Niekumaty Burak Napisano 26 Września 2014 Autor Share Napisano 26 Września 2014 Prawdopodobnie ostatnie zdjęcia w tym roku. Pinguicula Weser Pinguicula moranensis `Alba` x emarginata Jeden tłustosz (łatwo domyśleć się który) dokonał żywota, chyba zalałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 Powiedz jak zrobiłeś dwa pierwsze zdjęcia. Z tłem fotograficznym ? No i pochwal się resztą tłuściochów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 (edytowane) Kolejny argument za nieprzelewaniem...muszę to w końcu wbić sobie do głowy.... Edytowane 26 Września 2014 przez biedronkaoo7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 26 Września 2014 Autor Share Napisano 26 Września 2014 karaluch napisał: Powiedz jak zrobiłeś dwa pierwsze zdjęcia. Z tłem fotograficznym ? No i pochwal się resztą tłuściochów Wszystkie zdjęcia robiłem w plenerze, w słoneczny dzień. Tłem był cień. Wygląd pozostałych tłustoszy nie jest moją zasługą, mam je od niedawna, więc nie mam czym się chwalić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 A jak podlewasz i w czym je trzymasz ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 26 Września 2014 Autor Share Napisano 26 Września 2014 karaluch napisał: A jak podlewasz i w czym je trzymasz ? Podlewam na czuja (aż wyschnie torf, ale podejrzewam, że w głębszych warstwach jest wilgotny), z założeniem, że zimą mniej. Trzymam na ogół w doniczkach kwadratowych 7 cm. Podłoże - mieszanka 1 (torf 2 x perlit 1) x 1 żwirek 3-5 mm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 Niekumaty Burak napisał: Podlewam na czuja (aż wyschnie torf, ale podejrzewam, że w głębszych warstwach jest wilgotny), z założeniem, że zimą mniej. Trzymam na ogół w doniczkach kwadratowych 7 cm. Podłoże - mieszanka 1 (torf 2 x perlit 1) x 1 żwirek 3-5 mm. U mnie to wygląda tak: Na 7cm doniczkę - 3cm wody. Jak już jej nie ma, to czekam tydzień i znów dolewam 3cm. Podłoże to torf, żwirek 1-3mm i węgiel drzewny 1:1:1 Jak na razie, to wszystkie rosną doskonale Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 26 Września 2014 Autor Share Napisano 26 Września 2014 karaluch napisał: U mnie to wygląda tak: Na 7cm doniczkę - 3cm wody. Jak już jej nie ma, to czekam tydzień i znów dolewam 3cm. Podłoże to torf, żwirek 1-3mm i węgiel drzewny 1:1:1 Jak na razie, to wszystkie rosną doskonale U ciebie jest więcej światła słonecznego (lub luxów świetlówek) i cieplej i pewnie dlatego możesz tłustosze tak podlewać, u mnie byłyby zalane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 3 cm? Ja na południowym parapecie nawet latem leję maks. 1,5 cm na doniczkę 7x7x7 cm. Woda wysycha i dolewam jak mi się przypomni - czasem od razu, a czasem nawet po 3 dniach Zimą podobnie, tylko przerwy dłuższe. Ale i tak udało mi się jedną Tinę przelać w torfie. Rzadsze rośliny mam w mieszance gdzie torfu jest góra 20%. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 10 Maja 2015 Autor Share Napisano 10 Maja 2015 Dawno mnie tutaj nie było. Zacznę od tego, że po przeprowadzce poprawiłem sobie warunki bytowe, ale pogorszyłem dla mięsożernych. Dlatego rozdałem prawie wszystko, zostawiłem tylko siostry i tłustosze. Szklany dzban z Drosera prolifera z postu, jesienią ubiegłego roku zaniedbałem, nie oczyściłem z martwych liści, dodatkowo pojawiły się na końcówkach mchu wykwity soli - pojawiła się pleśń. Trzykrotnie pryskałem Bioseptem, z zerowym efektem (na chemię jestem psychicznie uczulony). Usunąłem stary mech, dałem nowy (tym razem trzykrotnie płukałem go wodą destylowaną) i posadzile D. prolifera. Już następnego dnia liście podniosły się i dostały rosy. Niedługo posadzę we mchu Drosera adelae i Drosera `Andromeda`, czekajcie na kolejny fotoreportaż. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 10 Maja 2015 Share Napisano 10 Maja 2015 Widzisz, a ja z poliferką walczę od samego początku i to bez efektów. A Tobie całkiem nieźle to idzie. Nic tylko pozazdrościć. Nawet andromeda mi padła Ostatnie kilka listków zamknąłem w butelce, może coś z tego będzie A masz może madagaskarską jeszcze ? Pokaż Btw, skąd masz andromedę ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 10 Maja 2015 Autor Share Napisano 10 Maja 2015 karaluch napisał: Widzisz, a ja z poliferką walczę od samego początku i to bez efektów. A Tobie całkiem nieźle to idzie. Nic tylko pozazdrościć. Nawet andromeda mi padła Ostatnie kilka listków zamknąłem w butelce, może coś z tego będzie A masz może madagaskarską jeszcze ? Pokaż Btw, skąd masz andromedę ? W poprzednim poście nie napisałem, że proliferę i andromedę uratowałem od śmierci głodowej, z braku światła, przenosząc do pomieszczenia niezbyt jasnego, ale z temperaturami 12-16* C. Wykorzystałem mniejsze zapotrzebowanie na światło w niższych temperaturach (prolifera nie miała już liści, w niższej temp. odżyła!). Z siostrami nie eksperymentuję, wystarczy im przysłowiowa podwyższona wilgotność. Madagaskarska nie przeżyła zimy. Andromedę kupiłem na tym forum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 10 Maja 2015 Share Napisano 10 Maja 2015 Na tym zdjęciu pierwszym to takie długie u prolifer to są ich korzenie? http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...st&id=28816 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 10 Maja 2015 Autor Share Napisano 10 Maja 2015 Tak, to nie jest fotomontaż . Gdyby dzban był wyższy, byłyby dłuższe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 11 Maja 2015 Share Napisano 11 Maja 2015 Zawsze myślałem, ze one są krótkie. U mnie nie rosną dłuższe jak 0,5 czasem 1 cm. Nie przypuszczałem, że są zdolne wypuścić tak długie korzenie. No chyba, że to jakaś odmiana jak u adelki z innych terenów, ale wątpię. Niemniej jednak naprawdę jestem zaskoczony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi