Skocz do zawartości

Panel LED - projekt

Wrazik

Rekomendowane odpowiedzi

:drool:

Można by nawiercić otwory, jeżeli nadal to na górze to aluminium. A jakbyś gdzieś znalazł u siebie miedź, to można by połączyć jej właściwości z wiatraczkami :O;)

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Otwory w jakim celu? Były wywiercone, na górze płyty są przykręcone 4 duże radiatory (posmarowane od spodu oczywiście pastą termoprzewodzącą), a na całość będzie położony jeszcze panel z 3 wiatraczkami komputerowymi (w trakcie lutowania :P).

Odnośnik do odpowiedzi

Człowiek napisał:
Otwory .......?

By pozbawić alu powierzchni. Mniej ciepła będzie przyswajało. Jeszce gdybyś miedziany(e) radiator(y) znalazł, to by Ci tą resztkę ciepła z alu zabrało jak już pytasz.... .

Masz jakieś zdjęcia góry panelu ?

Odnośnik do odpowiedzi

Yyy...właśnie chodzi o to, żeby alu miało jak największą powierzchnię :P Mniejsza powierzchnia+ta sama ilość powstającego ciepła=jeszcze bardziej nagrzana płyta :P Po to przecież są radiatory - żeby ZWIĘKSZYĆ powierzchnię oddawania ciepła, a nie na odwrót :P A radiatory już tam przykręciłem, piszę 3 raz :P

Odnośnik do odpowiedzi

Człowiek napisał:
Yyy..., piszę 3 raz :P....

Z aluminium jest tak że zabiera energię cieplną ale szybko się nagrzewa. Nawet radiatory aluminiowe zbudowane są tak, że mają duuzo nacięć. Dzięki temu zabiegowi, wymusza się na aluminium szybsze oddawanie ciepła. Miedź ma to do siebie, że odbierając energie cieplną, mało się nagrzewają, i doskonale traci ciepło. Widać to po porównaniu wielkości radiatorów aluminiowych i miedzianych.

Edytowane przez karaluch
Odnośnik do odpowiedzi

Takich wielkich radiatorów z miedzi nie było nigdzie w okolicy. Ale z wentylatorkiem Temperatura jest w porządku, dlatego nie będę już teraz specjalnie wymyślał, tylko zamontuję wiatraczki i wszystko będzie hulać.

Odnośnik do odpowiedzi

Człowiek napisał:
... Po to przecież są radiatory - żeby ZWIĘKSZYĆ powierzchnię...
ODBIERANIA
  Cytat
... ciepła...

Człowiek napisał:
Takich wielkich radiatorów z miedzi nie było nigdzie w okolicy.
Chyba małych :P Poza tym, masz zdjęcia góry panelu? Pokażesz?

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz nie mam, będę miał czas to zrobię. Yyy...jak powierzchnia ODBIERANIA się zwiększa, to oddawania chyba też, co nie? Burzysz mi tu teraz dotychczasową wizję świata :P

Odnośnik do odpowiedzi

Człowiek napisał:
Teraz nie mam, będę miał czas to zrobię. Yyy...jak powierzchnia ODBIERANIA się zwiększa, to oddawania chyba też, co nie? Burzysz mi tu teraz dotychczasową wizję świata :P

Jeżeli do chłodzenia użyjesz zwykłej stali, zwiększysz powierzchnie odbierania ciepła, ale nie zwiększysz oddawania - stał zbyt długo pozostaje gorąca.

Funkcją radiatora jest odbieranie ciepła oraz jego oddawanie. To się zgadza. Jednak nijak ma się to do wielkości powierzchni. Zauważ, że radiatory są zazwyczaj mniejsze od pola powierzchni chłodzonego materiału (urządzenia). Materiał które się u Ciebie nagrzewa, to taśmy z LEDami, już samo aluminium do którego są one przymocowane jest radiatorem (na upartego mogło by być z miedzi). Nawiercając je, zwiększasz powierzchnię odbierania ciepła (wolna przestrzeń jest chłodzona przez cyrkulację powietrza plus wentylatory).

Masz tam jakiś termostat ?

Jakie wymiary ma panel?

Odnośnik do odpowiedzi

Bez sensu. Przeciez radiator po to ma zebra, zeby wiecej powierzchni oddawalo cieplo :P to dziala w obie strony - oddawanie i odbieranie. A gdybym zmniejszyl powierzchnie plyty, byloby tylko gorzej - bo taka sama ilosc ciepla bylaby pobierana przez mniejsza powierzchnie. Ta mniejsza powierzchnia nie spowoduje, ze mniej ciepla zostanie pochloniete, tylko to, ze tyle samo ciepla bedzie skumulowane na jeszcze mniejszej powierzchni, co daje wyzsza temperature plyty :P Po co teraz sie nad tym glowic? Z wentylatorkiem temperatura jest ok. Daremna dyskusja jak dla mnie :P

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie bez sens. Radiator ma żebra, po to aby szybciej oddawało ciepło - już ci o tym pisałem.Tę samą właściwość uzyskałbyś nawiercając to alu... Wysokość żeber uzależniona jest od pola powierzchni (czytaj spodu) danego radiatora. Bo jak wiesz, każdy radiator jest projektowany pod dane urządzenie (uwzględnia się w projektach np że ma się zmieścić do obudowy). To spód radiatora odbiera ciepło, a (jak już wspomniałeś) jego żebra do oddawania tego ciepła. więc przy małej powierzchni odbierania ciepła, dodatkowo 'dodaje się' dużą powierzchnię oddawania ciepła......

Masz rację nie ma sensu dalej na ten temat dyskutować :P

To co z tymi wymiarami ?

A termostat ? Jest tam, czy wiatraczki kręcą się cały czas ?

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiary to 960x350. Termostatu nie mam, wiatraczki kręcą się cały czas. Na razie sa podlaczone do osobnego zasilacza, ale tylko chwilowo. Teraz robie specjalny panelik zeby umocowac te wiatraczki, a jak je polutuje to beda brac prad z tego samego zasilacza, co diody ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.