Sttigg Napisano 28 Maja 2013 Share Napisano 28 Maja 2013 Odkąd dostałem dwa tłustosze weser nie chcą rosnąć, tzn. wypuszczają nowe liście ale mniej więcej w tym samym czasie tracą te starsze. Wydaje mi się że jeden po kilku miesiącach jest wręcz mniejszy. Pomyślałem że może je podkarmie jakąś muszką, dałem na jednego robaczka a ten jak gdyby nigdy nic sobie zszedł z tłustosza i poszedł... Sprawdziłem drugiego i ten ma to lepkie coś, a ten mniejszy mimo że ma te małe włoski nie ma tej lepkiej cieczy :/ (jeszcze jakieś dwa tygodnie temu miał lepkie liście bo podkarmiałem go odrobiną karmy dla ryb). na dodatek oba straciły tyle listków u podstawy że widać im korzonki które nie weszły całkowicie w ziemie. Gdy je dostałem nie byłem na nie przygotowany i nie wiedziałem jak się nimi zająć (wcześniej żadnego tłustosza nie miałem, a te dostałem jako gratis) więc są w samym torfie. Jak myślicie jak dodam to tego torfu piasek w proporcjach 1:1 to coś pomoże? Czy to może wina czegoś innego? Podłoże to zwykły torf, słońce bezpośrednie choć w zależności od ustawienia słońca są też w cieniu. Podłoże stale wilgotne, raz na jakiś czas lekko przeschnięte. Podlewam od góry ale nie leję po roślinkach. Będę wdzięczny za porady Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 28 Maja 2013 Share Napisano 28 Maja 2013 Jak możesz daj dobre zdjecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sttigg Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2013 Piszę dopiero teraz bo kilka dni mnie nie było Samo z siebie zaczęło im przechodzić, akurat przez te kilka dni mojej nieobecności, jeden zaczął już większe liście wypuszczać: a drugi z powrotem ma lepkie liscie i też już zaczyna wypuszczać je większe: Jak myślicie, czego to mogła być przyczyna? Hmmm, właśnie mi przyszło do głowy, że przez te kilka dni cały czas lało i było pochmurno, może mają zbyt dużo bezpośredniego światła? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 Może dlatego, że je przesadzałeś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sttigg Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2013 Raczej nie bo to jakieś 3 miesiące temu było jak nie lepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Mam podobną sytuację z takim samym tłustoszem.Przesadziłam go ze zbitego podłoża w nowe i nadal nie rośnie.Co do przesadzania... inne po przesadzeniu szybko zaczynają wzrost.Efekt widoczny jest już po 2 dniach,a tutaj? Trochę tego nie rozumiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sttigg Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2013 Wydaje mi się, że jest to spowodowane nadmiarem światła, bo moje dwa tłustosze rosną w takich samych warunkach, tylko że jeden rośnie na bezpośrednim słońcu a drugi jest lekko przesłonięty inną rośliną i ten z mniejszą ilością światła właśnie zaczął w końcu rosnąć (mniej więcej w tedy jak ta roślinka dorosła do takich rozmiarów że zaczęła go zasłaniać), natomiast ten na pełnym słońcu znowu zatrzymał swój wzrost :/ przesadzę go niedługo w bardziej zacienione miejsce, zobaczymy czy coś się zmieni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 28 Czerwca 2013 Share Napisano 28 Czerwca 2013 Pewnie masz rację,bo i cyclosecta przestawiona w ciemniejsze miejsce się ruszyła,a na tym świetle zaczęły jej jakby liście podsychać.A mówili,że lubi dużo słońca,bo ma się wybarwić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi