Skocz do zawartości

Moja kapturnica zmienia kolor.

Reez

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Zauważyłem, że moja kapturnica zaczyna czerwienieć. Na Vogel jest to dziwne, ponieważ one są zielone. Obejrzałem ja dokładnie, szkodników brak ani niczego. Stoi na balkonie wschodnim, wodę ma cały czas destylowaną.

post-6288-1368450206_thumb.jpg

Edytowane przez Reez
Odnośnik do odpowiedzi

Vogel cały zielony na pewno nie jest. Pojawiają się wyraźnie czerwone żyłkowania. Vogel nie jest formą zieloną.

Sytuacja, którą opisałeś, to właśnie wybarwianie się rośliny, nic więcej.

Patrząc na Twoje rośliny z poprzedniego założonego przez Ciebie tematu stwierdzam, że masz bardzo niedoświetlone rośliny. Miejmy nadzieję, że kapturnica zacznie prawidłowo rosnąć, bo na razie wygląda kiepsko.

Pozdrawiam

Edytowane przez Masiol
Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie ją kupowałeś ? Bo na chwilę obecną na oryginalnego Vogela mi nie wygląda, ale to może z powodu braku światła :)

I tak wyglądają po prostu pierwsze wiosenne przebarwienia na kapturnicach, zazwyczaj gdy słońce po zimie mocniej przyświeci. Liść został wykształcony jeszcze gdy słońca było mało, cały zielony, później przyświeciło i stąd taki nierównomierny efekt:)

'Vogel' oczywiście wybarwia się ładnie, w dziale z identyfikacją pamiętam, że pojawiały się ładne, czerwonawe Vogele, ew zdjęcie z mojej hodowli - http://carnisana.pl/files/products/Zdjecie0652.jpg

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Nwankwo, kupiłem ją w Studiu Florystycznym, C.H. Plaza. Ogółem to dziewczyna nawet nie wiedziała że to "coś" się nazywa Kapturnica, a tym bardziej że to Vogel. Hm, patrząc na to zdjęcie z Carnisany wnioskuje, że to na 100% Vogel i że się ładnie wybarwia :D Myślałem że to jakieś poparzenie słoneczne albo grzyb... :B

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Chłopaki,kapturnice są różne.Ta jest mocniej przypalona przez słońce z jednej strony po prostu.Nie wiem od czego to zależy,ale obserwując jak się wybarwiają,to nie wiem od czego zacząć.Ten rok jest np. dobry dla moorei,tamten był lepszy dla Farnhami.Nieraz wydaje się,że tak długo stała,a tylko żyłkowanie ma czerwone - tak miałam z jedną hybrydą.W tym roku lato się zaczęło ,a ona już cała czerwona.

Odnośnik do odpowiedzi