Skocz do zawartości

Moja kolekcja :)

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę że jakbyś ustawił ręcznie balans bieli to wszystkie roślinki wyglądałyby znacznie atrakcyjniej. Często robię tak zdjęcia swoim roślinom, bo nie chce mi się ich wyciągać z terrarium. Przykładowo tutaj świetlówki wyglądają jakby miały białe światło. Tak naprawdę świecą na taki różowy/fioletowy.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 279
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Pewnie będzie ciężko dostosować balans bieli jeśli będziesz mógł wybrać spośród kilku domyślnych, a nie uzyskać odpowiedni manualnie. Białych diod jest z tego co widzę zdecydowana mniejszość, więc taka barwa światła do "standardowych" nie należy.

Hesperydo, czy Twój aparat robi tak zdjęcia, czy sama je podbarwiasz w jakimś programie? Zdjęcia są w moim uznaniu mocno przesycone i niektóre detale wydają się wręcz "wypalone" kolorem - nawet torf wychodzi miejscami niebieski.

Odnośnik do odpowiedzi

Ptaah to zależy, w aparacie ustawiłam sobie mocniejsze nasycenie barw. Dość często mimo ustawionego balansu bieli niektóre kolory wyglądają dziwinie. Jednak nie ma to jak słoneczko :) A czasmi faktycznie podkręcam trochę kolory, lubię takie mocne barwy. Nie zauważyłam żeby torf gdzieś był niebieski :D teraz jak się zastanawiam to widziałam moje zdjęcia na paru innych komputerach i wyglądały różnie. Nie wiem jak dokładnie u Ciebie to może wyglądać.

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety w telefonie nie mogę manualnie ustawić balansu tylko mogę wybrać z kuliku domyślnych opcji. Hmm chyba pora o aparacie pomyśleć :huh:

Ale zrobiłem jedno zdjęcie przy świetle słonecznym żeby było odniesienie do zdjęć robionych pod panelem. Ocenę zostawiam wam.

Zdjęcie na dworze.

post-4651-1426946204_thumb.jpg

I ta sama roślina tylko że pod ledami

post-4651-1426946264_thumb.jpg

post-4651-1426946276_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

@Hesperyda Niebieską barwę zauważam na całej górnej krawędzi czarnego kwadratowego pojemnika oraz na torfie przy tych krawędziach. Ponadto na torfie przy krawędzi brązowej okrągłej doniczki z capensisami. Możliwe, że to przekłamanie bierze się właśnie ze zbyt mocnego wysycenia. Ale sprawa wyjaśniona, robisz to z premedytacją :) Ja sam przesadziłem z nasyceniem barw w przypadku mojej sygnatury i dopiero teraz rzuciło mi się to w oczy po zestawieniu tejże z avatarem, a może to kwestia właśnie korzystania z innego monitora niż tego, do którego jestem przyzwyczajony - będę musiał jeszcze spojrzeć na swoim.

@chroman Brzegi małego liścia są ładnie zaczerwienione. Pozostaje czekać aż się nowy rozwinie, bo potencjał widać jest :) Nie ma jak światło słoneczne, roślina od razu przypomina siebie :)

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

Ptaah mówisz o prawym górnym rogu tego zdjęcia? Nie za bardzo jestem w stanie sobie wyobrazić o jaki czarny pojemnik Ci chodzi, tutaj nie ma takiego. W ogóle nie posiadam żadnego czarnego pojemnika. Moje wszystkie kuwety są szare albo kremowe. Podejrzewam że chodzi Ci o pokrywę do terrarium, tam gdzie kończy się kremowa kuweta zaczyna się świetlówka. Akurat tak się złożyło że są równoległe. To co jest przy świetlówce co jest niebieskie to górny otwór terrarium :) przez niego zrobiłam to zdjęcie.

Odnośnik do odpowiedzi

Ah dobrze, mój błąd :D Wiesz co dla mnie to jest normalne że na zdjęciach od czarnych doniczek odbija się czasami niebieskie światło. Ale jak teraz zwróciłeś mi na to uwagę to ten kolor zaczął mi przeszkadzać. Dziękuję za słowa krytyki, dzięki temu mogę zdać sobie z czegoś sprawę o czym nie miałam pojęcia. Czy teraz jest lepiej?

Odnośnik do odpowiedzi

Tak prezentuje się nowy liść H. neblinae x hispida, zapowiada się całkiem ciekawe.

post-4651-1427143072_thumb.jpg

Na chwilę obecną jestem bardzo zadowolony z nowego panelu LED. Zapowiada się obiecująco. Będę wstawiał zdjęcia wraz z pojawianiem się kolejnych liści u helek.

Edytowane przez chroman91
Odnośnik do odpowiedzi

A nie dziękuję żeby nie zapeszyć :P:rotfl: Zobaczymy jak kolejne liście będą wyglądały pod tym panelem. rolleyes

W tej chwili w terrarium mam temperatury: 10-17 stopni ( dzień/noc).Terrarium stoi w nieogrzewanej piwnicy. Nagrzewa mi się mniej aniżeli w tamtym roku przy oświetleniu 5x18W.Same odbłyśniki ledwo osiągają 30 stopni. Jest to spowodowane zapewne tym że mam 300mA zasilacz a nie 350. I w tym momencie nasuwa się kolejne pytanie, a mianowicie czy straciłem na wydajności panelu poprzez zastosowanie słabszego zasilacza. Z jednej strony mam słabszy zasilacz co daje mniejszą efektywność świecenia ale z drugiej strony mam większa wydajność która wynika z tego że ledy mi się tak nie grzeją. Tylko pytanie który efekt odgrywa większą rolę.

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście również rozważam zrobić jeden panel na próbę lecz trochę obawiam się temperatur :(

U mnie wszystko jest w domu który raczej nie należy do chłodni, latem bez wiatraków ani rusz ;)

Jak dla górali będzie za bardzo grzał to wyląduje na terrarium nizinnym a tam wysokie temperatry będą nawet wskazane ;)

Na powierzchnię blachy aluminiowej 75-35cm bez żadnych wiatraków i dodatkowego rozbudowania w zwyż przez radiatory dostałem wskazówkę że bezpiecznie wychodzi 34 diody 1w dość szeroko rozstawione, ale dla zachowania spójności światła by nie było pustych miejsc mam zamontować soczewki.

Dostałem też odpowiedż że gdybym nie był zadowolony z efektów to wystaczy podmienić zasilacz i w ten sposób zawiększa się moc świecenia ;)

To tyle... chyba zaryzykuję i projekt pójdzie do realizacji :)

Odnośnik do odpowiedzi

Sam zastanawiam się jak to będzie latem u mnie wyglądało. Jak będzie za mocno się grzało to panel wyląduję nad górną szybą gdyż w tej chwili znajduje się wewnątrz.

34 diody na takiej powierzchni nie powinny aż tak bardzo się grzać gdyż sama blacha miałaby dużą powierzchnię wymiany ciepła. Ewentualnie na samą blachę aluminiową można byłoby skierować jakiś większy wiatrak z PC który by szybciej odprowadzał ciepło.

A na jaki byś podmieniał zasilacz? Na mocniejszy? Stosując do diód 1W 350 mA zasilacz o większej mocy będą się jeszcze bardziej grzały a możliwe że się nawet spałą.

Czy z 3W diód będziesz robił?

Odnośnik do odpowiedzi