Skocz do zawartości

Sadzonki Liściowe P. Agnata

Reez

Rekomendowane odpowiedzi

Może uważam tak dlatego, że nigdy nie widziałam w kwiaciarni owadożernych. Jak kilka lat temu pytałam w kilku, to albo "dziecko, o czym ty mówisz, nie ma czegoś takiego", albo "nie ma", albo "a kiedyś były, ale już nie sprowadzamy...".

No dobra, jestem panią w kwiaciarni. Szef co rusz sprowadza jakieś dziwolągi do sklepu. Te usychają po kilku tygodniach. Szef sprowadza następne egzemplarze. W końcu biorę się w garść, z internetu dowiaduję się, że to owadożerne, że należy podlewać je wodą destylowaną, stawiać na nasłonecznionym parapecie. Super. Tylko że w naszej kwiaciarni jest tylko okno północne, wody destylowanej brak. Nie wystawię roślin na zewnątrz, bo ktoś ukradnie, wody destylowanej z własnej kieszeni nie kupię, a szef wyśmiewa mnie za pomysł kupna takiej wody dla kilkunastu doniczek. Wiem co nieco o roślinach owadożernych. W ciągu kilku następnych tygodni pada kilkanaście innych gatunków roślin. Wsiadam na internet i szukam o nich informacji. Wiedza o owadożernych po czasie i po czytaniu o kilkudziesięciu innych gatunkach się rozmywa. W końcu szlag mnie trafia "Ja tu jestem od składania bukietów, a nie od doradzania w sprawie hodowli roślin!"

Zacytuję Panie z Twojej kwiaciarni: dziecko, o czym Ty mówisz :P

Z takim podejściem do pracy w mojej kwiaciarni byś długo miejsca nie zagrzała..... :P

Wyobraź sobie, że jesteś już duża :P , zakładasz własną firmę i zatrudniasz ludzi, ale oni przynoszą Ci tylko straty. Nawet jeśli jesteś dziewczynką o baaaaaardzo dobrym serduchu to jak długo będziesz dokładać do interesu? Prędzej czy później zwrócisz im uwagę, postawisz jakieś warunki albo zwolnisz. Inaczej Twojej firmie świetlanej przyszłości nie wróżę. :P

Nie trzeba wiedzieć wszystkiego, ryć na pamięć wymagań dla każdego gatunku, wystarczy jakieś minimum np. charakterystyka danej rodziny czy rodzaju.

Poza tym wymyślasz tak skrajne sytuacje że wacko Kwiaciarnia z oknem od północy to tak jakby w hinduskiej dzielnicy otworzyć sklep mięsny z wołowiną :) Jeśli już rozkręcasz jakiś interes to jakieś minimum wiedzy obowiązuje, no chyba że Ci nie zależy.

Co do tego rozmywania się wiedzy to wyobraź sobie chirurga, któremu w trakcie operacji wiedza się rozmywa....... :P

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 48
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

No ja też w kwiaciarniach to się nie zetknąłem z owadożerami. Można tam kupić doniczkowce kwitnące na prezent głównie. Czaasem coś innego się trafi, ale wybór doniczkowców zwykle jest skromny.

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w najbliższym czasie będę w jakiejś kwiaciarni to się rozejrzę, bo nigdy nie zwracałam uwagi ile i jakich kwiatów doniczkowych i czy w ogóle jakieś tam mają. Dla mnie po prostu kwiaciarnia to jest ostatnie miejsce, w którym szukałabym doniczkowych roślin i porady w ich uprawie i nie przyszłoby mi do głowy, żeby podśmiewać się z pani w kwiaciarni, jeśli takowych tam nie dostanę. I tyle.

No i dobra, trochę skrajną sytuacje wymyśliłam, gdzie mój szef to skrajny ignorant, świnia i [beeep], a ja pracuję w kwiaciarni jakby mi kazano :D

Edytowane przez natalia.t
Odnośnik do odpowiedzi