Skocz do zawartości

Tłustosz nie chce rosnąć

Sttigg

Rekomendowane odpowiedzi

Odkąd dostałem dwa tłustosze weser nie chcą rosnąć, tzn. wypuszczają nowe liście ale mniej więcej w tym samym czasie tracą te starsze. Wydaje mi się że jeden po kilku miesiącach jest wręcz mniejszy. Pomyślałem że może je podkarmie jakąś muszką, dałem na jednego robaczka a ten jak gdyby nigdy nic sobie zszedł z tłustosza i poszedł... Sprawdziłem drugiego i ten ma to lepkie coś, a ten mniejszy mimo że ma te małe włoski nie ma tej lepkiej cieczy :/ (jeszcze jakieś dwa tygodnie temu miał lepkie liście bo podkarmiałem go odrobiną karmy dla ryb). na dodatek oba straciły tyle listków u podstawy że widać im korzonki które nie weszły całkowicie w ziemie.

Gdy je dostałem nie byłem na nie przygotowany i nie wiedziałem jak się nimi zająć (wcześniej żadnego tłustosza nie miałem, a te dostałem jako gratis) więc są w samym torfie. Jak myślicie jak dodam to tego torfu piasek w proporcjach 1:1 to coś pomoże? Czy to może wina czegoś innego?

Podłoże to zwykły torf, słońce bezpośrednie choć w zależności od ustawienia słońca są też w cieniu. Podłoże stale wilgotne, raz na jakiś czas lekko przeschnięte. Podlewam od góry ale nie leję po roślinkach.

Będę wdzięczny za porady :)

Odnośnik do odpowiedzi

Piszę dopiero teraz bo kilka dni mnie nie było :P Samo z siebie zaczęło im przechodzić, akurat przez te kilka dni mojej nieobecności, jeden zaczął już większe liście wypuszczać:

PICT0616.JPGPICT0618.JPG

a drugi z powrotem ma lepkie liscie i też już zaczyna wypuszczać je większe:

PICT0620.JPGPICT0619.JPG

Jak myślicie, czego to mogła być przyczyna? Hmmm, właśnie mi przyszło do głowy, że przez te kilka dni cały czas lało i było pochmurno, może mają zbyt dużo bezpośredniego światła?

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Mam podobną sytuację z takim samym tłustoszem.Przesadziłam go ze zbitego podłoża w nowe i nadal nie rośnie.Co do przesadzania... inne po przesadzeniu szybko zaczynają wzrost.Efekt widoczny jest już po 2 dniach,a tutaj? Trochę tego nie rozumiem. wacko

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że jest to spowodowane nadmiarem światła, bo moje dwa tłustosze rosną w takich samych warunkach, tylko że jeden rośnie na bezpośrednim słońcu a drugi jest lekko przesłonięty inną rośliną i ten z mniejszą ilością światła właśnie zaczął w końcu rosnąć (mniej więcej w tedy jak ta roślinka dorosła do takich rozmiarów że zaczęła go zasłaniać), natomiast ten na pełnym słońcu znowu zatrzymał swój wzrost :/ przesadzę go niedługo w bardziej zacienione miejsce, zobaczymy czy coś się zmieni.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.