Skocz do zawartości

Pigmejki usychają?

Brenas

Rekomendowane odpowiedzi

Od tygodnia może 2 moje pigmejki tak wyglądają... na początku robiły nowe liście ale zaraz usychały... teraz 0 nowych i tak to wygląda... co im jest... wszystkie inne rośliny obok mają się dobrze tylko te coś nie bardzo....

post-6351-1370364647_thumb.jpg

post-6351-1370364706_thumb.jpg

Edytowane przez Brenas
Odnośnik do odpowiedzi

Ponad miesiąc temu je kupiłem i były bez doniczki ale na bryłkach ziemi więc to wszystko wylądowało w doniczce i tyle. Ta jedna nawet kwiatek już prawie wypuściła taki fioletowy ale już się nie rozwinął...

Odnośnik do odpowiedzi

Ponad miesiąc temu je kupiłem i były bez doniczki ale na bryłkach ziemi więc to wszystko wylądowało w doniczce i tyle. Ta jedna nawet kwiatek już prawie wypuściła taki fioletowy ale już się nie rozwiną...

U mnie pigmejki wyglądają tak samo a nie były przesadzane gdyż na wiosnę wysiałem gemmae i tak sobie rosły aż nagle przestały .

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze pamiętam (nie chce mi się szukać potwierdzenia, więc niech ktoś sprawdzi to info na własną rękę) to pigmejki w lecie przechodzą w stan spoczynku.

Po tym stanie bardzo ciężko określić co to dokładnie jest, ale wydaje mi się, że to pulchella x nitidula.

Co zrobić? Zostawić je tam gdzie są, chyba że jest w bezpośrednim słońcu przez kilka h, to można ją schować do pół-cienia.

Edytowane przez 1w0na
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Witam! Otóż z moją pigmejką kondycyjnie chyba nie jest najlepiej. Raptownie w ciągu dwóch dni doprowadziła się do takiego stanu...

Przepraszam za jakość zdjęcia. Czy postanowiła sobie ode mnie odpocząć na jakiś czas czy już na zawsze?

post-6457-1376062185_thumb.jpg

Edytowane przez Gość
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.