Skocz do zawartości

Na parapecie Niekumatego

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli masz aktualną fotkę tej dużej doniczki z pigmejkami, to chętnie zobaczę :)

Akurat Drosera pulchella x nitidula w dużej doniczce teraz wygląda średnio, ale niedługo pochwalę się Drosera pygmaea w takiej samej donicy. Generalnie wszystkie rosiczki przenoszę do dużych doniczek, ale fotogeniczne będą w przyszłym roku.

Kontynuuję temat hydroponicznej uprawy Drosera madagascariensis. Madagaskarska w hydroponice od lutego ma się dobrze, jest większa. W czerwcu zrobiłem drugą hydroponikę i zaniosłem do zaprzyjaźnionego domu, w którym zasuszyli capensisa. Pomyślałem, że utrzymanie w miarę stałego poziomu wody w szklanicy będzie łatwiejsze, i nie pomyliłem się. Poniżej aktualne zdjęcie.

post-6023-1378842271_thumb.jpg

Gdy w sklepie zobaczyłem przeceniony szklany dzban, od razu pomyślałem o Drosera prolifera. Efekt końcowy poniżej (na razie efekt mikry).

post-6023-1378842377_thumb.jpg1sqc.jpgqqyo.jpg

Pozostałe rosiczki które zgłosiły się na casting.

Drosera hamiltoni

ccrw.jpg

Drosera x snyderi

2t9v.jpg

Drosera sp. 'South Africa'

u16z.jpg

Drosera sp. 'Lantau Island'

8uav.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 65
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Płonnik to też mech :)

poniżej systematyka ctrl+c, ctrl+v; źródło: wikipedia ;p

Domena eukarionty

Królestwo rośliny

Gromada mchy

Klasa płonniki

Rząd płonnikowce

Rodzina płonnikowate

Rodzaj płonnik

Gatunek płonnik pospolity

nie mniej jednak rośliny piękne, w szkle i mchu prezentują się wspaniale. Pozazdroszczę i może coś takiego spróbuję stworzyć.

Gratuluję.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Ciąg dalszy raportu o Drosera madagascariensis.

W październiku woda w szklance zakwitła, więc wymieniłem na świeżą. Przy okazji korzenie opłukałem kranówką i uciąłem około 5 cm końcówki. Korzenie rosnąc wypychały pędy do góry, najpierw je podwinąłem do góry, w końcu uciąłem. Ucięte korzenie wrzuciłem do wody, już wypuszczają pędy. Pędy zwisają poniżej postawy szklanki, dlatego na wiosnę utnę je, usunę dolne liście i włożę do szklanki.

Wcześniej pisałem, że rosiczki będę przesadzał do dużych doniczek, tak wglądają Drosera pygmaea.

post-6023-1386529002_thumb.jpg

Drosera admirabilis ucinałem pędy kwiatowe i wkładałem do torfu jako sadzonki.

post-6023-1386529306_thumb.jpgpost-6023-1386529377_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Też kiedyś postaram się mieć takie ;) Na razie rozpoczynam przygodę z owadożernymi, jak mi wyjdzie z tymi podstawowymi gatunkami to na wiosnę 2015 postaram się o coś nowego :) Życzę powodzenia w dalszej hodowli !

Odnośnik do odpowiedzi

• 9 months later...

Dawno mnie tutaj nie było, więc bez zbędnych słów przedstawiam niedobitki rosiczek i nową miłość - tłustosze.

Drosera adelae

thumb_drosera_adelae_0_140914.jpg thumb_drosera_adelae_1_140914.jpgthumb_drosera_adelae_2_140914.jpg

Drosera prolifera w szkle

thumb_drosera_prolifera_0_140914.jpgthumb_drosera_prolifera_1_140914.jpg proszę zwrócić uwagę na prawy górny róg zdjęcia

Pinguicula moctezumae

thumb_pinguicula_moctezumae_140914.jpg

Pinguicula `Tempa`

thumb_pinguicula_tempa_1_140914.jpg thumb_pinguicula_tempa_2_140914.jpg

Edytowane przez Niekumaty Burak
Odnośnik do odpowiedzi

Hej.

Czy te prolifery w szklanym słoju (lub kuli) rosną zwyczajnie na parapecie? Coś nie mam ręki do tego gatunku... a niby taki prosty.

Tak prolifery wyglądały we wrześniu ubiegłego roku http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...t&p=1004994

Przy południowej wystawie szklany dzban stał około 1 metra od okna, teraz na parapecie późno-zachodnim.

Drosera prolifera jest prosta w hodowli, gdy zapewnisz jej zwiększoną wilgotność i odpowiednie podłoże, mech chyba jest lepszy od torfu (nie jestem pewien, niech wypowiedzą się mądrzejsi).

Odnośnik do odpowiedzi

A zimą nie doświetlasz?

Nie. Dobieram gatunki do warunków jakie mogę zapewnić, dlatego zrezygnowałem po przeprowadzce z muchołówek i większości rosiczek. Drosera prolifera generalnie ma mniejsze wymagania świetlne.

Odnośnik do odpowiedzi