mrDIIL Napisano 20 Lutego 2015 Share Napisano 20 Lutego 2015 Chroman, 6500K są najlepsze dla roślin, jednak 10000K też są dobre. Poza tym lepiej zrobić roślinom jak najróżnorodniejsze kolorki (tak twierdzę). Twierdzę tak bo naczytałem się poradników i artykułów o doświetlaniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 20 Lutego 2015 Autor Share Napisano 20 Lutego 2015 Panel nie ma żadnego dodatkowego chłodzenia. Mam zasilacz 300mA i po godzinie pracy odbłyśniki nagrzały się do 30 stopni. Będę nim oświetlał powierzchnię 70x40 cm z wysokości 35 cm. Przy takim stosunku barw światło wygląda w miarę naturalnie(lekko wpadające w niebieskie). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 20 Lutego 2015 Share Napisano 20 Lutego 2015 Taka moc przy takiej powierzchni to będzie coś, myślę że powyżej świetlnego punktu wysycenia fotosyntezy. Ja bym na początku nie dawał pełnej mocy żeby rośliny stopniowo przyzwyczajać do wzrostu intensywności światła. (Kolega kiedyś włożył muchołówki do fitotronu z diodami, przedtem były pod zwykłymi świetlówkami. dał 100% mocy i je przypalił). @mrDIIL A dlaczego 6500K jest lepsze? Wiem, że się tak utarło że jest, ale czy jest na to jakieś konkretne potwierdzenie? Z kolorowych diód rośliny mają takie długości światła jakie są im potrzebne i to czy te kilka białych diód jest 6500K czy 10000K czy 2700K uznawane za nieodpowiednie dla roślin, jest wg mnie pomijalne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 20 Lutego 2015 Share Napisano 20 Lutego 2015 Całkiem ładny ten panel Ci wyszedł . Jak byś mógł, to podaj koszty materiałów na taki. A te odbłysniki jaką mają długość? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 20 Lutego 2015 Autor Share Napisano 20 Lutego 2015 Fajnie że podoba wam się mój panel A kosztorys wygląda następująco: dioda biała 12 x 1,2 zł niebieska 20 x 1,6 zł czerwona 28 x 2,75 zł zasilacz 2 x 45 zł baza 60 x 0,5 zł klej termoprzewodzący 10 zł blachy do których przykręcone są odbłyśniki 2x 5 zł odbłyśniki ( 55 cm długości) miałem swoje ( 40 zł nowe żeby kupić) przewody + cyna + lutownica + odizolowywacz do przewodów (miałem) Łącznie kosztowało mnie to około 280 zł wliczając w to wysyłki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 22 Lutego 2015 Share Napisano 22 Lutego 2015 (edytowane) Bardzo zgrabny panel l, fotorelacja z budowy na pewno będzie mile widziana. Jeśli możesz, to wrzuć kilka fotek roślin, które będą pod panelem to będzie jakiś punkt odniesienia w efektach świecenia nowym źródłem światła. Jakie są przyczyny zmiany oświetlenia; czy tylko różnica w poborze energii czy po prostu nie byłeś zadowolony z poprzedniego panelu z taśm LED? Sam mam w planach budowę oświetlenia w najbliższym czasie i Twój opis bardzo mi pomoże w podjęciu decyzji: taśmy czy power LED Edytowane 22 Lutego 2015 przez Tomek79 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 22 Lutego 2015 Autor Share Napisano 22 Lutego 2015 W najbliższym czasie postaram się zrobić jakiś mały opis robienia paneli z power ledów. Zdjęć zbyt dużo nie mam, ale na nich będzie widać efekt końcowy. Przyczyn zmiany oświetlenia było kilka: - taśmy które miałem dostałem z Anglii i nie do końca znałem ich parametry ( szczególnie czerwona miała nieznane widmo którą w końcu prawie całkowicie wywaliłem z panelu) - mniejszy pobór mocy ( panel z taśm 120 W a obecny 50 W) - większa wydajność świetlna ( pod taśmami 2000 luxów pod power ledami 10000 luxow, fakt pomiar telefonem ale różnica znacząca) -do zmiany oświetlenia zachęcił mnie też temat MarcinS o jego projaktach z power ledami Fokti na pewno będą porównawczy by było widać efekty we wzroście i wybarwieniu roślin po zmianie oświetlenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 3 Marca 2015 Autor Share Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) Już powoli widać kolorki na roślinach co bardzo mnie cieszy Zdjęć porównawczych nie robiłem. Rośliny pod starym panelem były kompletnie zielone. Pojawił się nowy problem:P Pod ledami mój aparat w telefonie wariuje Heliamphora pulchella "Apacapa Tepui" Heliamphora huberi "Amuri Tepui" Heliamphora nutans "Yuruani Tepui" Edytowane 3 Marca 2015 przez chroman91 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 3 Marca 2015 Autor Share Napisano 3 Marca 2015 Heliamphora neblinae x hispida "Cerro Neblina" Heliamphora uncinata "Amuri Tepui" Utricularia reniformis Small form Utricularia alpina Nepenthes jaquelineae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Nie mówię, że tak koniecznie będzie, ale jest pewna szansa, że na początku się ładnie przepieką, a potem już będą bledsze. U mnie tak było Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 4 Marca 2015 Autor Share Napisano 4 Marca 2015 Myślę że tak nie będzie ze względu na to iż mam długości fal w diodach tak dobrane aby odpowiadały maximom absorpcji chlorofilu Ale zastanawiam się czy starsze liście się nie poprzypalają od zbyt dużej ilości światła ale zobaczymy z czasem jak to będzie. Najważniejsze że nowe liście które rosną nabierają fajnych kolorków Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 20 Marca 2015 Autor Share Napisano 20 Marca 2015 Chyba pora na porcję nowych zdjęć ukazujących wybarwianie się roślin pod moim nowym panelem. Na początek "panorama" terrarium Wszystkie nowe liście widoczne na zdjęciach wyrosły w pełni pod nowym oświetleniem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 20 Marca 2015 Autor Share Napisano 20 Marca 2015 I na koniec jeden z moich nowych dzbaneczników Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 21 Marca 2015 Share Napisano 21 Marca 2015 Zapowiada się to bardzo obiecująco! Pozostaje poczekać kilka dobrych tygodni aby rośliny popuszczały więcej liści i ocenić ich wybarwienie. Jedno co mnie martwi to barwa samego światła i roślin - osobiście nie mógłbym ich podziwiać w takim fioletowym świetle. Z samych zdjęć trudno też wywnioskować co jest rzeczywiście wybarwione na różowo/czerwono, a co jest sprawką padającego czerwonego światła - to taki mankament. Może spróbowałbyś na potrzeby przyszłych zdjęć wyłączać kolory i oświetlać całość bielą? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 21 Marca 2015 Autor Share Napisano 21 Marca 2015 Systematycznie będę wrzucał zdjęcia z efektami wybarwiania nowych liści. Co do barwy światła. Jak się patrzy gołym okiem na terrarium to nie widać właśnie fioletowej barwy tylko taką niebieskawą. Porównałbym ją raczej do barwy aktynicznej świetówki, takie błękitne coś ( facetem jestem i niestety nie umiem dokładniej barwy opisać ). Żeby aparat w trakcie robienia zdjęć jak najmniej przekłamywał kolory roślin są robione bezpośrednio pod białą diodą. Niestety przy robieniu panelu nie uwzględniłem osobnego odpalania kolorowych i białych diód co będę musiał uwzględnić w przyszłości przy budowie kolejnego panelu. Poczekam jeszcze na 2-3 nowe listki każdej helki i wtedy zrobię im zdjęcia na dworze przy świetle słonecznym Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi