frugosz Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Napisać mogę, że nawet bardzo szybko Tobie wyrosły. ;-) Moje jeszcze malutkie. Dokarmiałem parę razy,ale robiłem długie odstępy. Może od tego. Dodatkowo doświetlam je kilka godzin dziennie, Skoro mówisz ,że widać efekty to tylko się cieszyć Jak jeszcze podrosną ,to będę was prosił o identyfikację rosiczek, bo to kilka odmian jest a po przesadzeniu trochę mi się nazwy poplątały Edytowane 26 Czerwca 2014 przez frugosz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 26 Czerwca 2014 Share Napisano 26 Czerwca 2014 (edytowane) No właśnie pęd kwiatowy Nie osłabi mi to w jakiś sposób rośliny? Wiem że jak parę lat temu próbowałem hodowac muchołówki ,to koledzy pisali aby obcinać takie pędy. Kwitnienie zawsze w mniejszym lub większym stopniu osłabia roślinę, skoro energia idzie w pęd kwiatowy, rozwój kwiatów i zawiązanie nasion, a nie w liście. Kwestia czy to osłabienie może wykończyć roślinę, czy nie. Jeśli roślina jest zdrowa i ma dobre warunki, nie jest świeżo po przesadzeniu, po leczeniu, źle przezimowana, itp. - nie wykończy. I nieważne czy jest to rosiczka czy muchołówka. Edytowane 26 Czerwca 2014 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 27 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2014 Kwitnienie zawsze w mniejszym lub większym stopniu osłabia roślinę, skoro energia idzie w pęd kwiatowy, rozwój kwiatów i zawiązanie nasion, a nie w liście. Kwestia czy to osłabienie może wykończyć roślinę, czy nie. Jeśli roślina jest zdrowa i ma dobre warunki, nie jest świeżo po przesadzeniu, po leczeniu, źle przezimowana, itp. - nie wykończy. I nieważne czy jest to rosiczka czy muchołówka. W moim wypadku może osłabić bo to młode siewki są i też stosunkowo niedawno były przesadzane. Wielkie dzięki za odpowiedź. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 27 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2014 Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Odezwę się jak jeszcze trochę podrosną. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi