Brenas Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 (edytowane) Od tygodnia może 2 moje pigmejki tak wyglądają... na początku robiły nowe liście ale zaraz usychały... teraz 0 nowych i tak to wygląda... co im jest... wszystkie inne rośliny obok mają się dobrze tylko te coś nie bardzo.... Edytowane 4 Czerwca 2013 przez Brenas Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Czy przesadzałeś je ostatnio? Bardzo mi to przypomina reakcję na przesadzenie. Większość pigmejek nie znosi zbyt dobrze takich zabiegów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brenas Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2013 Ponad miesiąc temu je kupiłem i były bez doniczki ale na bryłkach ziemi więc to wszystko wylądowało w doniczce i tyle. Ta jedna nawet kwiatek już prawie wypuściła taki fioletowy ale już się nie rozwinął... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Ponad miesiąc temu je kupiłem i były bez doniczki ale na bryłkach ziemi więc to wszystko wylądowało w doniczce i tyle. Ta jedna nawet kwiatek już prawie wypuściła taki fioletowy ale już się nie rozwiną... U mnie pigmejki wyglądają tak samo a nie były przesadzane gdyż na wiosnę wysiałem gemmae i tak sobie rosły aż nagle przestały . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Jaki to gatunek? Zazwyczaj reakcja po przesadzeniu była natychmiastowa. Przypomina mi to jeszcze spoczynek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Moja Panowie tez są w stanie spoczynku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brenas Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2013 Nie mam pojęcia co to za gatunek... i też myślę że są w stanie spoczynku, to co mam teraz z nimi zrobić?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 (edytowane) O ile dobrze pamiętam (nie chce mi się szukać potwierdzenia, więc niech ktoś sprawdzi to info na własną rękę) to pigmejki w lecie przechodzą w stan spoczynku. Po tym stanie bardzo ciężko określić co to dokładnie jest, ale wydaje mi się, że to pulchella x nitidula. Co zrobić? Zostawić je tam gdzie są, chyba że jest w bezpośrednim słońcu przez kilka h, to można ją schować do pół-cienia. Edytowane 4 Czerwca 2013 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 9 Sierpnia 2013 Share Napisano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam! Otóż z moją pigmejką kondycyjnie chyba nie jest najlepiej. Raptownie w ciągu dwóch dni doprowadziła się do takiego stanu... Przepraszam za jakość zdjęcia. Czy postanowiła sobie ode mnie odpocząć na jakiś czas czy już na zawsze? Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez Gość Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 9 Sierpnia 2013 Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Pigmejki w okresie spoczynku wymagają mniej wilgotnego podłoża, czyli w podstawce nie powinna stać woda, ale nie zasuszyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi