chroman91 Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Może to i torf ale kiepskiej jakości . W tej aukcji jest pokazanych kilka różnych rosiczek więc nie da się stwierdzić jaka to jest. I mała rada na przyszłość jest coś takiego jak edycja postu ... Nie pisz postu pod postem ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 nie panikuj Skoro rośliny rosną, to czym się martwisz ? Daj im jeść i podziwiaj je. ps używaj opcji edytuj i nie zakładaj tematów o tym samym problemie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 1 Września 2013 Autor Share Napisano 1 Września 2013 Czytam i czytram o dokarmianiu i do końca nie wiem co i jak ,bo każdy pisze co innego. Jakie są wasze sprawdzone,najtańsze sposoby na dokarmianie i jak często to robić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 1 Września 2013 Autor Share Napisano 1 Września 2013 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Czytam i czytram o dokarmianiu i do końca nie wiem co i jak ,bo każdy pisze co innego.... A co piszą i czego nie rozumiesz ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Lepiej szybko usuń tą pleśń np wykałaczką i postaw na większym słońcu doniczkę (ale nie od razu południowa wystawa) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Z przekładaniem takich siewek do nowego podłoża jest o tyle dobrze, że łatwo można je przenieść nie naruszając roślinki Ja robię to tak, że przygotowuję podłoże, wyrównuję, łyżeczką wybieram podłoże tworząc dołek, potem tą samą łyżeczką nabieram kawał podłoża z rosiczkami, wkładam w dołek i gotowe nic nie trzeba brać w palce. Możesz też wybrać te wszystkie spleśniałe paskudztwa z wierzchu uważając na roślinki, ale jeśli podłoże jest słabej jakości to niewiele pomoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amaterasu Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 (edytowane) Drogi frugosz, torf powinien wyglądać o tak: Siewki rosiczek chyba jakoś tak co ? Ale w twojej doniczce widzę tylko mniej więcej coś takiego: Świeży torf powinien być jednolicie brązowy, podlany lekko sciarniały, matowy. I pozbawiony jakichkolwiek innych elementów typu zmineralizowane grudki, już nawet nie wspomnę o pleśni. Masz bardzo dużą doniczkę jak na kilka siewek, do tego jest za głęboka. Cały czas pewnie lejesz wodę do podstawki. Wiesz o tym że tyle wody ile im tam lejesz starczyłoby tym rosiczkom na obecny stan na dwa-trzy lata co najmniej, bo 99,9 % tej wody pozostaje w torfie i rosiczki tej wody nie wchłoną, nie mają żadnego systemu korzeniowego. Sięgają góra pewnie na 0,4 cm w głąb. Rośliny z bardzo wydatnym, rozrośniętym systemem korzeniowym się podlewa nalewając wodę do podstawki. Ale tutaj nie musisz podlewać całego torfu, wystarczy nawadniać sam wierzch ale częściej, bo od wierzchu woda najszybciej wyparowuje z podłoża a tam jest teraz najbardziej potrzebna. I roślinki się nie obrażą jeśli wystawisz je na słońce, jeśli uważasz że zbyt mocno świeci dowal im jakąś zasłonkę czy coś żeby ich nie popalić. Promienie słoneczne najskuteczniej niszczą pleśń. Powinieneś je także dokarmiać, wtedy za jakiś czas nagle ruszą i będą rosnąć. Jeśli zostaną tam gdzie są te siewki i w takim torfie jaki masz obecnie, zanieczyszczonym to albo padną albo będą karłowate. Nie jest tak źle, jeśli masz nowy torf przesadź tak jak proponowała natalia.t Hodowla jakichkolwiek roślin powinna być frajdą i pasją . Cel to mieć rośliny w dobrej kondycji, zdrowe, jak największe i jak najlepiej rozwinięte. Wtedy jest się czym chwalić tak ? I do tego każdy chyba dąży . A pisanie w stylu ''przetrwają'' to jak życzenie komuś sto lat w kamieniołomie. Edytowane 11 Września 2013 przez Kosa1984 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 2 Września 2013 Autor Share Napisano 2 Września 2013 To są dokładniejsze zdjęcia torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 2 Września 2013 Autor Share Napisano 2 Września 2013 (edytowane) Moja ziemia nie ma pleśni. Aparat tak dziwnie robi zdjęcia,może przez światło,nie wiem. Jeżeli chodzi o dokarmianie ,to podobno pokarm dla rybek jest dobry,ale piszą też o mleku w proszku. Sorki za posty pod postami Amaterasu dzięki wielkie za te cenne rady. Dodam tylko ,że rośline wystawiałem najczęściej jak się da na słońce ,ale uważałem też aby nie przesadzić,bo czytałem ,że rosiczki aż tak intensywnego słońca to nie lubią i może być problem. Co do podlewania, to istotnie się zgodzę iż podlewam wodą demineralizowaną do podstawki,dlatego,że było napisane ,aby podlewać w ten a nie inny sposób,bo podlewanie od góry(czyli na powierzchnię torfu) grozi tym ,że pojawi się pleśń dlatego tak robię. Doniczka może faktycznie jest za duża,ale to najmniejsza jaka była w sklepie( wysokość 6,5cm,szerokość7,5) Siewek mam 5 i każa z nich nie rośnie już od dawna I jeszcze jedno...Ktoś napisał ,że to co widzi w mojej doniczce to nie rosiczki...No tutaj to ja się nie zgodzę,bo roślinki są identyczne jak te na zdjęciu powyżej ,tam gdzie Amaterasu pokazuje jak wygląda dobry torf. Czyli reasumując - skończyć z podlewaniem do podstawki,podlewać od góry. - przesadzić do mniejszej doniczki - zmienić torf - więcej światła - zaczać dokarmiać (jeszcze nie wiem czym ,bo nikt nie napisał,ale pokarm dla rybek ,albo mleko w proszku powino być ok) Natalio dzieki za super sposób na przesadzenie ,będę próbował. Amaterasu twoje porady są bezcenne,dzięki Pozostałym również dziękuję Edytowane 2 Września 2013 przez frugosz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amaterasu Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 (edytowane) Frugosz kiedy robisz zdjęcia najpierw je wykadruj i zatrzymaj rękę ok ? Bo tak to wygląda jakbyś nią machał i wszystko jest zamazane, a ja jestem ślepy trochę . Ten stary torf w doniczce miał pełno patyczków, kamieni, był zanieczyszczony, widać w nim było jakieś białe naloty, osad, biały puch w kilku miejscach, prawdopodobnie pleśni albo puch z nasion traw co raczej mało prawdopodobne pod koniec lata. Do tego był jakiś czarny, zbity bardzo i nisko położony. Stary torf Ten drugi torf w doniczce wygląda już zdecydowanie lepiej, jest bardziej wyrównany, podniesiony do krawędzi doniczki, pulchny i nie widzę w nim syfu. Nowy torf Warunki dotyczące słońca ustala się przy konkretnym gatunku rosiczki, a nawet jej odmiany. To bardzo zróżnicowana grupa roślin zasiedlająca niemal wszystkie kontynenty. Rosiczki światłolubne typu D. capensis najlepiej zapewnić duże ilości bezpośredniego światła, ale dorosłym sadzonkom , młode siewki rosnące nisko nad ziemią przysłonięte częściowo większymi okazami i innymi roślinami są przystosowane to słabszego światła, mocne nawet im szkodzi. Ale jest multum sposobów na to, np zasłonić firanką o drobnych oczkach co daje efekt częściowego rozproszenia światła. Rosiczki rosnące w gęstym podszycie naturalnie rosną w półcieniu. Do siewek możesz użyć nawet małej doniczki, coś w rodzaju kuwety albo pudełka po ciastkach tak żeby torf sięgał kilka cm w głąb. Woda demineralizowana Jeśli chodzi o sposób podlewania to nie wiem z jakiej dziury wziąłeś stwierdzenie że lejąc wodę do