Skocz do zawartości

Rosiczka, muchołówka i dzbanecznik

ugibugi

Rekomendowane odpowiedzi

...... oraz karmię pokarmem dla rybek (jeszcze go specjalnie rozdrabniam na taki miał)i po prostu delikatnie rozrzucam po całej powierzchni doniczki.

Przygotuj się na pleśń. Proponuję już udać się na zakupy do ogrodniczego po jakiś środek - idzie weekend, a znając życie w niedzielę będziesz panikował, bo pleśń będziesz miał ;)

No i jak pisali poprzednicy - niezła ta Twoja roślinka okej

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzięki faktycznie rosiczka wygląda super. Jak często mam karmić tym zmielonym pokarmem dla rybek i czy te małe powinny stać cały czas w wodzie?

Druga sprawa

Co powiecie o drugiej mięsożernej. Mowa o Mucholowce amerykanskiej - Dionaea muscipula. Przezimowałem ją w piwnicy i wyjąłem gdzieś na przełomie marca/kwietnia. Zobaczymy na razie ma kilka pułapek + 4 maleństwa już rosną. Wystawiam ją cały czas na słońce. Tylko martwi mnie , bo tak z ciekawości złapałem jakąś malutką muszkę (ruszającą się) położyłem do pułapki, a ona strasznie wolno się zamyka (ok. 30 sekund)?!! Mam nadzieję że to jej minie

Podaję kilka fotek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b2580c6c44f49711.html#

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/91f38eaf4f1e997a.html

Edytowane przez ugibugi
Odnośnik do odpowiedzi

..... Jak często mam karmić tym zmielonym pokarmem dla rybek.....?

Nie wiem jak inni ale ja dokarmiam raz na dwa tygodnie moje siewki - tj po tym jak pokarm zniknie. Z tym że daję na liścia (siewki) mniej więcej tyle pokarmu ile zajmuje połowa połowy główki od szpilki ;) Uwzględniając oczywiście wielkość liścia. Pokarm na bezpośrednio na liścia - nie obsypuję całej doniczki.

....Czy te małe powinny stać cały czas w wodzie?

No nie. Trzymamy w torfie w doniczce, a doniczka w podstawce, w której utrzymujesz stały poziom wody :)

.....Druga sprawa

.....

Muchołówki to lepiej nie dokarmiaj - słabiej Ci się wybarwi (nie będzie musiała kusić owadów). No a te 30 sekund. Cóż, raczej wątpię byś po przespaniu kilka miesięcy, odrazy był gotowy do działania - daj jej ochłonąć ;)

PS

Poświęć trochę czasu i wykorzystaj to forum - zacznij SAM poszukiwać odpowiedzi używając opcji 'szukaj' oraz przeglądając działy dot. Twoich roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.