Nie poparzy ich słońce ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) Dzięki, dzbanki są w nieco ocienionym miejscu. Edit: Na zdjęciu moja testowa Drosera adelae (myślę że w pełni) zaadaptowana do warunków zewnętrznych tzn. południowy balkon z bezpośrednim słońcem od 12:00 do ok 15:00. Niestety nie chce się ładnie wybarwić cała na czerwono Edytowane 23 Sierpnia 2013 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) Fotki kapturków. Sarracenia purpurea 'Smurf' I Sarracenia purpurea. Jak ktoś wie dokładnie jaka to byłbym wdzięczny za sprecyzowanie Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Adelka śliczna! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Adelka śliczna! Dziękować, ale muszę jeszcze nad nią popracować mam nadzieję że w przyszłym roku gdy będzie wystawiona na balkon gdzieś od kwietnia to się lepiej wybarwi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Kapturnica wygląda jak purpurea ssp. venosa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sttigg Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Szkoda że moje adelki nie chcą tak ładnie rosnąć Bardzo ładne roślinki, ta ostatnia purpurea to ta ode mnie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 26 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Szkoda że moje adelki nie chcą tak ładnie rosnąć Bardzo ładne roślinki, ta ostatnia purpurea to ta ode mnie? Tak, to ta z wymiany Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 19 Września 2013 Autor Share Napisano 19 Września 2013 (edytowane) Kilka zdjęć na końcówkę tego sezonu. Większość moich roślin straci niedługo urok, ponieważ nie doświetlam roślin. Oczywiście dla jednych koniec np. rosiczki tropikalne a dla innych początek jak dla r. miniaturowych i bulwiastych Drosera capensis 'Broad leaf' kwiat: D. regia czasem jej soczystość mnie przeraża. Łapie wszystko co się da, nie przepuści niczemu-owija się wokół wszystkiego co złapie nawet płatki pelargonii i inne takie śmiecie z powietrza przynoszone z wiatrem Mam cię robaczku- moje tłustosze zawsze miło witają ziemiórki P. gracilis x moctezumae: Młode Drosera pulchella x nituda : No i taka ciekawostka na temat ostatnio omawianych na forum rosiczek bulwiastych. Zawsze gdy na nowo sadze bulwę rosiczki to jest to około 1,5 cm pod powierzchnią torfu. Tu widoczna bryła torfu: odwrócona do góry dnem o wysokości doniczki 10 cm. Jak widać bulwka Drosera menziesii przeniosła się 9 cm w głąb doniczki a pewnie mogła by i bardziej gdyby miała taką możliwość dlatego zalecam doniczki 15-20 cm wysokości a nawet i więcej może to być np. jednorazowy kubek taki jak ten, wiem że są takie duże chyba 0,5L powinny pasować idealnie. Spytacie się czemu takie a nie zwykła doniczka? Odpowiem tak : są tanie i w dużych ilościach więc spokojnie mogą zastąpić doniczki. Są przeźroczyste więc w miarę mamy kontrolę nad tym co się dzieje pod powierzchnią torfu czyli wgląd na bulwy\ korzenie rosiczek i w czasie spoczynku letniego stan podłoża czy jest odpowiednio wilgotne co świetnie widać w takich kubeczkach, bo gdy jest za mokre to wyraźnie skrapla się woda na ściankach a gdy za suche to widać kolor przesuszonego torfu. Edytowane 19 Września 2013 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 19 Września 2013 Share Napisano 19 Września 2013 Faktycznie bardzo soczysta regia. Mógłbyś w dwóch słowach opisać warunki w jakich ją trzymasz? Moja wygląda ładnie, ale ilości cieczy nie ma co porównywać. Może to kwestia wieku rośliny bo jest już bardzo duża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 19 Września 2013 Autor Share Napisano 19 Września 2013 Faktycznie bardzo soczysta regia. Mógłbyś w dwóch słowach opisać warunki w jakich ją trzymasz? Moja wygląda ładnie, ale ilości cieczy nie ma co porównywać. Może to kwestia wieku rośliny bo jest już bardzo duża. Nie ma sprawy. Ale niestety nie podam szczegółów, bo roślina hodowana w warunkach zewnętrznych. Ogólnie co mogę powiedzieć to to że roślina trzymana cały sezon na południowym balkonie osłoniętym od bezpośredniego deszczu. Bezpośrednie słońce w sezonie letnim od 12 do 20 a reszta dnia to światło rozproszone. Temperatury takie jakie to panowały na dworze czyli bardzo zmienne. Na doniczkę wys. 7 cm około 1,5cm wody cały czas w podstawku (starałem się aby nie było przerw podlewaniu). Podłoże: torf, suszony torfowiec, perlit 3;2;1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 22 Września 2013 Autor Share Napisano 22 Września 2013 Kilka fotek Drosera prolifera i Drosera villosa var. ascendens. W super macro: I normalnie : Na dodatek powiem że do hodowli Drosera prolifera nie trzeba jakiś wymyślnych terrariów. Wystarczy taki oto zwykły pojemnik do przechowywania żywności jak na powyższym zdjęciu. Gdyby ktoś się pytał czy łatwo się rozmnaża D. prolifera? Oto odpowiedź, jeden listek sześć młodych okazów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi