Skocz do zawartości

Na parapecie Niekumatego

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 65
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

W pojemniczku na żywność tego rodzaju: 0119431_PE275746_S3.JPG

Siedzą sobie w stale wilgotnym czasem w mokrym podłożu jedna w torfie z perlitem i żwirkiem inne w suszonym torfowcu. W doniczkach 5,5 cm właśnie z powodu braku korzeni.

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

allgreen, jak nazywa się taki pojemnik? Jeśli można wiedzieć to gdzie go kupiłeś? :)

Ja mam akurat z IKEA. Pojemniki plastikowe na żywność można dostać w małych sklepach z przyborami kuchennymi lub dużych marketach: Tesco, Carrefour, Lidl itp. w dziale gdzie są takie kuchenne przybory miski, garnki i inne.

Kiedyś hodowałem siostry z Queensland w terra a teraz uważam, że nie warto. Lepsze efekty są właśnie w takich pudełkach. Oczywiście odpowiednio do wielkości i kształtu muszą mieś wywiercone dziurki do minimalnej wentylacji.

Sorry za jakość zdjęcie tylko tak poglądowe a sam pojemnik już trzeba zmienić, bo zmatowił się z czasem i nie wygląda estetycznie

a rośliny już dotykają lepkimi woskami ścianek, więc trzeba kupić nieco większe lokum :)

post-5686-1431433247_thumb.jpg

PS Wybacz Niekumaty Burak za lekki off-top w Twoim temacie unsure

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

allgreen - wszystko na temat, nie ma problemu.

Sam jestem zdziwiony, że w doniczkach 5,5 cm D. prolifera ma korzenie 0,5-1 cm. Nie kupuj kolejnego plastikowego pojemnika. Zrób to co ja, posadź w szklanym dzbanie. Rosiczka będzie miała lepsze warunki, a ty lepszy widok na nią.

Odnośnik do odpowiedzi

allgreen - wszystko na temat, nie ma problemu.

Sam jestem zdziwiony, że w doniczkach 5,5 cm D. prolifera ma korzenie 0,5-1 cm. Nie kupuj kolejnego plastikowego pojemnika. Zrób to co ja, posadź w szklanym dzbanie. Rosiczka będzie miała lepsze warunki, a ty lepszy widok na nią.

Otóż jest to wymuszone z 2 powodów: brak miejsca i lepsze efekty niż w innych tego rodzaju rozwiązaniach. Nawet jak kiedyś maiłem terra to prolifery tak ładnie u mnie nie wyglądały jak teraz. Rosiczki ładnie i szybko rosną, kwitną i nawet się wybarwiają a to że mają nikły system korzeniowy to może ich taka natura. Ważne że raczej wyglądają ok.

Przy takich korzeniach jak Ty masz Niekumaty Buraku, moim zdaniem można uzyskać dużo ładnych młodych prolifer bez większego wysiłku przez sadzonki korzeniowe.

Ja mam siostrzyczki w szklanym słoju 5l szczelnie zaklejonym od góry i polecam ! Nic mi nie pleśnieje, nie trzeba podlewać :) Stoi i żyje własnym życiem ;)

Dokładnie, z tą różnicą, że ja mam porobione dziurki i czasem je wyciągam dla celów kontrolnych i kosmetycznych oraz aby sobie na nie popatrzeć z bliska :)

Odnośnik do odpowiedzi