heaven Napisano 31 Maja 2013 Share Napisano 31 Maja 2013 Witam, kupiłam kwas giberelinowy http://allegro.pl/kwas-giberelinowy-ga3-gi...3286392397.html 1) Z jaką ilością wody powinnam go rozcieńczyć, aby przyspieszyć kiełkowanie muchołówki? 2) Czy stężenie ma być inne dla innych roślin (np. bonsai i mimozy)? 3) Jak postępować z nasionami bonsai i mimozy? Chodzi mi konkretnie o tą fiolkę kwasu, który zakupiłam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 31 Maja 2013 Share Napisano 31 Maja 2013 Nie ma rośliny o nazwie gatunkowej bonsai. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 31 Maja 2013 Share Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Do nasion roślin mięsożernych używa się stężenia 500-1000 ppm. Twój roztwór jest za słaby, bo 1 ppm=1 mg/l. Nie rozcieńczałbym tego z racji niskiego stężenia. Takie stężenie jest raczej używane do in vitro. Możesz spróbować pomoczyć w tym nasiona, ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie. Edytowane 31 Maja 2013 przez blueb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heaven Napisano 31 Maja 2013 Autor Share Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Do nasion roślin mięsożernych używa się stężenia 500-1000 ppm. Twój roztwór jest za słaby, bo 1 ppm=1 mg/l. Nie rozcieńczałbym tego z racji niskiego stężenia. Takie stężenie jest raczej używane do in vitro. Możesz spróbować pomoczyć w tym nasiona, ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie. W treści aukcji jest napisane, że roztwór jest 1mg/1mL, czyli 1000mg/L. W takim razie, jeśli się nie mylę otrzymam odpowiedni roztwór wlewając owe 10mL do 0-10mL wody, tak? Nie ma rośliny o nazwie gatunkowej bonsai. Zdaje sobie z tego sprawę, jednak mam kilka gatunków roślin przeznaczonych na bonsai. W instrukcji napisane jest, że należy je wymoczyć, więc pomyślałam, że kwas giberelinowy przyspieszy proces kiełkowania. Czy mam rację? Edytowane 31 Maja 2013 przez heaven Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 31 Maja 2013 Share Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) ... W instrukcji napisane jest, że należy je wymoczyć, więc pomyślałam, że kwas giberelinowy przyspieszy proces kiełkowania. Czy mam rację? Na kwasie giberelinowy nie znam się. W goglach znalazłem http://zojalitwin.wordpress.com/2011/06/23...-co-i-dlaczego/ ale jak w praktyce to wygląda nie wiem. Poczekaj na koniec długiego weekendu, to uzyskasz bardziej konkretną odpowiedź. Często nasiona przed siewem moczy się w letniej wodzie 12-24 godziny, a nawet kilka dni. -------------------- Domyślam się, że kupiłaś nasiona "egzotycznych" drzew. Jeśli masz możliwość, kup młode i tanie sadzonki u szkółkarza i ucz się bonsai na nich. Edytowane 31 Maja 2013 przez Niekumaty Burak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 31 Maja 2013 Share Napisano 31 Maja 2013 Przepraszam, źle przeczytałem. W takim razie możesz wymieszać 1 część roztworu GA3 z 1 częścią wody demineralizowanej i w takim roztworze wymoczyć nasiona. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heaven Napisano 1 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2013 Przepraszam, źle przeczytałem. W takim razie możesz wymieszać 1 część roztworu GA3 z 1 częścią wody demineralizowanej i w takim roztworze wymoczyć nasiona. Czyli jeśli dobrze rozumiem... Tą fiolke z roztworem 1mg/1ml o pojemności 10 ml mam wlac do 10 ml wody, tak? Poza tym: 1. Czy woda destylowana i demineralizowana to to samo? Którą wybrać? 2. Czy mniejsze nasiona, typu rosiczki mogę wysiac powierzchniowo i wtedy wylac na nie przygotowany roztwór? Dziękuję za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi i czekam na więcej;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 1 Czerwca 2013 Share Napisano 1 Czerwca 2013 Czyli jeśli dobrze rozumiem... Tą fiolke z roztworem 1mg/1ml o pojemności 10 ml mam wlac do 10 ml wody, tak? Poza tym: 1. Czy woda destylowana i demineralizowana to to samo? Którą wybrać? 2. Czy mniejsze nasiona, typu rosiczki mogę wysiac powierzchniowo i wtedy wylac na nie przygotowany roztwór? Dziękuję za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi i czekam na więcej;) Dobrze rozumiesz, ale niekoniecznie musisz całą fiolkę rozrabiać. Możesz wziąć tylko 1ml i resztę zostawić na potem. 1. Praktycznie to samo, różni się sposobem otrzymania. 2. Lepiej wsyp te mniejsze nasiona do bibułki i namocz je w niej bądź połóż je na waciku nasączonym tym roztworem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heaven Napisano 1 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2013 Dobrze rozumiesz, ale niekoniecznie musisz całą fiolkę rozrabiać. Możesz wziąć tylko 1ml i resztę zostawić na potem. 1. Praktycznie to samo, różni się sposobem otrzymania. 2. Lepiej wsyp te mniejsze nasiona do bibułki i namocz je w niej bądź połóż je na waciku nasączonym tym roztworem. , dziękuję bardzo. Już trochę jaśniej to widzę nie chce po prostu zniszczyć tych nasionek swoją niewiedzą.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi