Skocz do zawartości

Osad na torfie

kamilll3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z ziemią od rosiczek, a dokładnie po bokach zaczęły pojawiać się białe i żółte kropki.

Rośliny trzymane są w ciągu dnia na tarasie (słońce pada prosto na nie) a na noc wstawiam je do pokoju. Na pleśń mi to nie wygląda, bardziej na jakieś grzyby.

podłoże : Torf kwaśny z ogrodniczego ph 3,3-4,3 firma : KiK Krajewscy

3dutei.jpg

svqfe3.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

kranówą podlewasz?

Mi to wygląda na wykwity soli .

Były podlewane (czyli podsiąkane) przez kilka pierwszych dni przegotowaną kranówą. Od tygodnia podlewane czystą deszczówką, na dodatek filtrowaną ale wydaje mi się jakby wcale tego nie ubywało. Na żadnych innych roślinach w domu czegoś takiego nie mam i nigdy nie miałem.

Odnośnik do odpowiedzi

Od tygodnia podlewane czystą deszczówką, na dodatek filtrowaną ale wydaje mi się jakby wcale tego nie ubywało.

Bo samoistnie nie ma prawa ubywać. Wykwity soli to efekt podlewania twardą wodą (kranówą) - pod wpływem parowania wody minerały zawarte w wodzie krystalizują się (biały wapnia, żółty/pomarańczowy/brązowy żelaza jeśli mnie pamięć nie myli). Zwykłe kwiatki minerały pobierają, owadożerny nie, więc to się odkłada. Teoretycznie jest on dla owadożerów szkodliwy, w praktyce nie jeden żyje w zasolonym podłożu i JAKOŚ rośnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Bo samoistnie nie ma prawa ubywać. Wykwity soli to efekt podlewania twardą wodą (kranówą) - pod wpływem parowania wody minerały zawarte w wodzie krystalizują się (biały wapnia, żółty/pomarańczowy/brązowy żelaza jeśli mnie pamięć nie myli). Zwykłe kwiatki minerały pobierają, owadożerny nie, więc to się odkłada. Teoretycznie jest on dla owadożerów szkodliwy, w praktyce nie jeden żyje w zasolonym podłożu i JAKOŚ rośnie.

W końcu odpowiedź na temat, która rozwiała wszelkie moje wątpliwości.

Wielki + dla ciebie.

W takim razie dzisiaj usunę to ręcznie, a deszczówki zacznę robić spory zapas bo jak widać kranówka u mnie nie nadaje się nawet na krótki okres.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.