Sttigg Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Posiadam leucophylle i purpuree i po kilku dniach mojej nieobecności zrobiło się na nich coś takiego: Czy ten ktoś, kto się opiekował moimi roślinkami nie chce się przyznać że zapomniał podlać, czy to może jakaś choroba? Nie raz schły mi kaptury ale zawsze schły w trochę inny sposób tzn. równomiernie, bez wyraźnej linii gdzie już było suche a gdzie jeszcze żywe, a tu te suche plamy wyraźnie się odznaczają. Na najświeższych liściach tego nie ma Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Może stare liście, może jakaś miejscowa choróbka, nie wygląda to na przesuszenie, które objawia się tym, że jest ususzona część o niezmienionej barwie. Wiadomo końcówki. Tutaj są to plamki, wiec raczej mi pasuje albo na degradujący się liść, albo jakąś miejscową choróbkę, która na razie nie wygląda groźnie. Trzeba obserwować i jak patrzyć w jakim kierunku będą szły zmiany, oraz co tak na prawdę dzieje się na nowych liściach, bo te są wyznacznikiem zdrowia rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sttigg Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2013 No właśnie to były stosunkowo młode liście, które otwarły się mniej więcej jakiś miesiąc temu, na trzecim zdjęciu widać starsze liście które zaczęły schnąć wcześniej i schły normalnie. Zaobserwowałem to na wszystkich kapturnicach, ale wszystkie kaptury które to mają wyrastały w tym samym okresie, wszystkie wcześniejsze ani późniejsze tego nie mają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 15 Maja 2014 Share Napisano 15 Maja 2014 Witam, Doczepię się do tematu... zauważyłem identyczne plamki na wszystkich krawędziach liści kapturnicy purpurowej. Pryskałem to Topsinem i Amistarem ale nic nie pomaga. Jest to coś groźnego? Są to młode liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi