Niekumaty Burak Napisano 10 Września 2013 Autor Share Napisano 10 Września 2013 Jeśli masz aktualną fotkę tej dużej doniczki z pigmejkami, to chętnie zobaczę Akurat Drosera pulchella x nitidula w dużej doniczce teraz wygląda średnio, ale niedługo pochwalę się Drosera pygmaea w takiej samej donicy. Generalnie wszystkie rosiczki przenoszę do dużych doniczek, ale fotogeniczne będą w przyszłym roku. Kontynuuję temat hydroponicznej uprawy Drosera madagascariensis. Madagaskarska w hydroponice od lutego ma się dobrze, jest większa. W czerwcu zrobiłem drugą hydroponikę i zaniosłem do zaprzyjaźnionego domu, w którym zasuszyli capensisa. Pomyślałem, że utrzymanie w miarę stałego poziomu wody w szklanicy będzie łatwiejsze, i nie pomyliłem się. Poniżej aktualne zdjęcie. Gdy w sklepie zobaczyłem przeceniony szklany dzban, od razu pomyślałem o Drosera prolifera. Efekt końcowy poniżej (na razie efekt mikry). Pozostałe rosiczki które zgłosiły się na casting. Drosera hamiltoni Drosera x snyderi Drosera sp. 'South Africa' Drosera sp. 'Lantau Island' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 10 Września 2013 Share Napisano 10 Września 2013 Jak Ty to robisz, że tak Ci ładnie mech rośnie w doniczkach ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 10 Września 2013 Share Napisano 10 Września 2013 (edytowane) Jak Ty to robisz, że tak Ci ładnie mech rośnie w doniczkach ? To na ostatnim zdjęciu to nie mech tylko płonnik. Czy coś w tym rodzaju. Edytowane 10 Września 2013 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edytor Napisano 11 Września 2013 Share Napisano 11 Września 2013 Płonnik to też mech poniżej systematyka ctrl+c, ctrl+v; źródło: wikipedia ;p Domena eukarionty Królestwo rośliny Gromada mchy Klasa płonniki Rząd płonnikowce Rodzina płonnikowate Rodzaj płonnik Gatunek płonnik pospolity nie mniej jednak rośliny piękne, w szkle i mchu prezentują się wspaniale. Pozazdroszczę i może coś takiego spróbuję stworzyć. Gratuluję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 12 Września 2013 Autor Share Napisano 12 Września 2013 Jak Ty to robisz, że tak Ci ładnie mech rośnie w doniczkach ? Nic, po za tym, że torf kupiłem w Carnisanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 8 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2013 Ciąg dalszy raportu o Drosera madagascariensis. W październiku woda w szklance zakwitła, więc wymieniłem na świeżą. Przy okazji korzenie opłukałem kranówką i uciąłem około 5 cm końcówki. Korzenie rosnąc wypychały pędy do góry, najpierw je podwinąłem do góry, w końcu uciąłem. Ucięte korzenie wrzuciłem do wody, już wypuszczają pędy. Pędy zwisają poniżej postawy szklanki, dlatego na wiosnę utnę je, usunę dolne liście i włożę do szklanki. Wcześniej pisałem, że rosiczki będę przesadzał do dużych doniczek, tak wglądają Drosera pygmaea. Drosera admirabilis ucinałem pędy kwiatowe i wkładałem do torfu jako sadzonki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 8 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2013 Nie tylko mech "rodzi się" w doniczkach z rosiczkami, również paproć i wrzos. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Combative Napisano 9 Grudnia 2013 Share Napisano 9 Grudnia 2013 Też kiedyś postaram się mieć takie Na razie rozpoczynam przygodę z owadożernymi, jak mi wyjdzie z tymi podstawowymi gatunkami to na wiosnę 2015 postaram się o coś nowego Życzę powodzenia w dalszej hodowli ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 19 Września 2014 Autor Share Napisano 19 Września 2014 (edytowane) Dawno mnie tutaj nie było, więc bez zbędnych słów przedstawiam niedobitki rosiczek i nową miłość - tłustosze. Drosera adelae Drosera prolifera w szkle proszę zwrócić uwagę na prawy górny róg zdjęcia Pinguicula moctezumae Pinguicula `Tempa` Edytowane 19 Września 2014 przez Niekumaty Burak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 19 Września 2014 Share Napisano 19 Września 2014 Ryszard, coś maleńkie te zdjęcia Już Twój awatar ma większą rozdzielczość. Mozesz je powiększyć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 19 Września 2014 Autor Share Napisano 19 Września 2014 Ryszard, coś maleńkie te zdjęcia Już Twój awatar ma większą rozdzielczość. Mozesz je powiększyć? Mówisz i masz - klikaj w nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 20 Września 2014 Share Napisano 20 Września 2014 Hej. Czy te prolifery w szklanym słoju (lub kuli) rosną zwyczajnie na parapecie? Coś nie mam ręki do tego gatunku... a niby taki prosty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 20 Września 2014 Autor Share Napisano 20 Września 2014 Hej. Czy te prolifery w szklanym słoju (lub kuli) rosną zwyczajnie na parapecie? Coś nie mam ręki do tego gatunku... a niby taki prosty. Tak prolifery wyglądały we wrześniu ubiegłego roku http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...t&p=1004994 Przy południowej wystawie szklany dzban stał około 1 metra od okna, teraz na parapecie późno-zachodnim. Drosera prolifera jest prosta w hodowli, gdy zapewnisz jej zwiększoną wilgotność i odpowiednie podłoże, mech chyba jest lepszy od torfu (nie jestem pewien, niech wypowiedzą się mądrzejsi). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 21 Września 2014 Share Napisano 21 Września 2014 A zimą nie doświetlasz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 21 Września 2014 Autor Share Napisano 21 Września 2014 A zimą nie doświetlasz? Nie. Dobieram gatunki do warunków jakie mogę zapewnić, dlatego zrezygnowałem po przeprowadzce z muchołówek i większości rosiczek. Drosera prolifera generalnie ma mniejsze wymagania świetlne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi