adamus1916 Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 Witam, kopiłem wczoraj dzbanecznika, jutro muszę go przesadzić ze względu na marne podłoże. Roślinka strasznie rusza się na boki i jest przechylona na jedna stronę, podwiązać ja do jakiejś tyczki żeby była sztywna i prosta? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 Możesz, ale nie musisz. Roslina bez tego się nie złamie, czy coś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus1916 Napisano 12 Maja 2013 Autor Share Napisano 12 Maja 2013 (edytowane) Przechyla sie na strone z wieksza iloscia dzbankow ale bardziej martwi mnie to ze jest taki gibki Przepraszam za brak polskich znakow ale komp mi padl, pisze z telefonu i niestety uzywanie polskich znakow jest bardzo uciazliwe. Edytowane 12 Maja 2013 przez adamus1916 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 Mój jest usztywniony kawałkiem bambusa, którego to kupiłem w ogrodniczym. Tobie radzę to samo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus1916 Napisano 13 Maja 2013 Autor Share Napisano 13 Maja 2013 Jeszcze jedno pytanko. Usunac suche listki? Jesli tak, to jak? Bardzo prosze moderatora ktory edytowal moj 1 post zeby nie popelnial bledow ortograficznych w moich wypowiedziach podczas edycji bo ja takowych nie robie;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 13 Maja 2013 Share Napisano 13 Maja 2013 Uciąć u nasady? Ale generalnie ucinaj takie, które są już całkiem suche. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus1916 Napisano 13 Maja 2013 Autor Share Napisano 13 Maja 2013 Mam 2 male uschniete listki. Oderwac je, uciac nozyczkami? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 14 Maja 2013 Share Napisano 14 Maja 2013 Utnij. W sumie możesz delikatnie oderwać, ale uważaj, żeby łodygi nie złamać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus1916 Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2013 Witam, nie chcę zakładać nowego tematu dla błahego pytania. Dzbanecznik od maja pięknie urósł, nie spodziewałem się że roślina może tak szybko rosnąć:-) cały czas wypuszcza nowe dzbanki. Stoi na północno-wschodnim parapecie i zaczyna mu brakować miejsca. Jedyne miejsce w które mogę go przenieść to kąt pokoju naprzeciw parapetu. Pewnie nie jest to za bardzo wskazane? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 29 Sierpnia 2013 Share Napisano 29 Sierpnia 2013 Pewnie nie. Im dalej od okna tym gorzej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus1916 Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2013 Brak miejsca za bardzo nie szkodzi? Oprócz tego w doniczce wyrosły 2 nowe dzbaneczniki, można je jakoś rozdzielić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 29 Sierpnia 2013 Share Napisano 29 Sierpnia 2013 Nie musi piąć się do góry, możesz owijać wokół drabinki, czy coś... w tej materii to zwykłe pnącze. Odrosty mają wspólny system korzeniowy z rośliną mateczną. Jak chcesz, możesz je odciąć jak najbliżej matki i ukorzenić. W tym celu zwykle trzeba rozgrzebać nieco podłoże. Ukorzenianie najlepiej przeprowadzać w mchu torfowcu i w podwyższonej wilgotności (doniczka z rośliną np. zamknięta w worku). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi