Skocz do zawartości

Na parapecie Niekumatego

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 65
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

karaluch napisał:
Powiedz jak zrobiłeś dwa pierwsze zdjęcia. Z tłem fotograficznym ?

No i pochwal się resztą tłuściochów ;)

Wszystkie zdjęcia robiłem w plenerze, w słoneczny dzień. Tłem był cień.

Wygląd pozostałych tłustoszy nie jest moją zasługą, mam je od niedawna, więc nie mam czym się chwalić.

Odnośnik do odpowiedzi

karaluch napisał:
A jak podlewasz i w czym je trzymasz ?

Podlewam na czuja (aż wyschnie torf, ale podejrzewam, że w głębszych warstwach jest wilgotny), z założeniem, że zimą mniej. Trzymam na ogół w doniczkach kwadratowych 7 cm. Podłoże - mieszanka 1 (torf 2 x perlit 1) x 1 żwirek 3-5 mm.

Odnośnik do odpowiedzi

Niekumaty Burak napisał:
Podlewam na czuja (aż wyschnie torf, ale podejrzewam, że w głębszych warstwach jest wilgotny), z założeniem, że zimą mniej. Trzymam na ogół w doniczkach kwadratowych 7 cm. Podłoże - mieszanka 1 (torf 2 x perlit 1) x 1 żwirek 3-5 mm.

U mnie to wygląda tak:

Na 7cm doniczkę - 3cm wody. Jak już jej nie ma, to czekam tydzień i znów dolewam 3cm.

Podłoże to torf, żwirek 1-3mm i węgiel drzewny 1:1:1

Jak na razie, to wszystkie rosną doskonale :)

Odnośnik do odpowiedzi

karaluch napisał:
U mnie to wygląda tak:

Na 7cm doniczkę - 3cm wody. Jak już jej nie ma, to czekam tydzień i znów dolewam 3cm.

Podłoże to torf, żwirek 1-3mm i węgiel drzewny 1:1:1

Jak na razie, to wszystkie rosną doskonale :)

U ciebie jest więcej światła słonecznego (lub luxów świetlówek) i cieplej i pewnie dlatego możesz tłustosze tak podlewać, u mnie byłyby zalane.

Odnośnik do odpowiedzi

3 cm? Ja na południowym parapecie nawet latem leję maks. 1,5 cm na doniczkę 7x7x7 cm. Woda wysycha i dolewam jak mi się przypomni - czasem od razu, a czasem nawet po 3 dniach ;) Zimą podobnie, tylko przerwy dłuższe. Ale i tak udało mi się jedną Tinę przelać w torfie. Rzadsze rośliny mam w mieszance gdzie torfu jest góra 20%.

Odnośnik do odpowiedzi

• 7 months later...

Dawno mnie tutaj nie było.

Zacznę od tego, że po przeprowadzce poprawiłem sobie warunki bytowe, ale pogorszyłem dla mięsożernych. Dlatego rozdałem prawie wszystko, zostawiłem tylko siostry i tłustosze.

Szklany dzban z Drosera prolifera z postu, jesienią ubiegłego roku zaniedbałem, nie oczyściłem z martwych liści, dodatkowo pojawiły się na końcówkach mchu wykwity soli - pojawiła się pleśń. Trzykrotnie pryskałem Bioseptem, z zerowym efektem (na chemię jestem psychicznie uczulony). Usunąłem stary mech, dałem nowy (tym razem trzykrotnie płukałem go wodą destylowaną) i posadzile D. prolifera. Już następnego dnia liście podniosły się i dostały rosy.

post-6023-1431285017_thumb.jpgpost-6023-1431285048_thumb.jpgpost-6023-1431285066_thumb.jpg

Niedługo posadzę we mchu Drosera adelae i Drosera `Andromeda`, czekajcie na kolejny fotoreportaż.

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz, a ja z poliferką walczę od samego początku i to bez efektów. A Tobie całkiem nieźle to idzie. Nic tylko pozazdrościć.

Nawet andromeda mi padła :dash1: Ostatnie kilka listków zamknąłem w butelce, może coś z tego będzie :ksiadz:

A masz może madagaskarską jeszcze ? Pokaż :drool:

Btw, skąd masz andromedę ?

Odnośnik do odpowiedzi

karaluch napisał:
Widzisz, a ja z poliferką walczę od samego początku i to bez efektów. A Tobie całkiem nieźle to idzie. Nic tylko pozazdrościć.

Nawet andromeda mi padła :dash1: Ostatnie kilka listków zamknąłem w butelce, może coś z tego będzie :ksiadz:

A masz może madagaskarską jeszcze ? Pokaż :drool:

Btw, skąd masz andromedę ?

W poprzednim poście nie napisałem, że proliferę i andromedę uratowałem od śmierci głodowej, z braku światła, przenosząc do pomieszczenia niezbyt jasnego, ale z temperaturami 12-16* C. Wykorzystałem mniejsze zapotrzebowanie na światło w niższych temperaturach (prolifera nie miała już liści, w niższej temp. odżyła!).

Z siostrami nie eksperymentuję, wystarczy im przysłowiowa podwyższona wilgotność. Madagaskarska nie przeżyła zimy.

Andromedę kupiłem na tym forum.

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze myślałem, ze one są krótkie. U mnie nie rosną dłuższe jak 0,5 czasem 1 cm. Nie przypuszczałem, że są zdolne wypuścić tak długie korzenie. No chyba, że to jakaś odmiana jak u adelki z innych terenów, ale wątpię. Niemniej jednak naprawdę jestem zaskoczony.

Odnośnik do odpowiedzi