Skocz do zawartości

Głupota ludzka...

incluso

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 34
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Wszystko co żywe zasługuje na szacunek i może być wykorzystane tylko w potrzebnym zakresie. Taki pogląd funkcjonuje we wszystkich tzw. "prymitywnych" kulturach.

"A wreszcie rzekł Bóg: "Uczyńmy człowieka na nasz obraz, podobnego Nam. Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym, nad bydłem, nad całą ziemią i nad wszelkim zwierzątkiem naziemnym"

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie tam pierwsze zdjęcie ani grzeje ani ziębi, natomiast przeróbka już mnie rozbawiła, choć na krótko, bo źle mi się potem kojarzy. Gdybym się tak przejmował losem roślin, które posiadają inni i to co z nimi robią, tak bardzo jak autor tematu, to bym chyba osiwiał.

Podoba mi się to panowanie człowieka nad całym otoczeniem, podczas gdy rzadko kiedy panuje tylko nad sobą. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko co żywe zasługuje na szacunek

Dokładnie. Czy brak systemu nerwowego i świadomości odbiera roślinie status organizmu żywego? W każdym przejawie życia można znaleźć świętość. Dlatego z pewnym zdziwieniem (ze względu na charakter forum) przeczytałem:

Wiecie co, to jest tylko roślinka, jeśli ktoś nie ma co z kasą robić to tą się pobawi i kupi drugą ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Serio już nie macie o czym dyskusji prowadzić? Takie moje małe offtopowe spostrzeżenie - z tego forum naprawdę robi się śmietnik. Nie żebym miał coś do początkujących (każdy kiedyś zaczynał :P), ale przedzieranie się przez gąszcz tak jałowych i bezsensownych tematów robi się serio wkurzający...Weźcie to usuńcie

Edytowane przez Kosa1984
Temat funkcjonuje w dziale "Pub".
Odnośnik do odpowiedzi

Serio już nie macie o czym dyskusji prowadzić? Takie moje małe offtopowe spostrzeżenie - z tego forum naprawdę robi się śmietnik. Nie żebym miał coś do początkujących (każdy kiedyś zaczynał :P), ale przedzieranie się przez gąszcz tak jałowych i bezsensownych tematów robi się serio wkurzający...Weźcie to usuńcie

Poza tym co napisał Kosa, odnośnie lokalizacji tematu, to ja mówię: Człowiek, dajesz, dajesz, o czym napiszesz nowy, praktyczny i społecznie przydatny temat? Bo jest tutaj ogrom miejsca na takowe. Wiele niezbadanych aspektów z hodowli owadożerów. Czytać to każdy może chcieć, ale napisać takowy... Jakie masz rośliny owadożerne, ja Ci ciekawy temat do zbadania znajdę. Prowadzenie rzetelnych obserwacji i ich spisanie to nie takie proste, a i czas zżera. Uważam, że temat nie jest jałowy, ale to jest absolutnie moja super osobista opinia.

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, nie zauważyłem, że to pub...za to przepraszam. Ale chodzi mi o to, że coraz więcej jest takich tematów, które robią z tego forum mieszaninę wszystkiego ze wszystkim moim zdaniem. Ja osobiście przeglądam tylko newsy na forum (te z paska po lewej stronie), i jak co chwilę pojawiają się takie tematy, to tylko wprowadza zamęt. To forum o hodowli roślin, a tutaj pojawia się dyskusja na temat zdjęcia, na którym ktoś włożył papieroska do pułapki muchołówki, i robi się z tego wielostronicowa dyskusja na tematy iście egzystencjalne...po co to jest? Chciałbym tylko zaznaczyć, ze hodujemy TYLKO ROŚLINY. Takie, jak choćby trawa po której dziennie chodzimy (fakt, bardziej rzadkie i interesujące, ale istota problemu się nie zmienia). Czy ludzie oburzają się jak ktoś nadepnie na trawę? Krzyczy od razu "przestań, bo ją to boli"? Nie. To co trzymamy w doniczkach to nie niemowlęta, na które trzeba chuchać i dmuchać przez 24h na dobę i martwić się o to, jak się czują. Np. w odniesieniu do kilku powyższych postów - jak można porównać zaniedbanie roślinki w doniczce do bezczeszczenia zwłok? Ludzie, sorry, to już jest serio ostra przesada...No ale każdy może mieć swoje zdanie, tylko wyraziłem moją opinię. Koniec dyskusji z mojej strony

Edytowane przez Człowiek
Odnośnik do odpowiedzi

Ty masz takie zdanie, ktoś ma inne i to jest w dyskusji wspaniałe ;) a forum, owszem, jest o hodowli roślin, ale takie działy jak ten, gdzie można do woli pisać na inne tematy, tworzą taką nieco koleżeńską atmosferę, a to moim zdaniem też jest bardzo ważne na forach.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.