Skocz do zawartości

Wasi zwierzęcy pupile ;)

chroman91

Rekomendowane odpowiedzi

Aleksa na zdjęciu jest mutacji lutino ;)

U młodych osobników tak na "oko" nie da się ocenić płci ptaków. Możliwe jest to tylko wtedy jeżeli jedno z rodziców jest nosicielem genu sprzężonego z płcią ( np. mutacja lutino jest sprzężona z płcią), w pozostałych przypadkach tylko i wyłącznie badania DNA.

Na początek jednak wolałbym dorosłą dobraną parę ;) Ale to dopiero w przyszłości zobaczymy jak to będzie.

Na dniach powinien kluć się pisklak aleksy obrożnej :rotfl: Samiczka zniosła 3 jajka ale tylko jedno jest zalężone. W okolicach czwartku powinno się u mnie powiększyć grono papug ;)

Coś specjalnie dla Ciebie Biedronko :)

thumb_IMAG1246.jpg

Edytowane przez chroman91
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 271
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Tak tak, znam te krzyżówki, głównie nimf ale to tak samo u innych papug :)

Dzięki za zdjęcie śliwogłowych, no przepiękne są !

Gratuluję jajeczka i czekam na wyklucie :) Ja może w przyszłym roku będę miała młode :) Na razie samiczka za młodziutka bo z października jest ale za rok chciałabym się maleństw doczekać :) I pewnie się wezmę za budowanie większej klatki z tej okazji ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma za co ;) Pierwszy raz widziałem śliwogłowe na żywo, nie mogłem wzroku od nich oderwać :rotfl: Chodź i patagonki przyciągnęły moją uwagę ;)

W ciągu najbliższych dni się okaże czy grono aleks się u mnie powiększy. A może zamiast klatki spraw sobie wolierę? rolleyes

Odnośnik do odpowiedzi

W mieszkaniu ciężko o taki rarytas ;) Ale mam jedną ścianę pustą, na razie jest tam szafka i klatka z papugami. W przyszłości chcę tam zrobić klatkę 1,8x1,5m a może i dłuższą :)

Patagonki też ładne, ale na żywo nie widziałam ;) Nie wiem też jak zachowanie ale skoro syreny obrożnych Ci nie przeszkadzają ;) Śliwogłowe natomiast bardzo cichutkie w porównaniu do reszty :)

Edytowane przez biedronkaoo7
Odnośnik do odpowiedzi

1,8x1,5 m to też już spora przestrzeń dla papug ;) Ja już się zastanawiam czy gdzieś mniejszej woliery nie zrobić, tak pod parę śliwogłowych właśnie :P Patagonki ładne i dużo większe od aleks, to już duże ptaszyska są. OJ nie przesadzajmy z tymi syrenami nie jest aż tak źle, chodź jak sąsiedzi spacerują po osiedlu to zatrzymują się u nas przy bramie i szukają źródła tych wszystkich dziwnych dźwięków :P

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś mijają cztery tygodnie jak straciłem swojego siedmio letniego przyjaciela :rip:

Dopadło go schorzenie z którym walczyliśmy pól roku i gdy okazało się że wszystko jest na dobrej drodze nastąpiło nasilenie choroby :(

Rozstania są zawsze bolesne tym bardziej gdy przychodzą przedwcześnie, miał drugie tyle życia przed sobą...

Pomagał mi nawet przy remontach ;)

post-6597-1433530810_thumb.jpg

By zastąpić pustkę i ból po stracie przygarnąłem takiego oto tygrysa

Ma osiem miesięcy, jest po wszystkich sczepieniach, badaniach i kastracji.

Jest po przejściach co widać po przyszczypniętym uszku, jak na razie ma się coraz lepiej, nabiera masy i zaufania takk

Uwielbia zabawy i już po mału redukuje mi rośliny z parapetu moderatorr

post-6597-1433530869_thumb.jpg post-6597-1433530893_thumb.jpg post-6597-1433530918_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jacku przykro mi z powodu straty :(

Nowy tygrysek przeuroczy :) no i od razu widać, że łobuz :P

Oj tak ;) musze jakoś przetrwać ten jego okres walki ze wszystkim :)

Ale tak jest zawsze, kiedyś tłukły sie doniczki ceramiczne, dziś już tylko zbieram zawartość z tworzywa :D

No i pięknie przycina pedy kwiatowe storczyków, wąsami parapetowych dzbanków tez nie pogardzi lol

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę wam się pochwalić :rotfl: Powiększyło mi się grono papug a mianowicie wykluła mi się jedna aleksandretta obrożna yeah

Przy kontroli gniazda strzeliłem szybką fotkę telefonem by matki nie stresować

IMAG1265.jpg

A tutaj dumny tatuś

DSC_0593.JPG

I na koniec pozostali latający lokatorzy woliery poza samiczką aleksy która siedzi w budce non stop

DSC_0596.JPG

Odnośnik do odpowiedzi