podstawki zapobiegniesz powstawaniu się pleśni ? Pleśń obejmuje cały szereg rodzai z różnych grup systematycznych, rozwija się na związkach organicznych i nie organicznych. Grzyby są szeroko rozpowszechnione. Atakują żywą i martwą tkankę, podłoże organiczne typu torf. Nie które grzyby jak bakterie ekstremofile żyją w środowisku pozbawionym tlenu, albo żywią się skałą. Wystarczy że masz grzyba na ścianie, pod posadzką, czy obojętnie gdzie i już systematycznie może Ci się pojawiać pleśń na torfie. Podłoże lepszej jakości rzadziej jest atakowane, ale w korzystnych warunkach dla rozwoju pleśni też się pojawi i na nim. Przeciętna pleśń do rozwoju potrzebuje wilgoci, miejsca, cienia i pokojowej temperatury około 19-20 st C. Więc obojętnie jak podlewasz, jeśli doniczka stoi w cieniu, jest chłodno i torf jest wilgotny albo mokry to może pojawić się na niej grzyb. Co więcej jeśli masz otwory w torfie to może pojawić się też i głębiej w doniczce w naprawdę złych warunkach. Ale u Ciebie nie jest tak źle , wymień podłoże na nowe, wyrównaj je do krawędzi płytszej doniczki, powywalaj kamyczki itp, posadź siewki i podlewaj częściej ale mniej, nawadniając okolice siewek, bo woda paruje kiedy słońce praży, co z tego jak w głębi torf jest mokry jak siewkom już wyparowała woda z podłoża. Więcej słońca. No i dokarmiać może być jakiś wysokobiałkowy pokarm dla rybek mięsożernych, organiczny . Ja jednym rzutem oka dostrzegłem w twojej doniczce co najmniej 3 albo 4 całkiem ładne siwki rosiczki, więc to nie chwasty. Więc za 3 miesiące chcę zobaczyć zdjęcie twoich siewek rosiczek w konkursie na roślinę miesiąca albo ujęcie miesiąca. Powodzenia. Edytowane 2 Września 2013 przez Amaterasu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 2 Września 2013 Autor Share Napisano 2 Września 2013 Frugosz kiedy robisz zdjęcia najpierw je wykadruj i zatrzymaj rękę ok ? Bo tak to wygląda jakbyś nią machał i wszystko jest zamazane, a ja jestem ślepy trochę . Ten stary torf w doniczce miał pełno patyczków, kamieni, był zanieczyszczony, widać w nim było jakieś białe naloty, osad, biały puch w kilku miejscach, prawdopodobnie pleśni albo puch z nasion traw co raczej mało prawdopodobne pod koniec lata. Do tego był jakiś czarny, zbity bardzo i nisko położony. Stary torf Ten drugi torf w doniczce wygląda już zdecydowanie lepiej, jest bardziej wyrównany, podniesiony do krawędzi doniczki, pulchny i nie widzę w nim syfu. Nowy torf Warunki dotyczące słońca ustala się przy konkretnym gatunku rosiczki, a nawet jej odmiany. To bardzo zróżnicowana grupa roślin zasiedlająca niemal wszystkie kontynenty. Rosiczki światłolubne typu D. capensis najlepiej zapewnić duże ilości bezpośredniego światła, ale dorosłym sadzonkom , młode siewki rosnące nisko nad ziemią przysłonięte częściowo większymi okazami i innymi roślinami są przystosowane to słabszego światła, mocne nawet im szkodzi. Ale jest multum sposobów na to, np zasłonić firanką o drobnych oczkach co daje efekt częściowego rozproszenia światła. Rosiczki rosnące w gęstym podszycie naturalnie rosną w półcieniu. Do siewek możesz użyć nawet małej doniczki, coś w rodzaju kuwety albo pudełka po ciastkach tak żeby torf sięgał kilka cm w głąb. Woda demineralizowana Jeśli chodzi o sposób podlewania to nie wiem z jakiej dziury wziąłeś stwierdzenie że lejąc wodę do podstawki zapobiegniesz powstawaniu się pleśni ? Pleśń obejmuje cały szereg rodzai z różnych grup systematycznych, rozwija się na związkach organicznych i nie organicznych. Grzyby są szeroko rozpowszechnione. Atakują żywą i martwą tkankę, podłoże organiczne typu torf. Nie które grzyby jak bakterie ekstremofile żyją w środowisku pozbawionym tlenu, albo żywią się skałą. Wystarczy że masz grzyba na ścianie, pod posadzką, czy obojętnie gdzie i już systematycznie może Ci się pojawiać pleśń na torfie. Podłoże lepszej jakości rzadziej jest atakowane, ale w korzystnych warunkach dla rozwoju pleśni też się pojawi i na nim. Przeciętna pleśń do rozwoju potrzebuje wilgoci, miejsca, cienia i pokojowej temperatury około 19-20 st C. Więc obojętnie jak podlewasz, jeśli doniczka stoi w cieniu, jest chłodno i torf jest wilgotny albo mokry to może pojawić się na niej grzyb. Co więcej jeśli masz otwory w torfie to może pojawić się też i głębiej w doniczce w naprawdę złych warunkach. Ale u Ciebie nie jest tak źle , wymień podłoże na nowe, wyrównaj je do krawędzi płytszej doniczki, powywalaj kamyczki itp, posadź siewki i podlewaj częściej ale mniej, nawadniając okolice siewek, bo woda paruje kiedy słońce praży, co z tego jak w głębi torf jest mokry jak siewkom już wyparowała woda z podłoża. Więcej słońca. No i dokarmiać może być jakiś wysokobiałkowy pokarm dla rybek mięsożernych, organiczny . Ja jednym rzutem oka dostrzegłem w twojej doniczce co najmniej 3 albo 4 całkiem ładne siwki rosiczki, więc to nie chwasty. Więc za 3 miesiące chcę zobaczyć zdjęcie twoich siewek rosiczek w konkursie na roślinę miesiąca albo ujęcie miesiąca. Powodzenia. Lepszego zdjęcia nie zrobię i to nie jest kwestia wykadrowania itp. Taki aparat. A teraz niespodzianka torf 1, 2 to TO SAMO, Z tej samej paczki. Tylko że nr.2 nie był używany.Widocznie pod spodem opakowania był lepszej jakości. Zrobię tak jak napisałeś. Odezwę się za miesiąc i napiszę jak to wszystko wygląda Pozdrawiam i dziękuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amaterasu Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Lepszego zdjęcia nie zrobię i to nie jest kwestia wykadrowania itp. Taki aparat. A teraz niespodzianka torf 1, 2 to TO SAMO, Z tej samej paczki. Tylko że nr.2 nie był używany.Widocznie pod spodem opakowania był lepszej jakości. Zrobię tak jak napisałeś. Odezwę się za miesiąc i napiszę jak to wszystko wygląda Pozdrawiam i dziękuję W porządku . Wiem że to ten sam torf, cóż zdarza się. A może dokup nasionek rosiczek tu na forum i dosiej więcej, będziesz miał gęsty mini lasek . Powinno Ci się udać, wywalaj je bardziej na słońce póki jeszcze ładnie świeci . Aż sam nabrałem ochotę posiać coś XD. Powodzenia, w razie problemów daj znać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 2 Września 2013 Autor Share Napisano 2 Września 2013 W porządku . Wiem że to ten sam torf, cóż zdarza się. A może dokup nasionek rosiczek tu na forum i dosiej więcej, będziesz miał gęsty mini lasek . Powinno Ci się udać, wywalaj je bardziej na słońce póki jeszcze ładnie świeci . Aż sam nabrałem ochotę posiać coś XD. Powodzenia, w razie problemów daj znać Heheh Dzięki Dam znać za miesiąc co i jak Cześć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 9 Września 2013 Autor Share Napisano 9 Września 2013 Witam... Zrobiłem tak jak mówiliście i lipa... Kupiłem najmniejsze doniczki jakie były w sklepie. Przesadziłem rosiczki tak jak napisała natalia . Nawet na spód doniczek ,dałem takie małe kamyczki itd.Podlewałem od góry ,chociaż do podstawki też nalałem. Wystawiałem na słońce.Wszystko zgodnie z opisem. Po tygodniu mogę powiedzieć ,że tylko jedna została ,ale jest tak licha,że szkoda słów...Nic z tego już nie będzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi