chroman91 Napisano 15 Maja 2013 Share Napisano 15 Maja 2013 (edytowane) Witam W tym temacie będę prezentował wam swoje owadożery Na dobry początek fotki roślinki która dzisiaj do mnie dotarła roślinka od użytkownika dyzio jeszcze raz wielkie dzięki . Wieczorkiem może wstawię trochę fotek rosiczek H. minor Edytowane 14 Września 2013 przez chroman91 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 15 Maja 2013 Share Napisano 15 Maja 2013 Sam miałem na nią chrapkę, szkoda, że dyzio musiał zrezygnować z roślin... ehhh ta nasza podróż po terrarium... A tak na temat ładna helka dbaj o nią ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 15 Maja 2013 Autor Share Napisano 15 Maja 2013 (edytowane) A tak na temat ładna helka dbaj o nią ! Że tak powiem : Tak jest Panie Kapitanie !!! Będę dbał o nią najlepiej jak potrafię gdyż bardzo ona mi się podoba trochę fotek moich rosiczek ;P Drosera admirabilis Drosera auyan tepui Drosera natalensis Drosera nidiformis Drosera oblanceolata "Sunset Peak, Hong Kong" Drosera tokaiensis Drosera venusta "Tsitsikama National Park, RSA" I Trzy siostry ( dopiero wczoraj przyszła ) A tak wygląda moja plantacja parapetowa Edytowane 15 Maja 2013 przez chroman91 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 15 Maja 2013 Share Napisano 15 Maja 2013 Widać , że to też nowe rośliny i widać gdzie je kupiłeś . Ładne rośliny .Czemu Dyzio zrezygnował z roślin ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 15 Maja 2013 Share Napisano 15 Maja 2013 Brak czasu, praca itd Rośliny widać, że nowe Niech dobrze się trzymają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 15 Maja 2013 Autor Share Napisano 15 Maja 2013 Nowe nowe Te na zdjęciach są u mnie od 3-4 tygodni . Puszczają nowe listki, kropelki są , pędy kwiatowe też puszczają więc chyba nie jest im źle No tym co wczoraj przyszły nie robiłem zdjęć , zregenerują się po wysyłce puszczą kilka nowych liści to i nimi się pochwale Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadoCMG Napisano 15 Maja 2013 Share Napisano 15 Maja 2013 Super to wygląda Pozazdrościć, bo ja tyle miejsca nie mam na taką kolekcję, ale miło popatrzeć jak to wygląda u innych Niech się zdrowo chowają! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 20 Maja 2013 Autor Share Napisano 20 Maja 2013 (edytowane) Potraficie odróżnić Drosera coccicaulis , Drosera natalensis i Drosera venusta ? Ja pomiędzy nimi widzę małe różnicę a nawet prawię wogólę a wy ? Drosera nr 1 Drosera nr 2 Drosera nr 3 Edytowane 20 Maja 2013 przez chroman91 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 "Akurat te D. natalensis często funkcjonują w uprawach pod nazwami D. venusta lub D. coccicaulis. Pierwsza nazwa jest uważana za synonim D. natalensis, druga jest nazwą nadaną od czapy i w ogóle nie powinna funkcjonować Wszystkie te rośliny należą do tzw. grupy natalensis (natalensis complex) i póki co, są oficjalnie traktowane jako jeden gatunek. A że sam gatunek jest dość zróżnicowany (podobnie jak np. D. spatulata), to bez dokładniejszych badań ciężko stwierdzić czy to są rzeczywiście różne gatunki czy jeden. To tak na marginesie, w razie gdybyś chciał kiedyś kiedyś kupić np. D. venusta czy D. coccicaulis, licz się z tym że mogą wyglądać jak rośliny, które już masz " - Hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 20 Maja 2013 Autor Share Napisano 20 Maja 2013 "Akurat te D. natalensis często funkcjonują w uprawach pod nazwami D. venusta lub D. coccicaulis. Pierwsza nazwa jest uważana za synonim D. natalensis, druga jest nazwą nadaną od czapy i w ogóle nie powinna funkcjonować Wszystkie te rośliny należą do tzw. grupy natalensis (natalensis complex) i póki co, są oficjalnie traktowane jako jeden gatunek. A że sam gatunek jest dość zróżnicowany (podobnie jak np. D. spatulata), to bez dokładniejszych badań ciężko stwierdzić czy to są rzeczywiście różne gatunki czy jeden. To tak na marginesie, w razie gdybyś chciał kiedyś kiedyś kupić np. D. venusta czy D. coccicaulis, licz się z tym że mogą wyglądać jak rośliny, które już masz " - Hddk Też to czytałem ale jestem ciekaw właśnie czy ktoś jest je w stanie odróżnić bo dwie z tych roślin które mam są praktycznie identyczne a 3 troszkę od nich odstaję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 23 Maja 2013 Autor Share Napisano 23 Maja 2013 Wczoraj terrarium z helkami i siostrami z queensland wyniosłem do piwnicy ze względu na temperatury . Teraz temp wyglądają tak dzień 28-29 w nocy 20 a jak włożę butelki z lodem to koło 15 . Parę fotek mojego jedynego dzbanecznika Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 3 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2013 (edytowane) Parę fotek roślinek zakupionych ze 3 tygodnie temu . Wypuściły po kilka nowych liści więc nie jest źle regia i peltata przyszły w piątek Zapraszam do oglądania P.S. Wiem że kiepski fotograf ze mnie ... Drosera ascendens "Itarare, Sao Paulo, Brazil" Drosera peltata Drosera oblanceolata Sunset Peak, Hong Kong Drosera sp. 'Lantau Island' Cephalotus follicularis Drosera regia Drosera sp. South Africa Drosera venusta Tsitsikama National Park, RSA I na koniec małe pytanko . To D. hamiltonii ?? Edytowane 3 Czerwca 2013 przez chroman91 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldo Napisano 3 Czerwca 2013 Share Napisano 3 Czerwca 2013 Bardzo ładne rośliny !!! Tylko dzbanecznik trochę nie ciekawie wygląda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 ... I na koniec małe pytanko . To D. hamiltonii ?? ... Na 99% tak. Moja jest starsza i ma dłuższe liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 19 Lipca 2013 Autor Share Napisano 19 Lipca 2013 Pokaże wam moje helki na początek trochę techniki i info o terrarium: wymiary 70x40x45 (dl x sze x h) temp 20-27 ( noc-dzień) wilgotność 80-100% ( dzień-noc) nawilżacz włączający się co godzinę na 15 min oświetlenie 5x18 W ( nowe listki nabierają kolorków) a teraz fotki : ogólnie Heliamphora heterodoxa Heliamphora heterodoxa x minor Heliamphora minor Heliamphora Yuruani B sadzonki które za jakiś czas będą na sprzedaż/wymianę Nepenthes mirabilis var. globosa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi