Skocz do zawartości

Sadzonki Liściowe P. Agnata

Reez

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka. Parę dni temu zgnił mi tłustosz, lecz pozostały dwa zielone, moim zdaniem żywe jeszcze liście. Więc oderwałem je od "gnoju" zgniłej Agnaty i posadziłem jako sadzonki liściowe. Czy mogę je traktować jak zwykłego tłustosza i np. nasiona Rosiczek? Czy żeby coś z tego wyszło muszę zapewnić jakieś specjalne warunki? I czy wgl dobrze to zrobiłem?

Zdjęcie:

post-6288-1368711631_thumb.jpg

Pozdro i dzięki.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 48
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano (edytowane)

Natalio, tak, oszczędzam na torfie ponieważ skończył mi sie a miałem jeszcze do posadzenia 9 roślin, zrozum moją sytuację. Mogę jeszcze bardziej przyciąć brzegi doniczek.

Edytowane przez Reez
Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja przez przypadek urywam liść lub dostaję tłustosza z połamanymi liśćmi to na 100% mam roślinę , tyle , że liść po prostu kładę na torf obok rośliny (nie robię dla niej oddzielnej doniczki tylko daję tak na "odwal się" koło jakiejś rośliny) .Liści nie przysypuję torfem tylko je kładę na torfie i po 2 tygodniach mam rośliny ;) .

Odnośnik do odpowiedzi

To jak nie masz innego wyjścia to przytnij. Oczywiście najlepszym wyjściem jest kupno nowego torfu, tym bardziej, że jak widać masz trochę sadzenia. W końcu to nieduży wydatek. Poza tym są rośliny, które lubią głęboko zapuścić korzenie i często odmawiają rozwoju w kilkucentymetrowej warstwie podłoża.

Odnośnik do odpowiedzi

Ale powiedz mi, dlaczego nie stosujesz się do rad doświadczonych hodowców? Bodaj Cephalotus pisał Ci, że sadzenie roślin w ten sposób nie ma najmniejszego sensu, bo rośliny dostają minimalną ilość światła. Coś takiego jak konieczność zasadzenia roślin można przecież przewidzieć i kupić torf wcześniej; oszczędzanie na torfie wyjdzie Ci bokiem kiedy zaczną Ci padać rośliny. Raczej mało to oszczędne.

A że w Rzeszowie nie ma torfu to po prostu nie uwierzę. Nawet u mnie w 17 tys. pipidówie mogę dostać kwaśny torf.

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

Trochę trudno mi uwierzyć, że w Rzeszowie nie ma jakiegoś sklepu ogrodniczego, no ale ok. Popytaj w handlu na forum, może ktoś w twoich okolicach ma nadmiar torfu i się z tobą podzieli. Jak nie to bez torfu nie ma owadożerów, niestety.

Edytowane przez natalia.t
Odnośnik do odpowiedzi

Trochę trudno mi uwierzyć, że w Rzeszowie nie ma jakiegoś sklepu ogrodniczego, no ale ok.

Jest Obi w Rzeszowie. Wiem bo przejeżdżam koło niego czasem. Nie widziałem dookoła jakichś szczególnie rozbudowanych fortyfikacji. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzasz z tą kwiaciarnią? Kilka lat temu jak szukałam swojego pierwszego worka torfu to byłam w kilkunastu kwiaciarniach i jeśli chodzi o podłoża to kończyło się na uniwersalnej ziemi do kwiatów i czasami na podłożu do sukulentów. Jakieś dobrze zaopatrzone kwiaciarnie widziałeś.

Widzisz, Reez, jednak Rzeszów to nie taka wieś. Można tam dostać nawet torf! A to, że głupi worek sam nie chce do ciebie przyjść to już inna sprawa...

Odnośnik do odpowiedzi

Jest Obi w Rzeszowie.

Ty tak na serio czy kit? Mieszkam tu od urodzenia, moja matka i ojciec tez mieskzają tu od urodzenia i jezeli tu jest obi to ja władam nadprzyrodzoną mocą.

Odnośnik do odpowiedzi