Biolek Napisano 27 Maja 2006 Share Napisano 27 Maja 2006 Ten topic jest rozwinieciem tego watku:Problem z N.Bicalcarata Part1 Z liscmi u moje dzbanka jak narazie jest ok<tzn.czernienie lisci ustalo>.Jenak z mlodymi peadmi dalej to samo-jakos tydzien temu wyszedl mi nowy i on tak samo jak jego poprzednik ma poczerniala koncowke pedu na szczesnie on nie odlecial tak jak przy ostatni pedzie.Roslinka stoi na poludniowym parapecie pod firanka,w podstawce z keramzytem a podloze ma wilgotne.Dzbanecznik jest juz u mnie ok 2 miechy.Naprawde nie wiem dlaczego taka sie dzieje.Prosze o dalsza pomoc. P.S Moze zabiora glos i pomoga,ludzie z nepenti bo w koncu to u nich kupilem te rosline.Pozdrawiam :smile: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 27 Maja 2006 Share Napisano 27 Maja 2006 moze am zbyt wilgotne podłoże?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4L!3n Napisano 27 Maja 2006 Share Napisano 27 Maja 2006 hmm 1.Jakie ma warunki w akwarium(wiglotnosc, wentylacja) 2.Czy nie ma za dzuo swiatla 3.Czy nie ma za malo swiatla "D 4.czym ja podlewasz 5.Jak ja podlewasz od gory czy do podstwaki 6.Czy nie ma pasozytow 7.Jakie ma podloze :roll: :roll: :roll: jezeli odpowiesz na te pytania na pewno dojdziemy do przyczyny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biolek Napisano 27 Maja 2006 Autor Share Napisano 27 Maja 2006 1.Jakie ma warunki w akwarium(wiglotnosc, wentylacja)2.Czy nie ma za dzuo swiatla 3.Czy nie ma za malo swiatla "D 4.czym ja podlewasz 5.Jak ja podlewasz od gory czy do podstwaki 6.Czy nie ma pasozytow 7.Jakie ma podloze 1.Stoi w podstawce z keramytem<oczywiscie niebezposrednio:]> 2.Stoi na poludniowym parapecie w dni pochmurne jest blisko okna w dni sloneczne jest odsuwany i slonce pada na niego przez przez firanke. 3.Patrz Ad.2 4.Tylko i wylacznie woda destylowana 5.Od gory ..tak by podloze nie bylo za mokre tylko wilgotne 6.Hmmm na lisciach napewno niec nie ma..w ziemi nie lookalem;/ 7.Podloze orginalne od nepenti..prawdopodobie sam mech spaghnum pzdr. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4L!3n Napisano 27 Maja 2006 Share Napisano 27 Maja 2006 hmm w takim razie zobacz czy sa pasozyty jezeli nie to ja bym zmienil lokalizacje tzn napewno przesniosl z okna poludniowego nawet jezeli masz firanke ... ja mam pokoj z poludniowymi oknami ale dzbaneczniki mam w akwarium w miejscu gdzie nie ma bezposredniego swiatla tylko rozproszone i dobrze rosnie ... Wiec podsumując : - zobacz czy sa pasozyty -przenieś akwarium w miejsce tylko i wyłącznie ze swiatłem rozproszonym ps. ja bym jeszcze zmienil podloze... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSArtur Napisano 27 Maja 2006 Share Napisano 27 Maja 2006 Nie jak dla mnie to zamocne swiatlo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pixi Napisano 1 Czerwca 2006 Share Napisano 1 Czerwca 2006 na moje oko za wilgotne podłoże przestań podlewać spryskuj tylko roslinę przez jakiś czas destylką zauważysz poprawę czysty mech niestety wchłania dużo wody. Ma po prostu problemy z korzeniami twoja roślinka stąd te plamy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek# Napisano 10 Sierpnia 2006 Share Napisano 10 Sierpnia 2006 Jak tam Biolek twój Bicalcarata :?: Ja swojego odratowałem :mrgreen: Oto zdjęcia: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 10 Sierpnia 2006 Share Napisano 10 Sierpnia 2006 binek ładny ale keramzyt w terra masz źle zalany. Powinien być zalany do połowy nawet mniej bo jak go zalejesz całego to on nie zwieksza powieszchni parowania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek# Napisano 10 Sierpnia 2006 Share Napisano 10 Sierpnia 2006 dzięki za info ale wiem o tym, tylko wróciłem wczoraj z wakacji i zapomniałem dodać ten pkt na temat zalewania keramzytu do instrukcji Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biolek Napisano 14 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2006 Matek Moj Niprzezyl:(O Zgonie dowiedzialem sie pare dni temu gdy wrocilem do Polski do 2 miechach.Szkoda mi go okropnie ale ciesze sie ze reszta mojej kolekcji bardzo fajanie rosnie.Teraz planuje zakupic nowy dzbankowy zestaw i czerwona bicalcarata tez napewno sie tam znjadzie:] Btw.Ladniutki Ten Twoij Malec:P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi