RadoCMG Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Hm, zdecydowanie przez wschodnie okno zakwitła mi Alicja, wybarwił się S. Vogel (może nie tak jak chciałem, ale sie wybarwił xd), a oprócz tego Capensis Red dzięki balkonowi wschodniemu stał sie prawdziwym Redem (przedtem wyglądał jak Alba). Wrzuć jak możesz fotkę tego Capensisa - ciekaw jestem jak wygląda u Ciebie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2013 (edytowane) A trafiło się coś, co stoi nadal zielone? Jeszcze mam pytanie co do samej szafki, miałem sobie w pokoju robić oświetlenie za kilka stów, ale mam malutki parapet w domu i zdecydowałem wmonotować do niego taką szafkę, jak Ty masz, jaki jest jej koszt i gdzie swoją kupiłeś? @edit: oczywiście chodzi mi o Twoją mini-szklarnię Hm, co do zielonego to jeszcze moje dwa malutkie N. Ventraty wahają się czy wypuścić Dzbany czy nie. Wypuszczaja ladne liście, ale niektóre czarniją od razu po rozwinięciu. Ta, hm, jak nazwałeś szafeczka została zakupiona w Leroy Merlin, z tego co wiem to 98 zł. Montaz jest nadzwyczaj prosty, instrukcja składa się tylko z jednego obrazka xD Ale polecam, zastrzezeń nie mam, do tego jak teraz u mnie jest na balkonie 14-16*C to tam jest z 22*C xd Rado: Wedle życzenia mój Capensiak: A tutaj jeszcze żebyście widzieli jak tam ładnie rosi: Edytowane 4 Czerwca 2013 przez Reez Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadoCMG Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 No, no Bardzo ładny gąszcz i rzeczywiście wybarwione. Aż chce się je podziwiać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2013 (edytowane) Dzięki. Jeszcze macie tu dwie foty: Alicja też ładnie Rosi: A tu.. what? Po przeglądnięciu całej rośliny znajduje 5-6 takich maluszków! Edytowane 4 Czerwca 2013 przez Reez Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Taka mała uwaga, masz capensisa typical, a nie red. Typicalowi wybarwiają się tylko włoski na czerwono, a red'owi całe liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2013 Taka mała uwaga, masz capensisa typical, a nie red. Typicalowi wybarwiają się tylko włoski na czerwono, a red'owi całe liście. Popatrz na drugie zdjęcie - wybarwiają się na czerwono, ale stopniowo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 To jest 'Typical' , nie myl go z 'All Red'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Kupiłeś je jako odmiana red (all red)? Z nasion? Póki co, nie wygląda na reda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2013 Nie, kupiłem go już jako roślina. Może jeszcze jakoś się wybarwi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Znowu zaczynacie? Koniec offa! Reez, co Ty tak krzyczysz ?? Wrzucasz zdjęcia, prosisz o opinię (fajne/niefajne) a potem krzyczysz, gdy ktoś zauważa mały błąd.... Też jestem zdania, że nie jest to Red (mam u siebie kilka siewek tego gatunku i widzę jak się wybarwia,tak samo wiem jak się wybarwia Typical). Więc Reez albo daj sobie na luz trochę, nie krzycz, to nie jest 'fajne'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 No to więcej słonka mu trzeba jeśli to red. Mój zwykły capensis wygląda podobnie na wschodnim parapecie. Może być też tak, że osoba (czy sklep) od której kupiłeś po prostu źle oznaczyła roślinę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadoCMG Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 No to więcej słonka mu trzeba jeśli to red. Mój zwykły capensis wygląda podobnie na wschodnim parapecie. Może być też tak, że osoba (czy sklep) od której kupiłeś po prostu źle oznaczyła roślinę. Zgadzam się. Jeśli to red, to przy dużej ilości słoneczka cały się wybarwi. Jak ma za mało światła, to przypomina typicala. Trzeba poczekać na efekty - w te czy we wte Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Moi drodzy przyjaciele, jeżeli wolno mi się tak do waz zwrócić. Zdziwię was, ale nie wydaje mi się, żeby Reez był szalony twierdząc, że ma D. capensis "red", czy jak mu tam "all red". Ta odmiana ma bardzo cienkie liście. Jak D. capensis "broad leaf" jest zdecydowanie szersza od formy typowej, o tyle "red/all red" jest odpowiednio o cieńszych liściach. Ja tam na zdjęciu Reeza widzę roślinę, która ma zdecydowanie bardzo cienkie liście. Nie wydaje mi się, żeby typowy capensis mógł mieć aż tak cienkie liście. Poza tym, faktycznie on się wybarwia w dość charakterystyczny sposób dla formy czerwonej, czyli ogonek liścia robi się cały czerwona, czego nie spotkałem u formy typowej w tak intensywny sposób. Problem u Reeza może polegać na tym, że ma za mało bezpośredniego nasłonecznienia, jeżeli jakiekolwiek tam ma. U mnie forma czerwona wybarwia się na krwistą czerwień wyłącznie jak stoi na zewnątrz. Stojąc na wewnętrznym parapecie, choć ma słońce, wybarwienie ma na prawdę symboliczne i też głównie na ogonkach liści. Poza tym na poniższym zdjęciu widać zdecydowaną różnicę w wybarwieniu osobników od okna i tych za nimi. Są to 100% formy red z własnych nasion z krwiście czerwonego osobnika, którego miałem dawno, dawno temu. Może Reez ma w tej doniczce i inną D. capensis, typową, ale przynajmniej jednego charakterystycznego reda widzę. Popatrzcie na moje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Mój capensis ma podobną szerokość liścia . Jedyny sposób, żeby się przekonać, czy to na pewno red to wystawić na pełne południowe słońce. Jak nie masz takiej możliwości to żyj w niepewności . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi