heliamfan Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 Myślę, że zbicie temp zaskutkuje lepszym wybarwieniem, choć tak jak mówiłem- niekoniecznie z uwagi na całą resztę. Jeżeli będziesz miał sporo chłodniej ogranicz też nieco podlewanie- poekspertmentuj troszkę z podlewanie a na bank ci to zaprocentuje za jakiś czas . Na przestrzeni lat nauczyłem się modyfikować sposób podlewania oraz ilości wody na przestrzeni roku i wydaje mi się, że znalazłem idealny protokół dla moich helek . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 11 Września 2015 Autor Share Napisano 11 Września 2015 Obniżenie temperatury na dworze poskutkowało zmniejszeniem temperatury w mej piwnicy w rezultacie czego na chwilę obecną mam temperatury w terrarium rzedu 23/17 (dzień/noc). Obniżenie temperatury już skutkuje lepszym wybarwieniem nowych liści helek co widać na zdjęciach. A i cefalek zaczyna mnie obdarzać coraz większymi dzbankami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zawadiak Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Rzuć cefalkowi owocówkę będzie zadowolony i ruszy z kopyta Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 12 Września 2015 Autor Share Napisano 12 Września 2015 Rzuć cefalkowi owocówkę będzie zadowolony i ruszy z kopyta Nie dokarmiam roślin na siłę, muszki same do terrarium się zlatują więc niech polują same ;P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 @chroman91 Ładnie wybawiają ci się heliamfory Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 19 Września 2015 Autor Share Napisano 19 Września 2015 (edytowane) Poza tym, że powstało u mnie nowe terrarium wśród roślin też się trochę dzieje Przygotujcie się na sporą liczbę zdjęć Heliamphora elongata x ionasi "Tramen Tepui" chyba obdarzy mnie pędem kiwatowym Heliampohra heterodoxa x ionasi, podobają mi się jej obecne kolorki. Heliamphora heterodoxa x nutans Heliamphora parva "Cerro Neblina" Heliamphora huberi 'Bonnetia forest' każdą następną pułapkę wypuszcza coraz to pokaźniejsza a na dodatek wypuszcza masę nowych odrostów. Heliamphora neblinae "Cerro Neblina" Heliamphora neblinae x hispida "Cerro Neblina" Heliamphora heterodoxa x minor Heliamphora pulchella "Apacapa Tepui" Heliamphora pulchella "Chimanta Tepui" Nepenthes ramispina "Peninsular Malaysia" Heliamphora minor "Auyan Tepui" Heliamphora exappendiculata "Chimanta Tepui" Cephalotus follicularis jego nowy dzbanek rośnie w siłę A na koniec dwa nowe nadybtki od heliamfana za które mu serdecznie dziękuję Heliamphora exappendiculata "Amuri Tepui" Wild Seedgrown Heliamphora pulchella "Churi Tepui" Edytowane 19 Września 2015 przez chroman91 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 Dziękuje . Ta exa z Amuri mogła być na którymś etpie skoligacona z H. uncinata ale to temat obecnej dyskusii . Będzie rosła cholernie szybko ja się zaaklimatyzuje . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 24 Września 2015 Autor Share Napisano 24 Września 2015 Mała porcja zdjęć dzisiaj Właśnie zużyłem całą miskę podłoża do sadzenia roślin ;P Dotarły do mnie dzisiaj zakupy od Dokkrb za które mu jeszcze raz serdecznie dziękuję Jak widać na zdjęciach terrarium nr 2 zostało już ukończone a nawet w 85% zostało już zapełnione roślinami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 Jak widać na zdjęciach terrarium nr 2 zostało już ukończone a nawet w 85% zostało już zapełnione roślinami Wszystko pięknie wygląda ...czyli czas na terrarium nr.3 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 ...czyli czas na terrarium nr.3 To samo proponowałem, nie ma co się ograniczać. Jest jeszcze kilka ładnych helek, dla których warto taki projekt przemyśleć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 25 Września 2015 Autor Share Napisano 25 Września 2015 Najpierw przyjdzie czas na wyprzedaż helek które ostatnio rozsadzałem;) W najbliższym czasie nie planuję jeszcze terrarium nr.3 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 25 Września 2015 Share Napisano 25 Września 2015 Tym bardziej, że większość helek na tę chwilę jest młodocianych. Gdy porosną, to takie 3 terraria starczą na połowę z nich, niestety Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 25 Września 2015 Autor Share Napisano 25 Września 2015 Oj już mnie nie straszcie Z czasem stopniowo powierzchnia hodowlana będzie się zapewne powiększała Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 4 Października 2015 Autor Share Napisano 4 Października 2015 Pokaże wam dzisiaj kolejną porcję zdjęć ; Z racji, że H. elongata x ionasi będzie u mnie kwitła wydobyłem dzisiaj pyłek z pylinków H.parva oraz H.folliculata ( za które serdecznie dziękuję Dokkrb ) Czekam z niecierpliwością na zakwitnięcie pierwszego kwiatka No i jeszcze pokaże parę zdjęć innych helek. Spadek temperatury podoba się chyba mojemu cefalowi co widać po jego wybarwieniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Powoli rośnie kwiatostan H. elongata x ionasi nie mogę się doczekać kiedy się rozwinie Obniżenie temperatur w terrarium sprawiło, że helki trochę wolniej rosną ale cały czas puszczają nowe liście. I parę zdjęć roślin które rosną w terrarium razem z helkami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi