Reez Napisano 11 Maja 2013 Autor Share Napisano 11 Maja 2013 No nie? Bo to zielone w tej doniczce to jest jakby podstawka, więc jak je będe bez podstawki podlewał? x.x Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Człowieku, poważnie... Kto mówił o wyrzuceniu PODSTAWKI? Czy Twoje rośliny są osłonięte brzegami podstawki, a no nie, są osłonięte brzegami DONICZEK. Więc co ma do gadania podstawka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 11 Maja 2013 Autor Share Napisano 11 Maja 2013 Ahhaaa, wybacz mi, źle zrozumiałem x.x czyli mam porzyciąć brzegi doniczek, yes? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 Ahhaaa, wybacz mi, źle zrozumiałem x.x czyli mam porzyciąć brzegi doniczek, yes? Uh! Nic nie przycinaj. Podstawkę zostaw tak jak jest. Nasyp tylko torf po brzegi doniczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2013 (edytowane) Siemka ludzie. Aktualizacja. W końcu Cephalotus odblokował mi temat, ale nieważne. Teraźniejsze fotki moich nowych i starych roślinek w ich nowym domku: Na pierwszy ogień idzie Mini-Szklarnia - nowy dom roślinek, w którym rosną jak szalone (tak, szklarnia jest na pechowym balkonie śmierci wielu owadożerów, ale teraz im się nic nie może stać): Góra szklarni w przybliżeniu: widnieją tam moje stare roślinki jak i nowe okazy (np. dwie Kapturnice i inne, których się tam dopatrzycie): Dół szklarni wygląda jak istny las deszczowy przez dwie Rebecce Soper, które nieźle dzbankują: Muchole nie próżnują: to nie jeden liść który już się przeobraża. : Troszke odosobnione Muchołówki, które oczyścilem i przesadziłem próbując uratować ich żywot: Mój ulubiony Kaptur: najmłodsza, dostałem na Dzień Dziecka - Farnhamii. I tu obalę mit OBI: nie każda roślina jest tam umierająca! : CIACH! Kolejny pęd kwiatowy odcięty. To już trzeci w miesiącu! Wyobrażacie sobie? : No, to na razie tyle. Licze na komentarze i w miarę żebyście mnie nie zjechali xD Staram się bardzo :< Edytowane 2 Czerwca 2013 przez Reez Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 2 Czerwca 2013 Share Napisano 2 Czerwca 2013 Troszke odosobnione Muchołówki, które oczyścilem i przesadziłem próbując uratować ich żywot: POWODZENIA:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 2 Czerwca 2013 Share Napisano 2 Czerwca 2013 Ładne rebecci , tylko mam jedno pytanie - Miałeś trzy pędy w czerwcu czy w maju ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2013 Ładne rebecci , tylko mam jedno pytanie - Miałeś trzy pędy w czerwcu czy w maju ? Ojej, zapomniałem, że to juz Czerwiec xD Wybacz, w Maju. --- Dzięki Bartnik x3 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 2 Czerwca 2013 Share Napisano 2 Czerwca 2013 Ty te muchołówki trzymasz jeszcze w doniczce ?Widać , że 90% roślin (jak nie więcej) kupione w OBI . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2013 Ty te muchołówki trzymasz jeszcze w doniczce ?Widać , że 90% roślin (jak nie więcej) kupione w OBI . Ooo, nie, nie, nie, tu się mylisz. W OBI kupiłem tylko i wyłącznie Farnhamii, i tak nie moglem kupic bo do najbliższego OBI mam 200 km. Ojciec jak był we Wrocławiu mi kupił. No wieesz, mam nadzieję, że jeszcze cuś z tego wyjdzie, te Muchołówki były moimi pierwszymi owadożerami... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 2 Czerwca 2013 Share Napisano 2 Czerwca 2013 Tu widzę Tinę , Capensisy , dzbanki to myślałem , że kupiłeś je w OBI .A tak z ciekawości spytam gdzie je kupiłeś ?Co do muchołówek to Ci podpowiem - Nie wyjdzie :/ . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2013 (edytowane) Serio? Nic nie wyjdzie? ;_; Tina - kwiaciarnia Anes (chociaż żadko tak duże Tłustosze sprowadzają, miałem szczęście) Capensis (mniejszy): na necie kupiłem, już nie pamietam gdzie nawet. Capensis (wiekszy): Zielony Klomb Rebecce: Majster i Klomb. Takie trudne połazić po kwiaciarniach? Mi sie szczęści. Edytowane 2 Czerwca 2013 przez Reez Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 2 Czerwca 2013 Share Napisano 2 Czerwca 2013 Co do tych muchołówek, w jakiej formie są ich bulwy? Mógłbyś je lekko "odkopać", powinno im się wtedy łatwiej odbić (zakładając, że bulwy są zdrowe) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amaterasu Napisano 2 Czerwca 2013 Share Napisano 2 Czerwca 2013 Całkiem spora i ładna kolekcja. Podoba mi się. Nepenthes 'Rebecca Soper' szczególnie przyzwoicie rośnie. Piszesz że dzbankuje ? Reez, nie musisz ustawiać roślin jak na wystawę, w jednym miejscu. Tłustosze i dzbaneczniki powinny poradzić sobie. Ale muchołówki i rosiczki możesz wywalić stamtąd, są małe więc łatwiej je gdzieś upchnąć. Bo szkoda, tak ładnie mogłyby Ci rosnąć. Pisałeś wcześniej że masz jakieś okno z lepszym nasłonecznieniem, gdzieś ze storczykami ? Upchnij je tam gdzie będą miały więcej słońca, bo tam widzę jedynie półcień. A ta folia to ma góra 89% przepuszczalności światła, więc jeszcze mniej go dociera do roślin. Do tego na zdjęciach z maja widać że nie które rośliny osadziłeś tak nisko że to przypomina motyw studni, np. te małe rosiczki, gdzie tam światło do nich dotrze. Albo powkładałeś w ogromne doniczki jako podstawki, to już lepiej nie mieć podstawek niż mieć takie. Nie rób tak, im wyżej w doniczce jest osadzona roślina tym lepiej. Może kup jakąś doniczkę z uchwytami na ramę i wywal za balkon kapturnice i muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2013 Mekk: Bulwy, to te takie kuleczki poskręcane, tak? xD Wiem, nie orientuję się zbytnio w przyrodzie. Ale jeśli to to, to obydwie maja kolor żółto-zielony. Amaterasu: Ja ich tam nie trzymam jak dla wystawy, po prostu mi sie tak podoba. Poza tym własnie dlatego są tam wszystkie upchnięte bo matka sie wkurza jak jej daje do kuchni owadożery xD (Storczyki stoja na oknie kuchennym) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi