Reez Napisano 13 Maja 2013 Share Napisano 13 Maja 2013 (edytowane) Witajcie. Zauważyłem, że moja kapturnica zaczyna czerwienieć. Na Vogel jest to dziwne, ponieważ one są zielone. Obejrzałem ja dokładnie, szkodników brak ani niczego. Stoi na balkonie wschodnim, wodę ma cały czas destylowaną. Edytowane 13 Maja 2013 przez Reez Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 13 Maja 2013 Share Napisano 13 Maja 2013 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 13 Maja 2013 Autor Share Napisano 13 Maja 2013 To nie jest śmieszne, beginner xD Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 13 Maja 2013 Share Napisano 13 Maja 2013 (edytowane) Vogel cały zielony na pewno nie jest. Pojawiają się wyraźnie czerwone żyłkowania. Vogel nie jest formą zieloną. Sytuacja, którą opisałeś, to właśnie wybarwianie się rośliny, nic więcej. Patrząc na Twoje rośliny z poprzedniego założonego przez Ciebie tematu stwierdzam, że masz bardzo niedoświetlone rośliny. Miejmy nadzieję, że kapturnica zacznie prawidłowo rosnąć, bo na razie wygląda kiepsko. Pozdrawiam Edytowane 13 Maja 2013 przez Masiol Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 13 Maja 2013 Share Napisano 13 Maja 2013 Gdzie ją kupowałeś ? Bo na chwilę obecną na oryginalnego Vogela mi nie wygląda, ale to może z powodu braku światła I tak wyglądają po prostu pierwsze wiosenne przebarwienia na kapturnicach, zazwyczaj gdy słońce po zimie mocniej przyświeci. Liść został wykształcony jeszcze gdy słońca było mało, cały zielony, później przyświeciło i stąd taki nierównomierny efekt:) 'Vogel' oczywiście wybarwia się ładnie, w dziale z identyfikacją pamiętam, że pojawiały się ładne, czerwonawe Vogele, ew zdjęcie z mojej hodowli - http://carnisana.pl/files/products/Zdjecie0652.jpg Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 14 Maja 2013 Autor Share Napisano 14 Maja 2013 Nwankwo, kupiłem ją w Studiu Florystycznym, C.H. Plaza. Ogółem to dziewczyna nawet nie wiedziała że to "coś" się nazywa Kapturnica, a tym bardziej że to Vogel. Hm, patrząc na to zdjęcie z Carnisany wnioskuje, że to na 100% Vogel i że się ładnie wybarwia Myślałem że to jakieś poparzenie słoneczne albo grzyb... :B Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 14 Maja 2013 Share Napisano 14 Maja 2013 Reez proszę na przyszłość dawaj mniejsze zdjęcia nie większe niż 1024x769. Roślina nie była przystosowana do mocniejszego światła to na pierwsze mocniejsze promienie tak zareagowała. Następne kaptury będą ładniejsze zobaczysz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 12 Lipca 2013 Share Napisano 12 Lipca 2013 Chłopaki,kapturnice są różne.Ta jest mocniej przypalona przez słońce z jednej strony po prostu.Nie wiem od czego to zależy,ale obserwując jak się wybarwiają,to nie wiem od czego zacząć.Ten rok jest np. dobry dla moorei,tamten był lepszy dla Farnhami.Nieraz wydaje się,że tak długo stała,a tylko żyłkowanie ma czerwone - tak miałam z jedną hybrydą.W tym roku lato się zaczęło ,a ona już cała czerwona. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi