Skocz do zawartości

kwas giberelinowy

heaven

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kupiłam kwas giberelinowy http://allegro.pl/kwas-giberelinowy-ga3-gi...3286392397.html

1) Z jaką ilością wody powinnam go rozcieńczyć, aby przyspieszyć kiełkowanie muchołówki?

2) Czy stężenie ma być inne dla innych roślin (np. bonsai i mimozy)?

3) Jak postępować z nasionami bonsai i mimozy?

Chodzi mi konkretnie o tą fiolkę kwasu, który zakupiłam.

Odnośnik do odpowiedzi

Do nasion roślin mięsożernych używa się stężenia 500-1000 ppm. Twój roztwór jest za słaby, bo 1 ppm=1 mg/l. Nie rozcieńczałbym tego z racji niskiego stężenia. Takie stężenie jest raczej używane do in vitro. Możesz spróbować pomoczyć w tym nasiona, ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie.

Edytowane przez blueb
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Do nasion roślin mięsożernych używa się stężenia 500-1000 ppm. Twój roztwór jest za słaby, bo 1 ppm=1 mg/l. Nie rozcieńczałbym tego z racji niskiego stężenia. Takie stężenie jest raczej używane do in vitro. Możesz spróbować pomoczyć w tym nasiona, ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie.

W treści aukcji jest napisane, że roztwór jest 1mg/1mL, czyli 1000mg/L. W takim razie, jeśli się nie mylę otrzymam odpowiedni roztwór wlewając owe 10mL do 0-10mL wody, tak?

Nie ma rośliny o nazwie gatunkowej bonsai.

Zdaje sobie z tego sprawę, jednak mam kilka gatunków roślin przeznaczonych na bonsai. W instrukcji napisane jest, że należy je wymoczyć, więc pomyślałam, że kwas giberelinowy przyspieszy proces kiełkowania. Czy mam rację?

Edytowane przez heaven
Odnośnik do odpowiedzi

... W instrukcji napisane jest, że należy je wymoczyć, więc pomyślałam, że kwas giberelinowy przyspieszy proces kiełkowania. Czy mam rację?

Na kwasie giberelinowy nie znam się. W goglach znalazłem http://zojalitwin.wordpress.com/2011/06/23...-co-i-dlaczego/ ale jak w praktyce to wygląda nie wiem. Poczekaj na koniec długiego weekendu, to uzyskasz bardziej konkretną odpowiedź.

Często nasiona przed siewem moczy się w letniej wodzie 12-24 godziny, a nawet kilka dni.

--------------------

Domyślam się, że kupiłaś nasiona "egzotycznych" drzew. Jeśli masz możliwość, kup młode i tanie sadzonki u szkółkarza i ucz się bonsai na nich.

Edytowane przez Niekumaty Burak
Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, źle przeczytałem. W takim razie możesz wymieszać 1 część roztworu GA3 z 1 częścią wody demineralizowanej i w takim roztworze wymoczyć nasiona.

Czyli jeśli dobrze rozumiem... Tą fiolke z roztworem 1mg/1ml o pojemności 10 ml mam wlac do 10 ml wody, tak?

Poza tym:

1. Czy woda destylowana i demineralizowana to to samo? Którą wybrać?

2. Czy mniejsze nasiona, typu rosiczki mogę wysiac powierzchniowo i wtedy wylac na nie przygotowany roztwór?

Dziękuję za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi i czekam na więcej;)

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jeśli dobrze rozumiem... Tą fiolke z roztworem 1mg/1ml o pojemności 10 ml mam wlac do 10 ml wody, tak?

Poza tym:

1. Czy woda destylowana i demineralizowana to to samo? Którą wybrać?

2. Czy mniejsze nasiona, typu rosiczki mogę wysiac powierzchniowo i wtedy wylac na nie przygotowany roztwór?

Dziękuję za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi i czekam na więcej;)

Dobrze rozumiesz, ale niekoniecznie musisz całą fiolkę rozrabiać. Możesz wziąć tylko 1ml i resztę zostawić na potem.

1. Praktycznie to samo, różni się sposobem otrzymania.

2. Lepiej wsyp te mniejsze nasiona do bibułki i namocz je w niej bądź połóż je na waciku nasączonym tym roztworem.

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze rozumiesz, ale niekoniecznie musisz całą fiolkę rozrabiać. Możesz wziąć tylko 1ml i resztę zostawić na potem.

1. Praktycznie to samo, różni się sposobem otrzymania.

2. Lepiej wsyp te mniejsze nasiona do bibułki i namocz je w niej bądź połóż je na waciku nasączonym tym roztworem.

okej, dziękuję bardzo. Już trochę jaśniej to widzę ;) nie chce po prostu zniszczyć tych nasionek swoją niewiedzą..

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.