Skocz do zawartości

diody led

foczu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciał bym zasięgnąc waszej rady .

A mianowicie mam do dyspozycji parę diod led 0.5 W i 1W koloru białego + jedną niebieską ,czy można by je wykorzystać do doświetlenia rosiczek i kapurnicy?

Jeśli tak to które diody do której rośliny?:-)

Odnośnik do odpowiedzi

Diody - tak, jeśli się odpowiednio je dobierze i zbuduje dobrą, wystarczająco mocną lampę. Ale nie ma opcji, żeby oświetlić rośliny tylko kilkoma LEDami, które wyciągniesz z szuflady.

http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=16296

Tu masz trochę informacji o zrobionej przeze mnie ostatnio lampie. Jak na razie używam jej zbyt krótko, żeby wyciągnąć jakieś poważniejsze wnioski, ale jest całkiem obiecująco - liście helek, które urosły od czasu rozpoczęcia działania lampy, mają już ślady wybarwiania się. Czas pokaże, jak mocno się wybarwią.

Edytowane przez Człowiek
Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie radzi się, żeby czerwone były w przewadze w stosunku do niebieskich 3:1. Ale wg mnie, jeśli dodajesz też białe (koniecznie białe zimne!), to wystarczy, że będzie po równo.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.