Skocz do zawartości

Usztywnienie dzbanecznika

adamus1916

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kopiłem wczoraj dzbanecznika, jutro muszę go przesadzić ze względu na marne podłoże. Roślinka strasznie rusza się na boki i jest przechylona na jedna stronę, podwiązać ja do jakiejś tyczki żeby była sztywna i prosta?

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Przechyla sie na strone z wieksza iloscia dzbankow ale bardziej martwi mnie to ze jest taki gibki :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale komp mi padl, pisze z telefonu i niestety uzywanie polskich znakow jest bardzo uciazliwe.

Edytowane przez adamus1916
Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanko. Usunac suche listki? Jesli tak, to jak?

Bardzo prosze moderatora ktory edytowal moj 1 post zeby nie popelnial bledow ortograficznych w moich wypowiedziach podczas edycji bo ja takowych nie robie;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Witam, nie chcę zakładać nowego tematu dla błahego pytania. Dzbanecznik od maja pięknie urósł, nie spodziewałem się że roślina może tak szybko rosnąć:-) cały czas wypuszcza nowe dzbanki. Stoi na północno-wschodnim parapecie i zaczyna mu brakować miejsca. Jedyne miejsce w które mogę go przenieść to kąt pokoju naprzeciw parapetu. Pewnie nie jest to za bardzo wskazane?

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musi piąć się do góry, możesz owijać wokół drabinki, czy coś... w tej materii to zwykłe pnącze.

Odrosty mają wspólny system korzeniowy z rośliną mateczną. Jak chcesz, możesz je odciąć jak najbliżej matki i ukorzenić. W tym celu zwykle trzeba rozgrzebać nieco podłoże. Ukorzenianie najlepiej przeprowadzać w mchu torfowcu i w podwyższonej wilgotności (doniczka z rośliną np. zamknięta w worku).

Odnośnik do odpowiedzi