Skocz do zawartości

Moja kolekcja :)

Rekomendowane odpowiedzi

W poniedziałek udało mi się zrobić panel ledowy rotfl.gif Mój wynalazek ma łączną moc 140 W co na powierzchnię 70x40 cm jest chyba dość sporo.

Z racji tego że nie znałem parametrów barwnych taśmy niebieskiej i czerwonej jestem ciekaw wyników w wybarwianiu i we wzroście roślin.

Czas pokaże.

Wygląd terrarium przy świetlówkach:

post-4651-1411649072_thumb.jpg

A tak prezentuje się przy LEDach

post-4651-1411649111_thumb.jpg

post-4651-1411649137_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 279
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Wygląda profesjonalnie! Może uda Ci się dotrzeć do kogoś kto sprzedał Ci LEDy, lub gdzieś poszukać nazwy firmy? Dobrze byłoby wiedzieć, na wypadek świetnych rezultatów - gro osób mogłoby również podobny zrobić. Gratuluje i oby obróciło się w duży sukces. Wizualnie przyzwyczaiłem się do LEDów bardziej różowych i dużym udziałem koloru czerwonego. Jednak taki kolor mi odpowiada, bo tez mam u siebie świetlówki w przewadze niebiesko-białych.

pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda profesjonalnie! Może uda Ci się dotrzeć do kogoś kto sprzedał Ci LEDy, lub gdzieś poszukać nazwy firmy? Dobrze byłoby wiedzieć, na wypadek świetnych rezultatów - gro osób mogłoby również podobny zrobić. Gratuluje i oby obróciło się w duży sukces. Wizualnie przyzwyczaiłem się do LEDów bardziej różowych i dużym udziałem koloru czerwonego. Jednak taki kolor mi odpowiada, bo tez mam u siebie świetlówki w przewadze niebiesko-białych.

pozdrawiam.

Starałem się i nadal się staram otrzymać takie dane ale może okazać się dość ciężkie w wykonaniu.

Niebieski dla zwartej budowy, zgadłem?

Teoretycznie a jak będzie w praktyce czas pokaże. Druga sprawa wolałem niebieską piwnice aniżeli czerwoną :P

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 2 months later...
  • 2 weeks later...

Zaszła jedna zmiana techniczna a dokładnie wymieniłem oświetlenie na panel z power LED :rotfl:

post-4651-1424454975_thumb.jpg

post-4651-1424454986_thumb.jpg

Pierwszy raz w życiu bawiłem się w lutowanie i nawet działa po małej przygodzie :P Przez nieuwagę spaliłem 4 diody ale zamówię i je wymienię;)

Łącznie jest 60 diód 12 białych ( 8-10 k barwa) 28 czerwonych (660 nm) i 20 niebieskich (460-465 nm). Łączny pobór mocy to około 52 W czyli 2,5 razy mniej niż mój obecny panel z taśm ledowych. Power ledy świecą 2,5 raza jaśniej niż taśmy ( taśmy na pomiarze w tel wskazywały 1500 luxów a pod power ledami kończyła mi się skala i pokazywało max czyli coś ponad 10000 luxów)

Jeżeli ktoś by chciał mogę napisać mały poradnik jak zrobić taki panel bo zrobiłem kilka zdjęć w trakcie prac. Jeszcze muszę zaizolować to wszystko ( pewnie użyje takiego kleju z pistoletu w sztywtach). Czekam na wasze opinię ^_^

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem ładnie, aczkolwiek mogłeś użyć także diod 6500K :P

Daj znać czy to klejenie pójdzie dobrze, sam planuje coś takiego zrobić (w panelu 81W)

Czemu uważasz że akurat diód 6500k mogłem użyć?

Za jakiś tydzień dam znać jak sprawdza się takie klejenie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Panel wygląda fajnie. Czym go chłodzisz? Jaką powierzchnię i z jakiej wysokości nim oświetlasz?

Czy przy takim stosunku diód białych i kolorowych rośliny wyglądają naturalnie?

Teraz czekam na zdjęcia dokumentujące jak rośliny rosną i wybarwiają się pod takim panelem ;)

Odnośnik do odpowiedzi