Skocz do zawartości

Moja kolekcja :)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 279
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Pięknie Ci wszystko rośnie - gratuluję sukcesów uprawowych :) Cieszę się, że H. neblinae przypadła Ci do gustu. Dziwi mnie jednak nierówne wybarwienie u roślin, bo tak naprawdę dopiero można je ocenić oglądając pod białym oświetleniem. Jak niektóre helki są ciemnoczerwone, tak część z nich nie wybarwia się zbyt mocno (vide: H. huberi, H. pulchella (Churi)). Jak widać nie sposób porównywać tego rodzaju z wszelkimi innymi roślinami, które wybarwiają się dużo łatwiej, takimi choćby muchołówkami czy rosiczkami, gdzie kilkanaście watów załatwia sprawę. Liczyłem na power-ledową rewolucję, jednak z zachwytem nad tą technologią jeszcze się wstrzymam :)

Odnośnik do odpowiedzi

Arturro za wszelką cenę starałem się uzyskać takie naturalne kolory przy włączonym oświetleniu, ale jak widać po wcześniejszych zdjęciach bezskutecznie :P

Obiecuję, ze teraz zdjęcia będą robione tylko pod białym oświetleniem :P

Ptaah dziękuję za miłe słowa. Co do nierównomiernego wybarwiania, sam się trochę nad tym zastanawiałem i doszedłem do wniosku, że po części jest to trochę moja wina chyba. Na wszystkich 4 odbłyśnikach moje panelu na skrajnych końcach znajdują się białe ledy, czyli boczne krawędzie terrarium są oświetlane w szczególności tylko białym światłem a nie kolorowym jak w centrum terrarium. Teraz jakbym robił panel to bym go ciut inaczej zrobił. Po pierwsze białe ledy pod jeden zasilacz a kolorowe pod drugi bym podłączył no i trochę inaczej ledy bym rozmieścił. Jak widać człowiek uczy się całe życie i ta najczęściej na błędach :P

Odnośnik do odpowiedzi

Może spróbuj zrobić roszadę i przestawić co mniej wybarwione rośliny w "lepiej" oświetlone miejsca? Pozwoliłoby Ci to ocenić czy rzecz właśnie w rozmieszczeniu diód.

Odnośnik do odpowiedzi

Bawiłem się ostatnio trochę w fotografa ;)

DSC_0709.JPG

DSC_0713.JPG

DSC_0716.JPG

DSC_0719.JPG

DSC_0722.JPG

DSC_0725.JPG

DSC_0732.JPG

A to efekt mojej dzisiejszej pracy. Foli lustrzana którą miałem wyklejone terrarium wyblakła pozłaziła więc ją zerwałem i wykleiłem wnętrze terrarium matą zagrzejnikową a efekt końcowy wygląda tak.

DSC_0736.JPG

Edytowane przez chroman91
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Jesteś na bardzo dobrej drodze :) Ja osobiście dołożyłbym światła. Jak u ciebie z temperaturami?

Widzę, żw hetero x ionasii ode mnie się trzyma ładnie :D Jak się zaaklimatyzuje to szybko dzbanki osiągną 30 cm i więcej :).

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili temperatury mam rzędu 26 stopni w dzień i tak 19-20 w nocy. Światła pewnie dołożę trochę ale to za jakiś czas gdyż teraz będę chciał zrobić sobie jeszcze jedno lecz ciut mniejsze terrarium ;) Heterodoxa x ionasii trzyma się bardzo dobrze i właśnie wypuszcza nowy listek ;) Wieczorkiem zrobię kilka zdjęć nowo rosnącym liściom ;)

Odnośnik do odpowiedzi

W wyższych temperaturach dobrze rosną rośliny z Akopan i Amuri z racji właśnie na temperatury które panują na tych Tepui- nocne są tam wyższe i sięgają nawet pwyżej 20C w nocy- wim z pierwszej ręki od kolegów, którzy tam byli ;).

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak: dzienna dobra a nocna poprawna :). Za parametry wzorowe uważam dzień 22-24C noc 14-15C. Powyżej 29C istnieje ryzyko różnych infekcji grzybowych, zmniejsza się czas życia dzbanków a przy 32-34C ryzyko infekcji skutkującej śmiercią rośliny jest kwestią czasu. Moje helki raz miały orzez parę dni w tym roku ok 29C/20C co zaskutkowało zauważalnym stresem. Przy 22C-14C można uzyskać pięknie wybarwienie przy niskiej stosunkowo mocy oświetlenia nie tracąc tempa wzrostu- jest to imho ich optimum - szybki wzrost i zadowalające ubarwienie. Przy zakresach niższych wzrost staje się powolny (metabolizm zwalnia) natomiast kolory- poezja :D:D:D.

Jak to się mówi nie próbujcie tego w domu ;). Każdy ma inne warunki i co sprawdza się u jednego będzie inaczej sprawdzać u drugiego. U każdego te zakresu mogą być inne z uwagi na pozostałe zmienne ;). Takie zakresy są optymalne u mnie- wnioski poparte 10letnimi obserwacjami :).

edit: oczywiście z tym nie próbowaniem to żart ;). U większości z was podane przeze mnie optima będą idealne przy zachowaniu innych parametrów na przywoitych poziomach.

Edytowane przez heliamfan
Odnośnik do odpowiedzi

Nim zmieniłem oświetlenie na ledowe miałem straszne problemy z temperaturami bo w chłodny dzień miałem coś koło 26-27 stopni a jak przyszły afrykańskie upały to w terrarium miałem grubo ponad 30 stopni i fakt faktem parę helek mi padło wtedy. Na szczęście w tym roku ani razu nie zarejestrowałem temperatury wyższej niż 27,5 stopnia :rotfl: Czyli według tego co mówisz muszę jeszcze zbić w dół nocne temperatury, jak nic trzeba na noc okno w piwnicy na noc otwierać to jeszcze kilka te stopni będzie spadała temperatura ;)

Odnośnik do odpowiedzi