Skocz do zawartości

Akcja ''Pomóż Pszczołom''!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Mój pomysł, w którym będzie pomagać mi Tomason zyskał zielone światło od Administracji. :)

Akcja pt. ''Pomóż Pszczołom'' polega na przekształcaniu swoich ogrodów, balkonów czy tarasów (a także parapetów!) na miejsce przyjazne pszczołom (oraz innym pożytecznym insektom). Osoby chętne na udział w tym ''konkursie'' musieliby spełnić kilka warunków, między innymi: zasadzenie roślin przyjaznych pszczołom oraz zbudowanie domku, w którym pszczoły będą mogły się zadomowić. Więcej o tym napiszemy niebawem gdyż artykuł jest w przygotowaniu.

Proszę nie mylić tego z typowym konkursem czyli że wygrywa najlepszy. Każda osoba która spełni te warunki, wygrywa! Jako dowód spełnienia tych warunków trzeba będzie pokazać zdjęcia miejsca, które przeznaczyło się ''pod pszczoły''. Na zdjęciach obowiązkowo muszą się znajdować kwiaty, domek dla insektów oraz ogólny zarys całego miejsca. Aby zapobiec używaniu zdjęć osób z innych portali, przynajmniej na jednym zdjęciu (najlepiej na tym przedstawiający miejsce) trzeba pokazać kartkę ze swoim nickiem na forum. Zdjęcia, które zasługują na tytuł ''Miejsce przyjazne Pszczołom'' zostaną umieszczone w odpowiednim temacie.

Nagrody będą dwie. Pierwsza to satysfakcja, że pomogło się przyrodzie, a druga to zestaw nasion kwiatów uwielbianych przez pszczoły do samodzielnego wysiania :). W późniejszym czasie gdy konkurs osiągnie wielkie zainteresowanie (na co liczymy!) dodatkowa nagrodą będzie odpowiedni wpis do profilu oraz być może inny kolor nicka na forum (ew. SB).

Już niedługo pierwsza edycja!

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

Prowadzę dość dużą pasiekę i uwierzcie mi, że prędzej w tych domkach zadomowią się osy a nawet ku waszemu zaskoczeniu szerszenie(u mnie jest to nagminne w pustych ulach) już lepiej, zajmijcie się murarką ogrodową (murarka ruda "Osmia rufa") Możecie nabyć trzcinę już z murarkami, zrobić im zadaszenie i obserwować piękne owady:).

Tak na marginesie każde miasto ma oddzielne prawo dotyczące hodowli pszczół, większość wymaga ogrodzenia i około 10 metrowej odległości, więc lepiej budek nie stawiać bo emerytce nie wytłumaczysz:)Trzeba wsiąść też pod uwagę, że dużo osób jest uczulona na jad pszczół.

Trzmiele jak i murarki są bardzo spokojnymi owadami, nie wykazują przesadnej agresji choć i tak do trzmieli proponuje kapelusz pszczelarski.

Tak jak wyżej skupcie się na murarce i trzmielach.

Trzmiel

http://www.pasiekapszczelarska.fora.pl/hod...filmik,983.html

Murarka

http://podlaskie.ksow.pl/fileadmin/user_up...iotr_szefer.pdf

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Oczywiście taka możliwość też jest możliwa. :) oby tylko był domek. W jakim sposób lub z czego zrobiony to już nie ważne. Najważniejsze żeby pszczołom się spodobało.

Edit: Bartnik, chyba się nie zrozumieliśmy. Ja nie mówię o potrzebie zakładania uli. Przez ''pszczołę'' nie mam na myśli zakładania pasieki tylko oczywiście murarkę lub inne gatunki pszczół którym spodoba się Wasze wykonanie.

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

Tu macie też fajnie opisane

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?...7b&start=14

Myślę, że dużą przeszkodę jaką napotkacie to wysokość, murarki jak i inne pszczoły najczęściej na gniazda wybierają wysokości do 2 metrów, część osób mieszka w blokach jak i wieżowcach.

8e6a097ea2a17621.jpg

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że dużą przeszkodę jaką napotkacie to wysokość, murarki jak i inne pszczoły najczęściej na gniazda wybierają wysokości do 2 metrów, część osób mieszka w blokach jak i wieżowcach.

W artykule http://www.ogrodinfo.pl/drzewa-owocowe/murarka-ogrodowa można przeczytać:

Wysokość, na jakiej znajdują się rurki gniazdowe, nie ma większego znaczenia dla lotów pszczół

Też mi się wydaje że to nie ma znaczenia na jakiej wysokości znajduję się gniazdo. Jeżeli w pobliżu nie ma innego miejsca gdzie mogą założyć gniazdo to założą go tam gdzie mają możliwość. No ale ekspertem nie jestem więc to tylko moje przemyślenia.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się zarzucamy cytatami "Gniazda powinno się umieszczać na wysokości od 1 do 2 m nad ziemią." Myślę, że nikt nie wpadł w tym artykule na to, że ktoś będzie je hodował w wieżowcu, stąd to stwierdzenie.

Tu macie "domki"

http://www.murarkaogrodowa.com/Aktualno%C5%9Bci.php

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Trochę poza dyskusją, ale nie bardzo daleko: akcja "Pomóż Pszczołom", którą każda i każdy z Was może codziennie wspomagać, to korzystanie z telefonu komórkowego tylko, gdy jest to konieczne. Z byle czym nie dzwonić i to już będzie coś. A kwiaty wszelkie warto sadzić, powodzenia! :)

Odnośnik do odpowiedzi