Skocz do zawartości

Moja kolekcja :)

Rekomendowane odpowiedzi

Widać, że helki ładnie rosną, D. regia też powoli nabiera zacnych rozmiarów, ale N. jacquelineae jakoś się nie śpieszy - u mnie jest podobnie, takie małe odrosty strasznie wolno się zbierają nie tylko jacquelineae, ale także jamban, tentaculata czy nawet ramispina

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 279
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Aktualna pogoda rosiczkom na balkonie bardzo sprzyja ale za to helki w piwnicy marudzą trochę z powodu tych upałów więc dzisiaj parę fotek z balkonu ;)

Chyba moja ulubiona rosiczka . Istny killer D.regia :rotfl:

post-4651-1407226410_thumb.jpg

post-4651-1407226454_thumb.jpg

post-4651-1407226467_thumb.jpg

post-4651-1407226481_thumb.jpg

(czy to aby na pewno D.cuneifolia?????)

post-4651-1407226530_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
Z racji tego że po lecie moje helki zielone jak sałata

Sugerujesz że helki są zielone bo były wysokie temperatury?

Moja przygoda z helkami dopiero się zaczyna, mam nadzieję ze będzie udana :)

Niebawem będą w osobnym terra, ale na razie w żaden sposób nie chłodzonym, dzień 24-26 noc 20-22.

Były zielone, bo były daleko od świetlówek, wiem że to pożeracze światła :sun_bespectacled: więc dałem je wyżej i zamontowałem folie aluminiową jako odbłyśnik na tylnej ścianie.

Efekty po trzech tygodniach widoczne gołym okiem. widzee

Pierwsze foto 10 sierpnia, drugie z teraz 1 września, a to dopiero poczatek :)

post-6597-1409597696_thumb.jpg

post-6597-1409597711_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Sugerujesz że helki są zielone bo były wysokie temperatury?

Moja przygoda z helkami dopiero się zaczyna, mam nadzieję ze będzie udana :)

Niebawem będą w osobnym terra, ale na razie w żaden sposób nie chłodzonym, dzień 24-26 noc 20-22.

Były zielone, bo były daleko od świetlówek, wiem że to pożeracze światła :sun_bespectacled: więc dałem je wyżej i zamontowałem folie aluminiową jako odbłyśnik na tylnej ścianie.

Efekty po trzech tygodniach widoczne gołym okiem. widzee

Pierwsze foto 10 sierpnia, drugie z teraz 1 września, a to dopiero poczatek :)

A no pewnie że tak sugeruję ;) Obejrzyj zdjęcia moich helek z wiosny tego roku ;) Mam całe terrarium wyklejone folią lustrzaną ;) Tylko temperatury w ciągu dnia spadły o 10 stopni już widać że kolejne młode liście które rosną nabierają powoli kolorków ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wspominałem, moja przygoda z helkami sie dopiero zaczyna i wiem że moje dla hodowców helek to chwasty :) czyli mam lepsze bo do nabrania barwy nie wymagają spadków temperatur tylko duuuużo światła takk

Żadna helka nie jest chwastem :) O te 6-7 stopni temperatura samoistnie spada chociażby dlatego że oświetlenie jest wyłączone w nocy więc spadki temperatur masz ;) A że ostatnio upałów już nie było dzięki czemu niższe są maksymalne temperatury w ciągu dnia co sprzyja wybarwianiu się helek ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Żadna helka nie jest chwastem :) O te 6-7 stopni temperatura samoistnie spada chociażby dlatego że oświetlenie jest wyłączone w nocy więc spadki temperatur masz ;) A że ostatnio upałów już nie było dzięki czemu niższe są maksymalne temperatury w ciągu dnia co sprzyja wybarwianiu się helek ;)

Z pełnością masz wiele racji, nie neguję Twojego doświadczenia, ale temperatury monitoruje dzień i nic :) z tego względu że już tam jest kilka roślin które powinny mieć znaczne spadki temperatur.

Tak jak pisałem, spadki nie większe jak 2-4 stopnie, też zdziwiło mnie że łapią kolor. okej

Odnośnik do odpowiedzi

Z pełnością masz wiele racji, nie neguję Twojego doświadczenia, ale temperatury monitoruje dzień i nic :) z tego względu że już tam jest kilka roślin które powinny mieć znaczne spadki temperatur.

Tak jak pisałem, spadki nie większe jak 2-4 stopnie, też zdziwiło mnie że łapią kolor. okej

Moje doświadczenie jest znikome w porównaniu z innymi użytkownikami tego forum ;P Wiesz wybarwianie może też zależeć od klonu danej rośliny jaką posiadamy ;) Może Tobie trafił się jakiś klon który łatwiej się wybarwia ;)

Odnośnik do odpowiedzi