kamilll3 Napisano 1 Czerwca 2013 Share Napisano 1 Czerwca 2013 Witam Mam problem z ziemią od rosiczek, a dokładnie po bokach zaczęły pojawiać się białe i żółte kropki. Rośliny trzymane są w ciągu dnia na tarasie (słońce pada prosto na nie) a na noc wstawiam je do pokoju. Na pleśń mi to nie wygląda, bardziej na jakieś grzyby. podłoże : Torf kwaśny z ogrodniczego ph 3,3-4,3 firma : KiK Krajewscy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 1 Czerwca 2013 Share Napisano 1 Czerwca 2013 Woda, bracie, woda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 1 Czerwca 2013 Share Napisano 1 Czerwca 2013 kranówą podlewasz? Mi to wygląda na wykwity soli . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 1 Czerwca 2013 Share Napisano 1 Czerwca 2013 Mi to wygląda na wykwity soli . Nic dodać, nic ując. Wykwity soli. A tu taka mała lektura ;-) http://www.rosliny-owadozerne.pl/Jak-przyg...lin-t10976.html http://www.rosliny-owadozerne.pl/Podlewanie-t2666.html http://www.rosliny-owadozerne.pl/Woda-Dest...lezc-t3531.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 1 Czerwca 2013 Share Napisano 1 Czerwca 2013 Wy to musicie pod nos wszystko Niech się użytkownik wysili i sam poszuka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilll3 Napisano 1 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2013 kranówą podlewasz? Mi to wygląda na wykwity soli . Były podlewane (czyli podsiąkane) przez kilka pierwszych dni przegotowaną kranówą. Od tygodnia podlewane czystą deszczówką, na dodatek filtrowaną ale wydaje mi się jakby wcale tego nie ubywało. Na żadnych innych roślinach w domu czegoś takiego nie mam i nigdy nie miałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 1 Czerwca 2013 Share Napisano 1 Czerwca 2013 Od tygodnia podlewane czystą deszczówką, na dodatek filtrowaną ale wydaje mi się jakby wcale tego nie ubywało. Bo samoistnie nie ma prawa ubywać. Wykwity soli to efekt podlewania twardą wodą (kranówą) - pod wpływem parowania wody minerały zawarte w wodzie krystalizują się (biały wapnia, żółty/pomarańczowy/brązowy żelaza jeśli mnie pamięć nie myli). Zwykłe kwiatki minerały pobierają, owadożerny nie, więc to się odkłada. Teoretycznie jest on dla owadożerów szkodliwy, w praktyce nie jeden żyje w zasolonym podłożu i JAKOŚ rośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilll3 Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2013 Bo samoistnie nie ma prawa ubywać. Wykwity soli to efekt podlewania twardą wodą (kranówą) - pod wpływem parowania wody minerały zawarte w wodzie krystalizują się (biały wapnia, żółty/pomarańczowy/brązowy żelaza jeśli mnie pamięć nie myli). Zwykłe kwiatki minerały pobierają, owadożerny nie, więc to się odkłada. Teoretycznie jest on dla owadożerów szkodliwy, w praktyce nie jeden żyje w zasolonym podłożu i JAKOŚ rośnie. W końcu odpowiedź na temat, która rozwiała wszelkie moje wątpliwości. Wielki + dla ciebie. W takim razie dzisiaj usunę to ręcznie, a deszczówki zacznę robić spory zapas bo jak widać kranówka u mnie nie nadaje się nawet na krótki okres. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi